Overblikk

Dragkamper og stive strømpriser

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

God fredag, og godt overstått valg. Selv om stemmene er telt opp og Erna har gratulert Jonas, så preges nyhetsbildet fortsatt av politikk. Vil Vedum snakke med Lysbakken? Får Jonas sin drømmeregjering? Hvor viktig blir Rødt? Alle disse spørsmålene er enn så lenge ubesvarte.

Det blir også tydeligere at høsten gjør sitt inntog. Sommergarderoben byttes ut og en vil trolig merke de rekordhøye strømregningene mer enn før.

FLERTALL: SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre under partilederdebatt i Stortingets vandrehall mandag kveld.

Rødgrønne dragkamper

Arbeiderpartiet har fått flertall for sin favorittregjering: en flertallsregjering utgått av Ap, Sp og SV. Det er likevel ikke avgjort om det blir denne sammensetningen, og en del dragkamper må avgjøres – blant annet på områder som klima, olje og handel. E24 har samlet et utvalg saker som de ulike partiene under den rødgrønne paraplyen kan enes om, og hvilke som kan splitte partiene.

Saker partiene er delvis samstemte om er: Strømpriser, elbiler, skatteparadis og oljefondet, avtalefestet pensjon (AFP), statlig eierskap, formuesskatt og taxfreesalget.

Disse sakene er de mer uenige om: Oljepolitikk, bompenger, flypassasjeravgiften, eiendomsskatt, EØS-avtalen, boligkjøp, arveavgift.

Sjeføkonom i Nordea Markets Kjetil Olsen.

Tror på få endringer

Hverken Nordea eller DNB Markets tror at regjeringsskifte vil påvirke økonomien i stor grad, skriver de i hver sine notater.

Nordea Markets skriver at spørsmålene i stor grad har dreid seg rundt om Norge kan stoppe letingen etter ny olje, og om Norge ville gå ut av EØS. Nordea Markets-økonomene Kjetil Olsen og Dane Cekov mener begge disse utfallene er «ekstremt usannsynlige da partiene som har drevet valgkamp for disse forslagene kun har minoritet i Stortinget».

Enda en strømprisrekord

Ny uke, nytt rekordnivå for strømprisene. Slik situasjonen er nå må en vanlig husholdning punge ut tre ganger så mye som normalt når strømregningen kommer.

Torsdag lå strømprisen i Sør-Norge på 1,23 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool. Det er årets desidert høyeste snittpris, også godt over nivåene midtvinters på starten av året.

Godt og blandet

 • Det var ikke bare valg mandag, men også utdeling av Michelin-stjerner til restauranter i Norden. Maaemo fikk tre stjerner.
 • Situasjonen i Afghanistan har gjort at mange sliter økonomisk. Aftenpostens reportere i landet skriver om hvordan folk selger eiendelene sine til spotpris for å overleve.
 • NRK skriver at for første gang bekrefter PST at overvåkningspolitiet innkalte noen titalls muslimer til samtaler i tiden etter 11. september.
 • Noen vil kanskje si det er gammelt nytt at teknologibransjen fortsatt er mannsdominert, men interessant å lese Isabell Ringes refleksjoner om likestilling og kunstig intelligens i ukens Faglige lunsj på E24.

Helgekos

Med det høstlige været avtar en del av den dårlige samvittigheten for å benke seg foran TV-en. Derfor vil jeg denne uken anbefale en serie som lar deg glemme regnet utenfor vinduet, som tar deg med til en annen tid og som samtidig som kan lære deg en ting eller to.

Helt ny er den ikke, men om du ikke har gjort det så anbefaler jeg å se serien Mrs. America. Serien handler om provoserende og engasjerende kvinnekamp i USA. Kvinner som kjemper for og imot likestilling.

Her møter man forfatteren og aktivisten Phyllis Schlafly som starter en protestgruppe for å kjempe mot Equality Rights Amendment (E.R.A.), et foreslått tillegg til den amerikanske grunnloven som skulle sikre like rettigheter til alle borgere, uavhengig av kjønn. Samtidig får man følge ulike feminister som Gloria Steinem og Betty Friedan.

Håper du får en strålende helg, uansett om du tilbringer den innenfor husets fire vegger eller utenfor.

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer til sofie@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Politikk
 3. Nordea Markets
 4. Afghanistan
 5. Strømpriser

Flere artikler

 1. Overblikk: Nye tiltak, Norges rikeste og strømmilliarder

 2. Overblikk: Rentefrykt, strømtiltak og gratis juice

 3. Elleville strømpriser, storm rundt norsk milliardkonsern, og den største børsnoteringen på 20 år

 4. Gutterom, strømpriser og sparkesykkelkrangling

 5. Overblikk: Omikron i Norge og stadig høye strømpriser

 6. Full åpning, børsuro og strømpriser