IRAK-BRÅK KAN ØDELEGGE FOR STATOIL: Irak-feide truer Statoil-bud

Statoils flørt med Irak-olje trues av sterk irakisk motstand mot utenlandske oljeselskaper.

SCANPIX / AP / JEBREILI
Publisert:,

Statoil

OSE

STL

er invitert til å delta i Iraks første store budrunde på oljefelt siden Saddam Husseins regime den 29. og 30 . juni, men nå kan internt bråk i landet med verdens tredje største oljeressurser velte planene.

En rekke irakiske oljeselskaper og parlamentsmedlemmer protesterer ifølge Reuters mot budrunden. Motstanden er også påtagelig på grasrotnivå, og irakiske oljeingeniører har startet en underskriftsaksjon for å stoppe planene.

- Evalueringsfase

Statoil er et av 32 utenlandske selskaper som er invitert til å by, og etter det E24 erfarer er det norske oljeselskapet ansett som en av de aller heteste kandidatene til å få kontrakt på oljefeltet Nahr Bin Umar i Sør-Irak.

- Vi er i en evalueringsfase nå. Vi kan gi et bud alene, eller vi kan velge å gjøre det i samarbeid med andre. Det er i denne fasen vi er inne i nå, sa pressekontakt Mari Dotterud i Statoil til E24 forrige uke.

- Vil skade Irak

Men Statoil kan nå altså ikke lenger bare vente seg sterk kritikk fra norske røster for et eventuelt Irak-inntog. Motstanden mot auksjonen skal endog være stor innad i det føderale oljedepartementet, ifølge ressursminister Ashti Hawrami i Iraks oljeproduserende kurdiske region.

Hawrami advarer nå om at selskapene som tar del i auksjonen denne måneden vil finne det vanskelig eller umulig å operere i Irak på grunn av konflikten.

Den mektige lederen for Iraks South Oil - som produserer det meste av landets råolje - sier at også han er blitt motstander av budrundene på Iraks seks største oljefelt.

- Den første budrunden er bortkastet og tjener ikke den irakiske økonomien. Den vil skade South Oil, sier Fayad al-Nema, ifølge Reuters.

Bitter konflikt

Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani har fått skarp kritikk for budplanene av parlamentet, som stiller seg tvilende til kontraktene og kalte statsråden inn for spørretime tirsdag. Han gjentok imidlertid der at budrunden vil gå som planlagt.

Den kurdiske regionalmyndigheten (KRG) og den føderale regjeringen i Bagdad har i flere år vært låst fast i en bitter konflikt om hvordan de best skal utnytte Iraks enorme oljeressurser. Det har det norske oljeselskapet DNO

OSE

DNO

- som er til stede i Nord-Irak - smertelig fått erfare.

Les også:

Under Saddams nivå

Irak produserer nå opptil 2,4 millioner fat olje daglig - et nivå som fortsatt ligger under produksjonen før Saddam Husseins fall.

Et fall i oljeprisene siden toppen på nær 150 dollar fatet i fjor sommer har gitt store utfordringer for Iraks statsbudsjett - og har økt presset på oljeministeren for å få opp produksjonen raskt.

Les også:

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om