Strømprisene

Strømkrise mellom SV og regjeringen

Regjeringspartiene antyder at SVs krav til strøm-støtte fra staten kan forsinke hele ordningen, slik at den ikke er klar fra nyttår. Nå er strømkrisen mellom regjeringspartiene og SV løftet til gruppelederne i Stortinget.

KRISEMØTE: I november forhandlet de parlamentariske lederne Rigmor Aasrud (nærmest) og Marit Arnstad med SV om statsbudsjettet. Nå er de i nye forhandlinger med SV, nå om strømstøtten.
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Utgangspunktet er regjeringens forslag til strømstøtte, som tar deler av strømregningen opp til et månedsforbruk på 5 000 kilowattimer. SV har krevd endringer for å sikre flertall for ordningen.

Forhandlingene om strøm-støtten mellom flertallspartiene brøt sammen tidligere torsdag, og er nå løftet opp ett nivå.

Klokken 15.45 torsdag ettermiddag startet et nytt forhandlingsmøte mellom partiene, denne gang med de parlamentariske lederne Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp), og SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes på den andre siden av bordet.

Terje Aasland (Ap), leder i Stortingets energi og miljøkomite, sier at det haster å bli enige for å kunne vedta et opplegg i Stortinget 21.desember:

Ikke godt nok

– Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at dette er på plass til 1.januar. Regjeringens forslag sikrer husholdningene. Nå er 124 nettselskaper klare til å gjennomføre dette. Å komme med nye modeller nå, kompliserer dette arbeidet og skaper usikkerhet om det er mulig å få det til, sier Aasland til VG.

SV mener at den sosiale profilen ikke er god nok, og nekter å godta regjeringens forslag til strøm-hjelp helt uten videre:

– SV jobber desperat for å få på plass en bedre støtteordning for de som sliter aller mest med de skyhøye strømregningene. Så langt har ikke regjeringspartiene vært villig til å komme oss i møte. Derfor løftes forhandlingene nå opp et nivå, sier Lars Haltbrekken, SVs fremste energi- og miljøpolitiker på Stortinget, til VG.

Ap, Sp og SV har en fremforhandlet avtale som sikrer Støre-regjeringen flertall i Stortinget for statsbudsjettet for neste år. Endringer må også avtales mellom partiene. Strømstøtten er en del av statsbudsjettet for 2022. Uten en avklaring her har ikke regjeringen flertall for budsjettet, ifølge SV.

Høyre inviterer

Nikolai Astrup, Høyres energi- og miljøtalsperson, sier at SV er velkommen til samtaler med dem dersom de ikke kommer i mål med regjeringspartiene:

– Vi er enige med SV i at forslaget fra regjeringen burde hatt en mer sosial profil. Og vår dør står åpen for å diskutere med SV hvordan vanlige folk kan få mer hjelp med strømregningene enn det Ap og Sp har lagt opp til, sier Astrup til VG.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Stortinget
 3. Strøm
 4. Statsbudsjettet 2022
 5. Rigmor Aasrud
 6. Torgeir Knag Fylkesnes
 7. Lars Haltbrekken

Flere artikler

 1. Budsjettdramaet: Her har SV fått nei fra regjeringspartiene

 2. Strømseier til SV og Høyre: Stortinget vedtok krisetiltak mot høye strømpriser

 3. Staten fikk inn 78 mrd. på strøm i fjor: Energi Norge foreslår strømfond

 4. Frp inviterer til strømforlik – klare for å kompromisse

 5. Venter fortsatt på krisepakke til strømkundene: – Det haster