Republikanere vil tilbake til gullstandard

Etter 30 år ser igjen det republikanske parti i retning gullstandarden.

GULLSTANDARD: Amerikanske republikanere vil tilbake til en gullstandard. Her er et bilde av den legendariske britiske økonomen John Maynard Keynes, som talte på Bretton Woods-konferansen i 1944. Det var starten på sist gullstandard.

-
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Amerikanske politikere ønsker seg tilbake til en mer restriktiv pengepolitikk, hvor dollaren er knyttet direkte opp mot gullet.

Etter finanskrisen har den amerikanske sentralbanken vært veldig aggressiv. Mange tiltak som effektivt sett tilsvarer trykking av penger har blitt gjennomført.

Dette har trolig bidratt til at USA har kommet seg raskt etter nedturen etter finanskrisen, mens det samtidig har ført til at en voksende subkultur ønsker en mer konservativ pengepolitikk.

Presidentkandidat Ron Paul har lenge vært pådriver for en gullstandard, men nå ser det ut til at også andre republikanere ønsker dette, ettersom det republikanske partiet nå ønsker å belyse muligheten for å returnere til gullstandarden, skriver Financial Times.

Les også: Ti ting du bør vite fredag morgen

Saken fortsetter under bildet

GULL: Republikanske Ron Paul har vært positiv til en gullstandard siden 70-tallet.

Robert F. Bukaty

Ron Paul

I utkastet til det nye partiprogrammet fra Det republikanske partiet, går det frem at partiet ønsker en gjennomgang av det pengepolitiske systemet og at partiet vil sette ned en kommisjon for å vurdere en kobling mellom dollaren og gullet.

Meningene til Det republikanske partiet har i langt tid vært usynkronisert med presidentkandiat Paul. Likevel avviser den republikanske kongressrepresentanten Marsha Blackburn at forslaget er et forsøk på å styrke Ron Paul med hårene.

- Dette forslaget ble til fordi det er noe republikanere er enige om, sier hun til Financial Times.

Den foreslåtte kommisjonen er ikke ulik den kommisjonen som i 1981 ble satt ned av president Ronald Reagan, 10 år etter Richard Nixon tok USA av gullstandarden.

Komiteen endte opp med å ikke foreslå ny gullstandard.

Les også: Slik kunne du ha gjort deg søkkrik på finanskrisen

Standarder i historien

Historisk sett har det vært mer vanlig å bruke en råvare til å underbygge en valuta, enn det motsatte.

Det første landet som koblet sin valuta til gullet var Storbritannia, som vedtok en gullstandard i 1816, etter å ha praktisert det i over hundre år.

Gullstandard var det dominerende pengesystem i verden fra omlag 1870 til starten på første verdenskrig.

Også i Norge var valutaen tilknyttet gullet. I den norske pengelov fra 1873 ble det vedtatt gullinnholdet i 1 norsk krone skulle være 0,40323 gram gull.

I 1892 ble det vedtatt at den totale seddelmengden i Norge ikke skulle økes over 425 millioner kroner.

USA innførte sin gullstandard i 1879 og suspenderte den i 1934.

I 1944 møttes en rekke land i Bretton Woods i New Hampshire hvor en avtale med en valuta-kobling mot dollaren og dollaren mot gullet ble vedtatt. Avtalen ble ratifisert i 1945 og varte frem til 1971. Dette var effektivt sett slutten på Bretton Woods-systemet og siden gang har ingen valuter vært en gullstandard.

Publisert:

Flere artikler

  1. Vil utfordre dollarens dominans med ny valuta: – Det vil ikke bli lett

  2. Lei av dollarens dominans: EU vil handle olje i euro

  3. Betalt innhold

    Hvorfor er det så vanskelig å bytte ut dollaren?

  4. Ti hendelser som formet Norges Bank

  5. Trumps finansminister ønsker sterk dollar