Norges Banks rentemøter

Sjeføkonom uenig i renteheving: – Spiller med konkurranseevnen i potten

Norges Bank vil etter alle solemerker servere den første av flere rentehevinger torsdag. Risikoen er kraftig kronehopp, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen, men andre eksperter tror norsk økonomi er godt rustet for høyere renter.

RENTESNAKK: E24 sitt renteråd møtes før torsdagens rentebeslutning. Fra venstre Olav Chen fra Storebrand, Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Økonomene venter at Norges Bank vil sette opp styringsrenten torsdag, den første av flere varslede rentehevinger i en norsk økonomi på vei ut av coronakrisen.

Et drøyt år har gått siden sentralbanken satt ned renten fra 1,5 prosent til rekordlave null prosent.

Les også

Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep

Nå er økonomien på vei opp etter gjenåpningen av samfunnet. Arbeidsledigheten har falt mye og befolkningen har blitt vaksinert i stor grad.

Men ikke alle er enig i at økte renter er rett medisin for norsk økonomi.

– Dette tror jeg er høy risiko. De spiller med konkurranseevnen i potten. Det burde de ikke få lov til å gjøre. Jeg ser ikke at det er noen grunn til å heve renten, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Han frykter at kronekursen vil styrke seg kraftig hvis Norges Bank hever rentene uten at andre sentralbanker gjør det samme, og at dette kan gå utover konkurranseevnen til eksportindustrien.

– Jeg skulle ønske at Norges Bank tok den amerikanske vente-og-se-holdningen, sier han, med henvisning til at sentralbanken i USA har varslet at renteøkninger vil drøye til 2023.

Les også

Nordea Markets venter nok en oppjustering av rentebanen

Her hjemme har Norges Bank foreløpig åpnet for fire rentehevinger frem til neste sommer, før renten gradvis settes opp til 1,5 prosent igjen i løpet av 2024.

Det vil bety at boliglånsrenten øker fra rundt 1,8 til tre prosent i løpet av de neste tre årene, ifølge anslaget fra Norges Bank i juni.

– Fortsatt veldig svak krone

– Det virker ikke som det har ført til noen bonanza i den norske kronen. Vi har fortsatt en veldig svak krone, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun er uenig med Andreassen, selv om Norges Bank er tidlig ute med å øke rentene.

– Jeg synes ikke det er fare for at man dreper oppturen i norsk økonomi ved å heve renten opp til et fortsatt ganske lavt nivå – hvis de gjennomfører fem rentehevinger før slutten av neste år.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

I valutamarkedet koster en euro for øyeblikket 10,19 kroner, mens dollarkursen er på 8,69 kroner. Kronen har styrket seg siden coronauroen herjet som verst. Den er likevel fortsatt på et historisk svakt nivå.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken trekker også frem at markedets renteforventninger internasjonalt har begynt å bevege seg oppover i det siste.

– Det er ikke slik at de andre holder nullen herfra til evigheten, og så er det Norges Bank som kjører solo. Norges Bank er litt tidligere ute.

Lønnspress

– Det som skaper spørsmål i forkant av dette rentemøtet er et gryende press på priser og lønninger, som følge av flaskehalser som har oppstått, mener Haugland.

Hun viser til bedriftenes tilbakemeldinger om blant annet knapphet på råvarer og utfordringer med logistikk, et problem som har oppstått i flere land i kjølvannet av pandemien.

Olav Chen i Storebrand mener lønnsveksten og forventninger om inflasjon står sentralt for både Norges Bank og andre lands sentralbanker i rentevurderingen.

– Det vi følger med på er lønnsvekst, sier han.

Olav Chen i Storebrand.

Høyere lønnsvekst kan i neste omgang føre til at bedriftene øker prisene på varer og tjenester. Hvis prisveksten tiltar, kan sentralbankene bli nødt til å øke renten.

– Jeg mener slaget står der. Det er lønnsveksten som vil få sentralbankene til å røre på seg. Selv om flaskehalsene løsner er «base case» at arbeidsmarkedet skal bedre seg videre.

Chen, som forvalter pensjonsmidler, har posisjonert porteføljen for høyere renter.

– Vi tror at rentene skal opp, sier han.

Tviler på raskere rentehopp

– Vi er i en spesiell situasjon nå. I gjenåpningsfasen har tilbudet vanskelig for å holde tritt med etterspørselen. Spørsmålet er om Norges Bank vil synes det er en god idé å få renten enda raskere opp for å gjøre flaskehalsene mindre, sier Haugland i DNB Markets.

– Vi tviler på det. Vi er fortsatt i en situasjon der vi så vidt har hentet inn BNP-nivået (brutto nasjonalprodukt) fra før krisen.

Les også

SSB venter syv rentehopp: – Økonomien er på vei opp, men krisen er ikke over

Flere bedrifter enn før har også meldt om problemer med å få tak i arbeidskraft, ifølge Norges Banks undersøkelser.

– En del av disse effektene tror jeg fortsatt er forbigående, men på marginen er det litt mer lønns- og prispress enn sist, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Ser mørke skyer

Andreassen i Eika Gruppen har markert seg med et mer pessimistisk syn på økonomien.

Han tror de økonomiske vekstprognosene internasjonalt vil bli nedjustert, blant annet fordi offentlige økonomiske hjelpetiltak etter hvert fases ut i USA.

I tillegg trekker han frem skyhøye energikostnader i Europa og ringvirkninger i Kina fra problemene i boliggiganten Evergrande.

Han tror det vil legge et press nedover på rentene.

Peker på ledighetsfall

Haugland mener en svak kronekurs gjør at Norges Bank kan legge vekt på hjemlige forhold.

– Dette handler om å normalisere pengepolitikken for at folk ikke skal gjøre seg vant til kriselave renter. Og at de vil øke renten for å ha krutt til kommende nedturer. Da vil ikke Norges Bank kaste bort tid.

– Det er på ingen måte uansvarlig når vi er på en registrert arbeidsledighet på 2,6 prosent. Norsk økonomi og husholdninger tåler at renten stiger fra det kriselave nivået.

Les også

Den svenske sentralbanken holder nullrenten

Hun får støtte fra Marius Gonsholt Hov.

– For norske husholdninger sett under ett vil det være helt innafor. Det har vært kommunisert over lang tid. Vi har sett at folk har begynt å forberede seg. Det er litt av grunnen til at boligmarkedet har kjølt seg ned over en ganske lang periode.

Også Hov peker på ledigheten.

– Arbeidsledigheten er langt på vei tilbake der vi var før krisen. Og lønnsveksten er kommet enda litt raskere opp enn det Norges Bank hadde tenkt seg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Renterådet
 3. Norges Bank
 4. Kjersti Haugland
 5. Marius Gonsholt Hov
 6. Olav Chen
 7. Jan L. Andreassen

Flere artikler

 1. Mener skyhøye strømpriser er på «radaren» til Olsen: – Vil ha en effekt på folks lommebok

 2. Renterådet uenig om dobbel renteheving: – Står overfor et kostnadssjokk

 3. Venter opp mot fem rentehevinger i år: – Begynner å se en lønns- og prisspiral

 4. E24-podden med Renterådet i Arendal: Renteøkninger, boligpriser og den svake kronen

 5. 2022 byr på rentehopp og økt inflasjon: – Lønnstagerne har høyere forhandlingsmakt