Fire tilfeller av omikron påvist i Norge
Det er nå påvist til sammen fire tilfeller av omikronvarianten i to norske kommuner. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad peker på to ting som er avgjørende for om omikron blir et problem eller ikke.
Øygarden kommune, ved ordfører Tom Georg Indrevik, møter media for å orientere om situasjonen klokken 13.
– Det er påvist to tilfeller av omikronvarianten av coronaviruset i Øygarden i dag, skriver kommunen i en pressemelding onsdag.
Kommunen har vært i fortløpende dialog med Folkehelseinstituttet, opplyser ordføreren til VG. De to smittede personene er i bedring, skriver kommunen i pressemeldingen.
– Helseministeren ringte også i dag, det setter vi pris på. Hun skrøt av kommunen og innsatsen og tilbød støtte.
Haukeland universitetssjukehus skal undersøke alle coronaprøvene som er tatt i Øygarden kommune de siste dagene, opplyser seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling.
- Les mer om omikron-varianten her: Dette vet vi om den nye virusvarianten
I ettermiddag, klokken 15.30, skal regionen ha et møte om coronasituasjonen.
– Det er krevende, for det er allerede et presset system. Dette hjelper ikke situasjonen, sier han, og bekrefter at de påviste tilfellene blir en del av møtet, sier ordføreren, og legger til:
– Det viser alvorligheten i situasjonen i hele landet.
Kommunen vurderer fortløpende om det er nødvendig med nye tiltak.
Det er to voksne personer som er smittet. De reiste fra et land i Sør Afrika og returnerte til Norge 21.november. De smittede reiste i et følge med to andre, som ikke er smittet.
– Vi fikk dette meldt allerede før helgen - at det var påvist smitte. Så vi var tidlig i kontakt med laboratoriet på Haukeland Universitetssykehus i forhold til sekvensering, og vi var tidlig i kontakt med Folkehelseinstituttet, sier ordføreren.
To tilfeller i Ullensaker
Tirsdag meldte Ullensaker kommune at de har sendt inn tre prøver til sekvensering for omikronvarianten. Det er i tråd med nye rutiner for reisende med positiv test fra de åtte landene sør i Afrika.
FHI skriver i en pressemelding onsdag at foreløpige analyser indikerer at virusprøver fra Sør-Afrika til Norge indikerer at det er omikron-varianten. De påpeker at de har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker.
– Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn, og har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, skriver FHI i en pressemelding.
De to har kun hatt milde symptomer og ikke hatt behov for sykehusinnleggelse, påpeker FHI.
– Den tredje prøven FHI orienterte om i går er ennå ikke ankommet Folkehelseinstituttet, skriver de.
– Ikke så overraskende
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier følgende til VGTV om funnet av tilfellene:
– Dette er ikke så overraskende. Nå dukker denne varianten opp i flere europeiske land. Det er nok et tegn på at den kanskje har kommet flyvende i flere dager og uker allerede, rundt i Europa. Så dukker det opp nå som man begynner å teste og lete mer systematisk.
Nakstad peker på to ting som kan bli avgjørende for om omikron blir et problem eller ikke:
– Det ene er om vi blir mer eller mindre syk av denne varianten, eller om den er omtrent som delta-varianten, det vet vi ingenting om. Og så vet vi heller ikke hvordan dette påvirker vaksine-effekten. De to tingene er veldig avgjørende for om dette blir et stort problem eller ikke.
– Det eneste vi vet er at den ser ut til å smitte lettere. Det baserer man dels på de mutasjonene som er oppdaget, som gir egenskaper som gjør at den mest sannsynlig fester seg lettere til cellene våre i luftveiene og kommer seg lettere inn i kroppen vår. Så er det også dette med spredningsmønsteret i Sør-Afrika som tyder på at den reelt er mer smittsom.
Onsdag formiddag svarte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på VG-lesernes spørsmål:
Nakstad understreker at han ikke kjenner detaljene om utbruddet i Øygarden, men at vi nå må passe på å håndtere det godt når det dukker opp.
– Hvor godt forberedt er vi på denne varianten i Norge?
– Nå er det kommet råd og regler de siste dagene. Når det gjelder folk som reiser inn fra land i det sørlige Afrika, så har de hotell-karantene, og et strengt testregime. For personer som får påvist denne varianten er det selvsagt isolasjonsplikt, og det er karanteneplikt for nærkontaktene deres som de bor sammen med.
Hasteinnkalte til pressekonferanse
Helse- og omsorgsdepartementet kalte inn til en pressekonferanse klokken 13.15 i forbindelse med at omikronvarianten er påvist i Norge.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var til stede, i tillegg til avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog.
– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart. De smittede er satt i isolasjon og deres nærkontakter i karantene, skriver Kjerkol i en e-post til VG.
Helseministeren mener de har tatt kraftige grep for å bremse spredningen av den nye varianten.
– Lørdag innførte vi innreisetiltak og mandag forlenget vi isolasjonstiden til sju dager og smittekarantenen i ti dager i tilfeller der det er mistanke om omikron. Sammen med FHI og Helsedirektoratet følger vi situasjonen fra time til time og ser på om tiltakene skal justeres eller forsterkes, skriver Kjerkol.
– Vil trolig spre seg over hele verden
Den nye virusvarianten, B. 1.1.529, som først ble oppdaget i Sør-Afrika, sprer seg nå over hele verden. Virusvarianten, som har minst 30 mutasjoner i spike-proteinet, har ført til at flere land har stengt grensene sine i frykt for spredning.
Omikron-varianten av coronaviruset vil trolig spre seg over hele verden og kan føre til alvorlige konsekvenser i noen regioner, sa Verdens helseorganisasjon mandag.
WHO har bedt sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester.