Vaksinerte slipper karantenehotell

Personer som er vaksinert i Norge og kan fremvise digital dokumentasjon, slipper karantenehotell fra torsdag.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Line Fausko
 • Martha C. S. Holmes
 • Oda Ording
Publisert:

Det gjelder også personer som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene. Det opplyser helseminister Bent Høie i en pressekonferanse onsdag.

Ifølge Høie gjelder endringen også for dem som har fått én dose, men først tre uker etter dosen ble gitt.

De som er på karantenehotell og kan dokumentere digitalt at de er vaksinert eller har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene, vil dermed kunne forlate karantenehotellet. Man må fortsatt fullføre karantenen hjemme.

Den midlertidige ordningen trer i kraft 3. juni klokken 12.

– Hva er det faglige grunnlaget for at fullvaksinerte må i hjemmekarantene?

– Det er den anbefalingen vi har fått fra Helsedirektoratet og FHI – at det er for tidlig å oppheve innreisekarantene for vaksinerte personer. Det vil kunne skje endringer, og det vil kunne skje relativt raskt, sier Høie til VG.

– Hvorfor må folk vente en ekstra natt på karantenehotell?

– Det er rett og slett fordi det trengs noe tid for å forberede grensen. Vi har hyppige regelendringer og det skal operasjonaliseres på veldig mange grensestasjoner med mange mennesker involvert, sier Høie.

Les mer om coronasertifikatet på Folkehelseinstituttets sider.

Sertifikat klart 11. juni

Debatten rundt karantenehotell-ordningen har stormet i Norge de siste ukene. Det har handlet om stappfulle hoteller, folk som ble sendt på karantenehotell og som ikke skulle være der, og at politiet ikke fikk beskjed om nye reiseregler samme dag som de trådte i kraft.

– Norge har gjennom pandemien hatt noen av de strengeste innreiserestriksjonene i Europa. Det har gitt resultater, sier Høie under pressekonferansen.

Han understreker at mange vaksinerte har stilt spørsmål om karantenehotell, men at det har vært nødvendig fordi vi ikke har hatt et system på grensen for å sjekke at folk faktisk er vaksinert.

Dette er en midlertidig ordning, som varer frem til coronasertifikatet med QR-kode er på plass. Den felles europeiske løsningen vil sannsynligvis være klar i starten av juli.

Karantenehotellene har opplevd stort press. Mandag ble det kjent at Sandefjord kommune på fredag måtte sende 95 personer hjem fra karantenehotell på grunn av plassmangel. Søndag ble ytterligere 20 personer sendt i hjemmekarantene i kommunen.

KARANTENEHOTELL: Park Inn by Radisson Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardermoen.

Jobber på spreng

– Mange er spent på hvordan coronasertifikatet blir – når skal vi få det, og hva kan vi bruke det til, sier Høie.

Han sier at Helsedirektoratet, FHI, Norsk helsenett og direktoratet for E-helse jobber på spreng for å få på plass løsningen.

– Sertifikatet har en enkel visning som vil vise grønn status uavhengig av årsak. Den andre visningen inneholder mer informasjon: Der er det mulig å se om pasienten er vaksinert, testet eller har gjennomgått covid-19, opplyser Høie.

Den første versjonen skal være mulig å bruke innenlands og vil være klar 11. juni. Det vil være et verifiserbart coronasertifikat med kontrollerbare QR-koder.

Frem til da skal man bruke informasjonen man selv kan finne på Helsenorge.no.

PRESS: Karantenehoteller i flere kommuner har opplevd økt pågang. Nå slipper vaksinerte karantenehotell fra torsdag, hvis man kan fremvise digital dokumentasjon.

Vil ikke stenge ned igjen

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at helgens festligheter viser at mange er mer opptatt av å møte hverandre enn å tenke smittevern.

– Vi må ikke snuble på oppløpssiden. Vi har nye erfaringer fra flere steder i landet, som Hammerfest og Trondheim, hvor vi ser hvor lett smitten sprer seg, sier han.

Guldvog understreker at det lett kan skape utfordringer og problemer for lokalsamfunn og enkeltmennesker.

– Vi ønsker ikke å havne i den situasjonen mange steder i landet. Vi ønsker ikke å måtte stenge ned igjen og vi ønsker absolutt ikke å se at smittet øker mange steder, sier han.

Guldvog forteller at mange lurer på når «meteren» vil bli fjernet.

– Jeg skjønner at mange er opptatte av det. Vi er usikre på datoen, men det som er sikkert er at vi må ha en god flokkimmunitet og antagelig en vaksinasjonsgrad på 70 prosent, sier han.

R-tallet må også ligge stabilt under 1.

– Det ligger et stykke frem – og det er viktig at folk vet det, sier han.

Øker kapasiteten

– Nå kommer det flere vaksiner til landet, og det betyr at vaksineringen vil skyte fart i alle kommuner. Vi har bedt Helsedirektoratet, FHI og statsforvaltere om å undersøke hvilke utfordringer kommunene vil ha, og hvordan vi kan hjelpe dem, sier Høie.

Svaret er oppløftende, understreker han.

– Mange kommuner har allerede tatt grep for å sikre at vaksineringen går sin gang i sommer, sier Høie.

Flere kommuner har blant annet hentet inn studenter og pensjonerte helsearbeidere for å sikre vaksinering i sommer.

– Jeg vet at mange kommuner ble skuffet over omfordelingen og konsekvensene det får. Derfor jeg er jeg imponert. Tusen takk til alle dere som gjør denne viktige jobben i kommunene, sier Høie.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18319
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Karantene
 3. Karantenehotell
 4. Bent Høie
 5. Helsedirektoratet
 6. Pressekonferanse
 7. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Coronapasset kan brukes på store arrangementer og kystcruise

 2. Coronapasset rulles ut

 3. Nå kommer coronasertifikatet: Tror det åpner for større arrangementer

 4. EU-parlamentet gir grønt lys til digitalt coronapass i EU

 5. Nye regler for fullvaksinerte