Handelsbanken spår festbrems for norsk økonomi: – Ikke noen grunn til å frykte rentesjokk

Tre rentehevinger er alt Norges Bank rekker før lavere fart i økonomien setter en stopp for sentralbanken, spår Handelsbanken i en fersk rapport.

SER LAV RENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror ikke renteoppgangen blir særlig stor.

Foto: Bård Gudim/ Handelsbanken
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

De gode tidene i internasjonal økonomi vil fortsette enda litt lenger, men i 2019 kommer festbremsen, om økonomene i Handelsbanken får rett.

Det vil få konsekvenser også for Norge, hvor den varslede renteoppgangen blir beskjeden, spår banken i sin nye konjunkturrapport.

– Vi argumenterer for at det ikke er noen grunn til å frykte et rentesjokk i Norge, skriver økonomene.

Bakgrunnen er en verdensøkonomi som i fjor hadde den sprekeste veksten siden 2011. Det som mange steder hadde vært en blodfattig oppgang etter finanskrisen skjøt fart, ikke minst i Europa, men også i andre store økonomier pekte pilene oppover.

Her hjemme er økonomien i ferd med å riste av seg oljebremsen. Handelsbanken venter at oppgang i oljeinvesteringene og vekst for eksportbedriftene vil gi et løft i år, samtidig som banken spår en myk landing i boligmarkedet.

Les også

Sjeføkonom frykter rentesjokk kan utløse finansuro

Internasjonalt er viktige renter på vei opp, og fra Norges Bank er det varslet at den første renteøkningen på syv år vil komme i år.

– Vi tror imidlertid at oppsvinget internasjonalt er nær toppen og anslår en sterkere vekstnedgang gjennom 2019 og 2020 enn de fleste analytikere, skriver Handelsbanken-økonomene, deriblant sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Ser tre rentehevinger

De venter én renteheving fra Norges Bank i september i år og to til i 2019, i mars og i september, før det er slutt på hevingene for denne gang.

– Etter det tror vi avtagende økonomisk vekst vil hindre flere rentehevinger, skriver økonomene.

Skulle prognosen slå til når styringsrenten toppen på 1,25 prosentpoeng, opp fra 0,5 prosent i dag.

Ifølge Handelsbanken betyr det at det ikke ligger an til noen sjokkartet renteoppgang.

– Den varslede renteoppgangen følger nemlig parallelt med stigende inntekter, og kan dermed ikke karakteriseres som et eksternt sjokk overfor uforberedte norske husholdninger

– I vår forrige rapport advarte vi mot «boligmarkedsskremslene». Denne gangen passer det bedre å advare mot skremslene om et «rentespøkelse», skriver banken.

Venter vekstbrems

Internasjonalt tror Handelsbanken at høyere renter og økonomier som ikke har kapasitet til høyere fart, spesielt i USA, etter hvert vil legge en demper på veksten.

Den amerikanske sentralbanken, som var først ut av startblokkene med rentehevinger, har fått styringsrenten opp til intervallet 1,5-1,75 prosent, og varslet enda flere hevinger de neste årene.

Les også

Valutastrateg tror utbyttesesongen kan presse kronekursen

Høyere renter virker normalt som en brems på den økonomiske aktiviteten, blant annet fordi bedriftenes og husholdningenes lånekostnader øker.

Økt offentlig pengebruk i USA, blant annet på grunn av skattekuttene, vil imidlertid bidra til at farten holder seg oppe de nærmeste årene, tror Handelsbanken.

«Vi har en stund hatt en forventning om at veksten i USA vil falle klart i 2019 som et resultat av en overopphetet økonomi og strammere finansielle forhold. Selv om vi fortsatt ser for oss en nedbremsing i USA neste år, venter vi nå at nedturen blir mindre kraftig», skriver makroøkonomene.

I verdens største økonomi tror Handelsbanken veksten blir på 2,7 prosent i år, før den faller til 1,8 prosent i 2019 og videre til 1,1 prosent i 2020.

Les også

SSB ser tre grunner til raskere renteløft

Les også

Spår bratt oppgang i verdens viktigste rente

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Handelsbanken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

  2. Storbank tror neste renteheving kommer i juni: Tviler på Olsens plan

  3. Handelsbanken tror USA-brems vil stanse Olsens renteplan

  4. Annonsørinnhold

  5. Storbanken: Norges Bank danser alene

  6. Spår bare én renteheving til