Monti demper valgspekulasjoner

Italias statsminister Mario Monti demper spekulasjonene om at han vil utfordre Silvio Berlusconi og stille som kandidat i det italienske valget til vinteren.

DEMPER SPEKULASJONENE: Italias statsminister Mario Monti møtte statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) til bilateral samtale i Gamle Logen mandag. Monti sier han ikke vurderer å stille til valg på nåværende tidspunkt.
  • Andreas Bondevik - NTB
  • E24
Publisert: Publisert:

– Jeg vurderer ikke dette nå. All min innsats går til å gjøre jobben min i den korte tiden denne regjeringen fortsatt sitter, sa Monti etter et bilateralt møte med statsminister Jens Stoltenberg i Gamle Logen i Oslo mandag.

I et intervju med avisa La Repubblica sier Monti imidlertid at han ikke har bestemt seg for om han vil delta i valgkampen og gå inn i politikerrollen.

Montis teknokrat-regjering er plutselig i spill etter at Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi i helgen kunngjorde at han og hans parti ikke lenger vil støtte opp om Montis tverrpolitiske regjering.

Monti svarte med å kunngjøre at han går av straks neste års statsbudsjett er vedtatt.

Varselet om Berlusconis mulige comeback fikk renten på tiårige italienske statslån yil å gå i været i formiddag.

LES OGSÅ: Berlusconi er tilbake - rentene går til himmels

Skjønner reaksjon

Monti sier han skjønner den negative situasjonen i finansmarkedene på at nyheten om at Berlusconi vil vende tilbake til politikken.

– Men den må ikke overdramatiseres. Jeg er overbevist om at det italienske valget vil gi en ansvarlig og EU-orientert regjeringskoalisjon, sier Monti.

Den negative reaksjonen i de italienske finansmarkedene kom trass i at det er lite sannsynlig at Berlusconi vinner valget. Uroen skyldes frykt for at Montis reformer med den italienske økonomien skal bremse opp.

Hovedindeksen på børsen i Milano sank med 2,2 prosent mandag.

Monti sa imidlertid etter møtet med Stoltenberg i Gamle Logen at han er trygg på at en ny regjering vil følge opp de økonomiske innstrammingstiltakene som han allerede har satt i gang det siste året.

LES OGSÅ: Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

Stabiliserte lånekostnadene

Monti tok over etter Berlusconi i november i fjor og har ledet en regjering med fagfolk som har hatt som mål å få bukt med de økonomiske problemene.

Etter nyheten om at Berlusconi muligens kommer tilbake, steg renten på italienske tiåringer til 4,82 prosent. Men dagens nivå er lavt sammenlignet med da Berlusconi gikk i fjor høst - da var tilsvarende renter over syv prosent.

EKS-STATSMINISTER: Silvio Berlusconi vil gjøre comeback i Italia.

Berlusconi har varslet en kampanje mot sentrale deler av Montis reformpakke. Han avviser at Italia skal kunne la seg diktere av sentrale land, først og fremst Tyskland.

Fullstendig negativt

– Det er ikke en eneste økonomisk indikator som er positiv. Eksperimentet med en teknokratregjering er over, dessverre med fullstendig negativt resultat, sa Berlusconi som forklaring på hvorfor han trekker støtten til Monti.

76-åringen har vært Italias statsminister i tre perioder de siste 20 åra og stiller nå til valg for sjette gang som statsministerkandidat.

I oktober ble Berlusconi dømt til ett års fengsel og fem års forbud mot å inneha offentlige stillinger. Men dommen er ikke rettskraftig fordi Berlusconi har anket.

Han er også tiltalt i en annen sak for å ha hatt sex med en 17 år gammel prostituert mens han var statsminister, og for å ha misbrukt sin myndighet som statsminister til å få 17-åringen løslatt fra varetekt.

Fortsette reformer

Tyske ledere er opptatt av at Italia fortsetter arbeidet med å gjøre endringer for å bedre den økonomiske situasjonen.

– Italia må ikke stoppe opp etter to tredeler av reformprosessen, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle til Spiegel Online.

– Det vil føre til ny uro, ikke bare for Italia, men også for Europa, tilføyer han.

Jörg Asmussen, tysk styremedlem i Den europeiske sentralbanken ESB, sier til avisen Bildt at Monti-regjeringen har fått til mye på kort tid og at nye italienske ledere må fortsette denne kursen med like stor besluttsomhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. EU bekymret for nyvalg i Italia

  2. EU-lederne slår ring om Monti

  3. Monti legger frem sine planer

  4. Monti: - Tilgjengelig for en fremtidig regjering

  5. Berlusconi angriper «Tyskland-sentrert» Monti