Rapport: Corona kostet kommunene 14 milliarder kroner

Koronapandemien vil koste kommuner og fylkeskommuner 14 milliarder kroner i 2020, ifølge en arbeidsgruppe med medlemmer fra KS og seks departement.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) la i dag fram en delrapport for hvordan corona har påvirket kommunene.

Ole Berg-Rusten / NTB
 • NTB
Publisert:,

– Det er ikke tvil om at koronapandemien har gitt store økonomiske konsekvenser for kommunesektoren. Rapporten vi har fått i dag, gir et godt bilde på hvordan sektoren samlet er rammet av koronakrisen, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H).

Regjeringen satte tidligere i år ned arbeidsgruppen for systematisk å gå gjennom hvordan kommunenes inntekter og utgifter er blitt påvirket av koronapandemien.

Kommunene vil i år få utgifter og tapte inntekter på til sammen 10 milliarder kroner, mens fylkeskommunene vil tape rundt 4 milliarder kroner, ifølge delrapporten.

Foreldrebetaling og kollektivtransport

Blant annet mistet kommunen inntekter fra foreldrebetaling da skole og barnehager stengte. Hoveddelen av fylkeskommunenes tap er lavere billettinntekter i kollektivtrafikken.

I tillegg er det ventet at sektoren får mindre skatteinntekter enn forutsatt før pandemien inntraff. Samtidig er pris- og lønnsveksten lavere enn anslått, og kommunesektoren har også fått redusert arbeidsgiveravgift i høst.

Regjeringen vil bruke rapporten som grunnlag for ekstrabevilgningen til kommunesektoren – eller tilleggsnummeret til statsbudsjettet – som kommer i november.

Les også

Nå blir det trolig enda strengere på serveringssteder. Restauranteiere varsler konkursras.

– Krevende å finne treffende kompensasjon

Det er allerede lagt fram flere tiltakspakker rettet mot kommunene, og så langt har sektoren fått over 20 milliarder kroner. I det store og hele er kommunene kompensert for ekstra utgifter og bortfall av inntekter, men bildet kan se annerledes ut på lokalplan, påpekte styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

– Variasjonen mellom kommunene er stor, og treffsikkerheten er usikker. Det gjør at mange kommuner nok ikke vil kjenne seg igjen i dette makro-bildet, sier han.

– Det er krevende å sikre en kompensasjon som treffer alle presist. Mange har opplevd å få mindre i kompensasjon enn det de har hatt i kostnadsøkninger og inntektsbortfall. Vi er fortsatt avhengig av tett dialog for å håndtere utviklingen videre, la han til.

Mer i skjønnsmidler

For å identifisere kommuner som har hatt spesielt store kostnader under virusutbruddet, har statsråden bedt fylkesmennene kartlegge situasjonen i sitt fylke. Dersom noen kommuner ikke har fått nok penger så langt i år, vil regjeringen foreslå å øke skjønnsmidler i nysaldering av budsjettet for året, opplyste Astrup.

Kommunalministeren understreket at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hvordan neste år vil bli. I utgangspunktet var det planlagt at arbeidsgruppen skulle levere sluttrapport innen 1. april neste år. Det er nå endret til at gruppen i stedet leverer nok en delrapport i april og fortsetter arbeidet ut året.

Les også

Boris Johnson gjør seg klar for «no deal» med EU: – De har forlatt forhandlingsbordet

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nikolai Astrup
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil gi 7,3 milliarder ekstra til kommunene

 2. Koronarammede kommuner risikerer å ikke få dekket utgifter

 3. Det er politikk å prioritere

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik ble tre minutters vei 354 millioner kroner dyrere enn planlagt

 6. Hurtigruten-datter får corona-kompensasjon