Regjeringen tror på ny frihandel for milliarder

Hvis Norge lander frihandelsavtalene som er under forhandling, vil det kunne gi eksportinntekter for varer på inntil 44 milliarder kroner over ti år.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Det viser en beregning som Nærings- og fiskeridepartementet har gjort.

Norge er i forhandlinger om omfattende frihandelsavtaler med store markeder som Kina, India og Mercosur, som er et frihandelssamarbeid mellom Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay,

For Kina anslås en frihandelsavtale å gi ekstra eksportinntekter for varer på 29 milliarder kroner over en periode på ti år. Tilsvarende beløp er 4 milliarder kroner for India og 8 milliarder kroner for Mercosur-landene.

Les også

Næringsministeren til Malaysia – vil lære om palmeolje

Frihandelsavtalen som ble undertegnet med Indonesia før jul, kan gi ekstra eksportinntekter på inntil 3 milliarder kroner over ti år, ifølge departementet.

Til Malaysia

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøker denne uka Malaysia. Den norske regjeringen ønsker sammen med EFTA å få framgang i arbeidet med en frihandelsavtale med landet. Forhandlingene har pågått siden 2012.

Statsråden skal møte flere representanter for den nye malaysiske regjeringen, samt ha samtaler med norsk næringsliv. Over 50 norskkontrollerte bedrifter har virksomhet i Malaysia.

Les på E24+

Globaliseringen har mistet fart. Hva bety det for strateger?

– Et marked i vekst

– Malaysia er et marked i vekst som er viktig for norsk næringsliv. Jeg skal møte norske bedrifter og lære om deres rammebetingelser og virksomhet. Møtene vil være viktige for å synliggjøre Norge og et innovativt næringsliv og moderne norsk teknologi, sier næringsministeren.

I 2018 beløp norsk eksport til Malaysia seg til 1,6 milliarder kroner, og de viktigste varene var kunstgjødsel, sjømat og industriutstyr. Importen fra Malaysia nådde 3,6 milliarder kroner, og her var de viktigste varene jern og stål, elektriske apparater, mobiltelefoner og annet datautstyr.

(©NTB)

Les også

– Det blir jobbing døgnet rundt

Les også

Tre utfordringer for Øystein Olsen

Les også

Norge når ikke opp: Dette er verdens ledende tek-byer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norge

Flere artikler

  1. Kina-avtale kan gi opptil 160 milliarder i økt eksport

  2. Næringsministeren før G20-toppmøte: Global handelskrig kan sette Norge i skvis

  3. Nybø: Forhandlinger med Storbritannia inn i siste fase

  4. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil

  5. EFTA har inngått handelsavtale med Brasil