Torp varsler nye kutt etter sviktende sensommer

Sommeren lovet godt, men nå går det mot mørkere tider for Sandefjord lufthavn.

Flyplassen har vært populær til utenlandsdestinasjoner, men coronakrisen har igjen bremset den viktige delen av Torps kommersielle virksomhet.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

– Vi er i en veldig tøff situasjon og trenger mer hjelp fremover.

Det sier Torps markeds- og kommunikasjonssjef Tine Kleive-Mathisen til E24 mens ledelsen sitter i styremøte for å legge en slagplan for veien videre. Uansett hva de blir enige om varsler Torp nye kutt fremover.

Det var Sandefjords Blad som omtalte kuttplanene først.

– Flyselskapene klarer rett og slett ikke å fylle opp kapasiteten de har, og skal trappe opp. Så vi vet at det blir færre daglige og ukentlige avganger, forklarer Kleive-Mathisen.

Les også

Torp flyplass får krisepakke

Tine Kleive-Mathisen har opplevd bedre dager på jobben som markedssjef for Torp lufthavn i Sandefjord. Her er hun avbildet på flyplassen før coronakrisen rammet Torp og resten av reiselivet i verden.

Fra grønt til rødt

Torp Sandefjord lufthavn har blitt stadig mer brukt av reiseglade nordmenn. De siste årene har den blitt Norges tredje største lufthavn om man måler etter antall utenriksreisende, ifølge markedssjefen.

– Vi har store kommersielle inntekter fra utenlandstrafikken. Det er klart at innenriks har kommet best i gang, mens utenriks lider enda mer. I juni var det bare Gardermoen som var større enn oss, så vi lå over Flesland.

– 2020 budsjetterte vi med rundt 2,1 millioner reisende, etter at vi har hatt over to millioner passasjerer de siste to årene, sier hun.

Det var derfor kjærkomment da coronatiltakene i Europa – og flere fly – lettet i starten av sommersesongen.

Men nå er det slutt på lyspunktene.

– Røde land får store konsekvenser for oss fordi etterspørselen i markedet daler. Det merkes markant uke for uke at store deler av Europa igjen er blitt nedstengt med karanteneplikt om man reiser dit, sier Kleive-Mathisen.

I juli hadde Torp rundt 23 prosent av budsjettert utenrikstrafikk, men denne steg til 34 prosent i august.

– Tendensen nå gjør at vi er stygt redd for at den faller ned på 20-tallet i september, forteller Kleive-Mathisen.

Bagasjehallen på Torp har vært hyppig brukt for reisende fra inn- og utland de siste årene. Men nå faller passasjertallet såpass mye at flyplassen forbereder seg på færre avganger og kortere åpningstider.

Spania og Polen glapp – men håpet om Estland lever

I juni var smittesituasjonen på bedringens vei i flere viktige turistområder, samtidig som at reiselivsnæringen skrek etter inntekter. Derfor var det helt andre tall enn coronatilfeller som steg i kalenderens første sommermåned.

– Da la hele den internasjonale luftfarten til grunn en økning i reisende fra juli og så i august. Vi fikk tilbake en del i juli, og KLM kom igjen til oss i starten av august. Så de første ukene i august var det grunn til å juble.

Så kom nye virusutbrudd i europeiske land, som ga nye reiserestriksjoner.

– Også i Spania, som er et veldig viktig ferieland for oss. Det samme gjelder Polen, forteller hun.

Det norske Utenriksdepartementet fraråder alle feriereiser til 31. oktober. Utviklingen for pandemien den siste måneden har gått hardt utover den delen av flytrafikken Torp så aller mest frem til å ta opp igjen.

– Men den ene nye ruten til Tallinn regner vi med kommer som planlagt. Riga er vi usikre på siden Latvia har innført karanteneplikt for tilreisende fra Norge. Ting snur fort, sier hun.

Les også

Usikkert hvordan flytilbudet blir i sommer: – Vi tror og håper at mange vil ut å fly

Ber om mer krisepenger til «navet»

Før sommeren fikk Torp en krisepakke på nærmere 90 millioner kroner. Men den holder ikke når de reisende ikke sper på inntektene deres lenger.

– Dette er en stor og viktig arbeidsplass som er navet i utviklingen for regionen. Når det som er så bra snur så fort er det mange som blir berørt, sier markedssjefen.

Torp er en av relativt få flyplasser utenfor Avinor-systemet på eiersiden. Sandefjord kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune er de viktigste eierne av Norges største private lufthavn.

Kleive-Mathisen opplyser til E24 at eierne deres har vært gode støttespillere gjennom krisen, men nå går bønnen «oppover» til staten.

– Vi har fått gode lovnader, så vi har et sterkt håp om å få mer støtte. Det var en enstemmig transportkomité på Stortinget som ga oss hjelp før sommeren, og Hareide har gitt positive signaler.

Les også

Wizz Air kansellerer alle flyginger til Norge fra 16. mars

Les også

Norwegian slutter med Torp-avganger fra sommeren 2020

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Sandefjord lufthavn, Torp
 4. Luftfart
 5. Flytrafikk

Flere artikler

 1. Torp må si opp ansatte: – Ikke en god dag for noen

 2. Torp lufthavn forbereder seg på dødtid etter strengere innreiseregler

 3. Norwegian gjenopptar flyvninger fra Torp Sandefjord lufthavn

 4. Nye reiseregler: Strammer inn for Kreta og USA

 5. Betalt innhold

  Flesland taper 800 millioner: – Redd jeg mister jobben min nå