Mæland: – Det kan bli mye tøffere

Regjeringstoppene møtte næringslivet i nytt møte om oljenedturens virkninger. Oljebremsen kan bli langt tøffere enn nå, mener næringsminister Monica Mæland.

MØTTE NÆRINGSLIVET: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) (f.v.), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), næringsminister Monica Mæland (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) under onsdagens møte med næringslivsrepresentanter.

Jon Olav Nesvold
  • John Thomas Aarø
  • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

– Vi har fått ønsker om noen kortsiktige tiltak. Skatt tas opp, sier statsminister Erna Solberg (H) til E24.

En drøy time forsinket møter hun og finansminister Siv Jensen et stort pressekorps i statsministerens representasjonsbolig, også kalt Villa Parafina, onsdag formiddag.

Statsministeren har akkurat avsluttet et dialogmøte med næringslivet, flere fremtredende statsråder og næringslivsledere var til stede.

Les også

Norsk inflasjon gjør et hopp

Solberg har nettopp fått spørsmål om næringslivet nå ønsker kortsiktige tiltak for å dempe effektene av den kraftige oljebremsen vi er inne i (se faktaboks).

– Først og fremst har budskapet vært at de langsiktige tiltakene er de viktigste, det å gi norsk økonomi flere ben å stå på, sier Solberg.

KLOKKEKRITIKK: Denne klokken fikk av statsministeren skylden for at møtet varte en drøy time lenger enn berammet. - Det er vanskelig å lede et møte når klokken er feil, sa Solberg spøkefullt.

John Thomas Aarø

Hun forteller at de fikk innspill på blant annet tiltak rettet mot innovasjon og gründervirksomhet.

– Vi må bruke denne omstillingsperioden til å skape nye og flere bedrifter, sier statsministeren til E24.

Lik oppfatning

– Det første spørsmålet var om vi så likt på situasjonen. Svaret på det er ja, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

– Alle ser utfordringene, men vi ser mange muligheter. Et samlet møte ga tilbakemelding på de prioriteringene som er gjort, som å redusere skatt og satse på forskning, kunnskap og innovasjon, det gikk igjen hos alle.

Hun forteller at de også fikk en del nye innspill, som «viktigheten av et sømløst virkemiddelapparat og «viktigheten av målrettet kompetanseutveksling».

– Kan bli mye tøffere

Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth

Jo Michael/Innovasjon Norge

De siste dagene har det kommet flere rapporter som tegner et svært dystert bilde av norsk økonomi. Bedriftene i Norges Banks undersøkelse Regionalt nettverk og senest onsdagens undersøkelse fra NHO-bedriftene viser rett og slett bråbrems. Beskrivelser som «full stans i norsk økonomi» og «dramatisk» er brukt.

– Dette er tungt for mange, og for dem som rammes er dette selvsagt kritisk, sier Mæland.

– Mer støtte til forskning og utvikling er tiltak som gjerne har en mer langsiktig effekt. Er det nå aktuelt å se på mer kortsiktige tiltak mot oljebransjen?

– Dette er noe vi fortløpende vurderer, men vi fikk ikke innspill om det i dag. Dette er en omstilling alle mener vi skal gjennom. Alle mener at vi kommer til å greie oss, men det blir tøft, og det kan bli mye tøffere enn det vi ser nå.

– Vi må være parat til å gjøre noe, for eksempel på arbeidsmarkedssiden, om situasjonen skulle kreve det. Pengepolitikken er også viktig. Kronekursen er viktig for mange, sier hun.

Riktig retning

– Jeg var her for å lytte, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til E24 på spørsmål om hvilket budskap han hadde til en industri som bremser.

Les også

NHO ser mørkt på resten av året

– Sa du ingenting?

– Jeg oppsummerte kort på slutten, og da sa jeg at jeg opplever at vi får sterk støtte fra industrien på det vi gjør.

Han peker blant annet på at olje og gassindustrien fremhever viktigheten av stabile og forutsigbare rammevilkår og nye arealer å lete etter ressurser.

– Den kraftintensive industrien sier at vi må gjøre mer for å styrke arbeidet med energi og klimaspørsmål. De sier at «det dere gjør er rett, men det må skje i et større tempo og vi trenger mer penger». Det er ikke overraskende, men også et greit budskap å ta med seg, sier Lien og legger til:

– Det er ingen som sier at vi går i feil retning.

– Konstruktivt

E24 møter Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth på vei nedover trappen i statsministerboligen:

– Dette var et veldig konstruktivt og godt møte, sier Traaseth.

Dette var svært bra, sier hun.

Så må hun løpe videre til et nytt møte.

Skjalg Stavheim er administrerende direktør i Hexagon Ragasco. Selskapet han driver produserer gjennomsiktige gassbeholdere.

– Det er viktig at vi samkjører oss. Det å ha konkrete mål er bra, sier Stavheim.

Svært forsinket

Det var tydelig at deltagerne på dagens møte hadde mye på hjertet. Møtet varte en drøy time lenger enn berammet.

Hver representant hadde fått tre minutter til å holde innlegg. Den tidsrammen var det svært få som holdt, får E24 opplyst av deltagere.

Statsminister Erna Solberg valgte på sin side å skylde på klokken i møterommet.

– Se på den klokken. Det er vanskelig å lede et møte når klokken er feil, sa Solberg spøkefullt da hun passerte klokken etter pressekonferansen.

Klokken tikker imidlertid fremover, og fredag kommer nye tall for investeringene på norsk sokkel. For første gang vil vi få en pekepinn på hvor store neste års oljeinvesteringer vil være.

Les også

NHO ser mørkt på resten av året

Les også

Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover

Les også

- Det er en usikkerhet i luften

Publisert:

Flere artikler

  1. – Regjeringen spiller hasard med oljenæringen

  2. Regjeringen vil gi 100 millioner til gründere

  3. Betalt innhold

    100 millioner til gründere skal hjelpe mot oljekrisen

  4. Sjeføkonom vil ha tiltakspakke fra Erna

  5. Næringsministeren: Slik skal Norge takle omstillingen