Tyrkiske turister invaderer greske strender

Mens greske og europeiske turister holder seg hjemme, strømmer tyrkiske turister til de greske øyene som aldri før.

LOS: Tyrkiske turister strømmer til de greske øyene med ferge. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX

Solveig Vikene
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

På 1400-tallet invaderte tyrkiske soldater de greske strender for å ekspandere Det osmanske riket. Da gikk startskuddet for fem hundre år med bitre stridigheter mellom grekerne og tyrkerne.

Historien gjentar seg

Kanskje har det denne gangen gått troll i ord når tyrkerne igjen invaderer greske strender. Denne gang bevæpnet med badebukse og parasoller.

Det er godt nytt for kriserammede Hellas, der 15 prosent av landets BNP tilskrives turisme. Etter en nedgang i turiststrømmen til de greske øyene på 50 prosent, har antall tyrkiske turister økt med 100 prosent.

Les også: Kriserammet Hellas vil selge øyparadiser

Frisk bris fra Tyrkia

Fra tyrkisk fastland til de greske øyparadisene er det kun en kort båttur. Stridsøksen er begravd, og den massive økningen i tyrkiske turister tar grekerne imot som en håndsrekning fra den barmhjertige samaritaner.

- Den eneste friske bris vi har vært i stand til å puste i har kommet fra tyrkerne, sier en av Lesvos billettselgere, Aris Lazaris til Hurriyetdailynews.

Rhodos, Kos, Samos, Chios og Lesvos i Egeerhavet har vært populære feriemål for tyrkerne i sommer. Turistkrisen er spesielt prekær ved øyer som Syros og Chios, der majoriteten av turistene tidligere var fastlandsboende grekere. Krisen har dermed rammet disse ferieøyene med dobbel styrke.

Lettere innreise

Tyrkiske borgere har forskjellige typer pass, og innreise i Schengen ble betydelig enklere da offentlige ansatte og deres familier i 2010 fikk grønt pass. Med dette kan tyrkiske borgere reise inn i Schengen opptil 90 dager uten visum. Samtidig lettet den greske regjeringen innreiserestriksjonene for ikke EU-borgere.

- Inntil i fjor kom tyrkerne bare på dagsbesøk og besøkte sentrum av øya (Chios by). Nå ser vi tyrkiske besøkende over hele øya, forteller hotel manager Petros Fengudakis til Hurriyetdailynews.

Viktig samarbeidspartner

Økende samarbeid mellom de to landene har vært en av de største prioriteringene til den nyutnevnte greske turistministeren, Olga Kefalogianni. Hun understreker viktigheten av ikke å anse Tyrkia som en konkurrent, men snarere en samarbeidspartner i møte med store økonomiske vanskeligheter i regionen.

«For oss er det også svært viktig å arbeide med Tyrkia om felles prosjekter. Når vi snakker om oversjøiske markedet er det en selvfølge at vi bør samarbeide om å gi turistpakker hvis dette betyr felles fordeler,» sier turistministeren til Turknews.

Landets pågående politiske og økonomiske kamper påvirker turismen til Hellas. Ifølge Reuters, frykter mange eksperter at besøkstallene i Hellas vil falle betydelig for resten av året, og flere hoteller og tur-selskaper tilbyr sterkt rabatterte pakker for å oppmuntre turistene til å besøke Hellas.

Data fra den greske sentralbanken viser at turistinntektene falt med mer enn 15 prosent i løpet av første kvartal 2012, fra 466 millioner euro til 396 millioner euro.

Les også:

Merkel fortsatt populær tross eurokrise

Samaras: Hellas skal stå på egne bein igjen

Citibank tror sjansen øker for «grexit» i høst

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Turistene hjelperHellas over kneika

  2. - Vanvittig økning i bestillinger til Hellas

  3. Nytt låneforslag vil gjøre Hellas-ferien dyrere

  4. Annonsørinnhold

  5. Turistrekord hjelper gresk økonomi

  6. Tyrker kopierte Norgesoffisielle reiseside