Statsministerens ektemann: Frp må vurdere om de skal sitte i regjering

Frp må vurdere om de fortsatt skal sitte i regjering, mener Sindre Finnes, som er ektemannen til statsminister Erna Solberg (H).

BLIR NOEN FJERNA? Erna Solberg har fått litt å tenke på dette mandagens skuffende valgresultater for Høyre og Frp. Nå kan det bli utskiftinger i regjeringen allerede i høst, opplyser kilder til VG.
  • Pål Ertzaas
  • Lars Joakim Skarvøy
  • Alf Bjarne Johnsen (VG)
  • Eirik Mosveen
  • Bjørn Haugan (VG)
Publisert: Publisert:

Til Dagsavisen sier mannen til Erna:

– Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en rundt med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering. Det kommer litt an på hvor de ender til slutt. Men det er et smertepunkt i den nasjonale oppslutningen for Frp hvis de ender under 10 prosent, sier Sinde Finnes til avisen.

Frps endelige valgresultat ligger an til å bli 9,5 prosent tirsdag morgen klokken 09.30, idet 99,9 prosent av stemmene er talt opp.

VG har vært i kontakt med Finnes tirsdag morgen. Han ønsker ikke å utdype sitatet i Dagsavisen.

Mens Erna Solberg holdt seg i bakrommene på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo, var statsministerens ektemann til stede ute i lokalet, der jubelen begrenset seg til å støtte Høyre-toppene når NRK eller TV2 var i direktesending fra valgvaken.

EKTEMANNEN: Sindre Finnes, her sammen med Erna SOlberg i haven til statsministerboligen. :

Kan bli statsrådskifter

Begge regjeringspartiene gikk på store nederlag under mandagens valg. Nå kan det bli utskiftinger i regjeringen.

Det var tid for å bytte champagneglassene med gravøl da resultatene tikket inn på de borgerlige valgvakene. Det var samling i bånn hos regjeringspartiene i natt.

Da 99,8 prosent av stemmene var telt opp tidlig tirsdag morgen, lå partiene an til å ha mistet opp mot hver fjerde velger siden 2013, ned fra 43,1 i stortingsvalget til rundt 32,7 prosent i kommunevalget.

By etter by, resultat etter resultat, viste rødt for Høyre og Frp:

Høyre ble knust i Erna Solbergs hjemby Bergen. Den ble byen blir trolig rød.

Den rødgrønne alliansen styrker seg i Trondheim. Etter tolv års Ap-styre faller Høyre videre nedover.

Les også: Slik kan landets store byer blir styrt

Også Oslo kan bli Rødt – men her er det trolig forhandlingene med Miljøpartiet De Grønne som avgjør. Et fortsatt blått Oslo vil i stor grad redde stumpene av valget for Erna og Siv.

Samtidig ligger Frp under det som internt i partiet blir definert som en smertegrense på 10 prosent. Partiet har nå 9,5 prosent oppslutning på landsbasis.

Kommentar om Frp: Djevelen i desimalene

«Tonedøv»

Erna Solberg innså nederlaget mandag kveld:

– Vi kan ikke legge skjul på at vi ikke er fornøyd med valgresultatet. Ikke minst på grunn av den innsatsen som er gjort. Også må vi anerkjenne at det ser ut som vi har mistet makten i storbyer som Bergen og Oslo, sier Erna Solberg på Høyres valgvake.

Les også: NRK brøt valgloven – publiserte prognoser for tidlig

Både hos Frp og Høyre var det Carl I. Hagen som var skyteskive da folk skulle forklare nedturen:

– Carl I. Hagen har vært fullstendig tonedøv i denne valgkampen, fastslår en sentral kilde i Frp.

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), sier det var vanskelig å forutse hvor sterkt flyktningsaken slo inn.

– Man må evne å ha to tanker i hodet samtidig i vurderingen av slike saker. Når en tredjedel av Libanon er flyktninger, må en skjønne at europeiske land må ta imot mer enn planlagte kvoter og at det ikke holder å tilby å bruke pengene der ute.

Les også: Siv Jensen – Jeg er skuffet

Høyre om!

Blant Høyre-strategene er nå enighet om at en helt ny satsing må til fremover. Overfor VG gjøres det klart at regjeringen kommer med politikk som bryter med Høyres tradisjonelle politikk.

– Det blir klassisk motkonjunkturpolitikk, hvor det skal legges frem et ekspansivt statsbudsjett hvor man bruker penger for å holde folk i arbeid, sier en kilde til VG.

Det innebærer trolig større satsing på bygging av infrastruktur som vei, og oppgraderinger blant annet innenfor Forsvaret.

Langt inn i Høyres indre kretser innrømmer man at de nå skal starte tradisjonell Ap-politikk.

– Den nye normalen er å håndtere oljeprisfall og økende ledighet, dette har vi slitt med å finne grepet på, sier en kilde.

Utfordringen er å bruke penger uten å hindre omstillingen fra oljeøkonomi til nye næringer. Det kommer nå en tiltakspakke på flere milliarder kroner i budsjettet.

Kommentar: Børen ved å styre

Bytter i toppen?

Men også blant mannskapet blir det endringer, tror kilder i begge regjeringspartiene. De fleste mener det vil komme i høst, mens andre mener de kan utsettes til våren for å få ny giv inn i neste høsts budsjett arbeid frem mot 2017-valget. Et av de sentrale spørsmålene er om partiene vil forhandle om å bytte departementer.

Etter samtaler med flere kilder i de to partiene er det flere departementer som vurderes som i spill når Erna og Siv skal sette sammen et nytt kollegium.

Forsvarsdepartementet, som nå styres av Høyre, Justisdepartementet, som styres av Frp og Arbeidsdepartementet, som styres av Frp er blant departementene som kan bytte parti.

UTSATT: Statsråd Robert Eriksson

Høyre har i flere år jobbet for å bli et parti med tettere tilknytning til fagbevegelsen. Etter å ha tatt mange kamper for liberalisering av arbeidslivet har arbeidsminister Robert Eriksson gjort seg upopulær blant LO.

Noen spekulerer derfor i at Høyre kan ønske seg dette departementet, for å røyke fredspipe med fagbevegelsen frem mot 2017-valget. Det kan, ifølge noen kilder, åpne for at Torbjørn Røe Isaksen bytter til Arbeidsdepartementet, dit de fleste trodde han ville havne som statsråd i 2013.

I deler av partiet er det en viss skuffelse over av Isaksen ikke har fått mer blest og bedre resultater ut av et av Høyres kjerneområder.

Dersom han bytter departement kan det åpne for at Ine Marie Søreide bytter fra Forsvarsdepartementet til Kunnskapsdepartementet. Søreide nevnes også som en potensiell ny utenriksminister.

Brendes problem

Det er mye frustrasjon knyttet til Børge Brendes innsats som utenriksminister.

VG kjenner til at kretsen rundt Erna Solberg mener Brende i for liten grad profilerer regjeringens utenrikspolitikk. I tillegg skal det ha vært flere episoder hvor det har vært gnisninger mellom Erna og Børge.

Mange Høyre-kilder nevner Ine Eriksen Søreide som en mulig ny utenriksminister.

I så fall vil de tre tyngste postene i regjeringen være besatt av kvinner, noe som ikke har skjedd tidligere i Norge.

BYTTES UT? Utenriksminister Børge Brende (H)

Les også: Brende får sterk kritikk i UD

Dersom Søreide bytter kan Frp overta Forsvarsdepartementet. Et navn som nevnes om potensiell kandidat er Gjermund Hagesæther. Han har bakgrunn fra Forsvaret, og i vår ble han flyttet fra Stortinget til regjeringsapparatet som statssekretær. Andre mener han ikke er synlig og handlingsorientert nok.

Et annet navn som trekkes frem internt i Frp som en mulig forsvarsminister er Anders Anundsen, som har vært i hardt vær som justisminister. Det brukes imidlertid mot ham at han ikke har tung erfaring fra Forsvaret.

Anundsen trekkes også frem som en mulig ny olje- og energiminister.

Dagens landbruksminister Sylvi Listhaug nevnes som ny mulig justisminister.

Mange usikre

Terje Søviknes ble nevnt som en aktuell ny landbruksminister, men går trolig mot sin femte strake periode som ordfører i Os. Internt i Høyres sentrale kretser er det også mange som etterlyser en utskifting av klimaminister Tine Sundtoft, som oppfattes som helt usynlig.

Her nevnes Oslo Høyres leder Nikolai Astrup som den naturlige arvtageren. Han var favoritt i 2013, men ble plassert utenfor regjeringen i det mange mener var et takk for sist til Oslo Høyre fra Erna Solberg etter manglende støtte i vanskelig tider fra hovedstadslaget.

Med tre kvinner i regjeringstoppen vurderes også som usannsynlig at det blir kritikk det skulle bli et flertall menn blant statsrådene, frem til nå har det vært 50–50.

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) nevnes som usikre Høyre-kort.

Les også

Oslo-avklaring kan drøye ut

Les også

Spår tøff tid i vente for Erna

Les også

Flest rømte fra Frp

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tre statsrådsskifter ventet i dag

  2. Slik blir Solbergs nye regjering

  3. Spår tøff tid i vente for Erna

  4. Solberg: - Høyres arbeidsøkt i regjeringen er over

  5. 10 av 18 fylkeslag i Høyre vil øke forsvarsbudsjettet