Derfor tror ekspertene Norges Bank vil holde krona svak

En kraftig styrkelse av kronen kan tvinge Norges Bank til å sveive igang norsk seddelpresse, mener markedsøkonomer.

UTSIKTER FOR MER: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank har kuttet styringsrenten tre ganger siden desember i fjor. Allerede ved rentemøtet i neste uke kan sentralbanken kutte renten nok en gang.

  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det er en mulighet for at valutamarkedet vender seg mot kronen og vi får en kraftig kronestyrking. Om vi virkelig får valutaen mot oss, kan det gi negativ rente i Norge. Kanskje kan det også gi kvantitative lettelser (se faktaboks red.anm.), sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Makroteamene i Nordea og DNB presenterte onsdag sine utsikter for norsk økonomi.

Begge miljøene har en forventning om at Norges Bank de neste tre kvartalene vil kutte en allerede rekordlav styringsrente på 0,75 prosent to ganger til 0,25 prosent.

Men at Norges Bank stopper der, er langt ifra sikkert, ifølge både Nordea og DNB.

Faktisk utelukker ikke makroteamene at Norges Bank kan komme i en situasjon der den blir nødt til å gjøre mer enn å «bare» kutte styringsrenten.

– Det er en betydelig risiko for null og negativ rente i Norge – også når det gjelder muligheten for at de må bruke andre verktøy, sier DNBs valutastrateg, Magne Østnor, til E24.

– Jeg er overrasket over at markedet ikke allerede har fokusert på hvilke redskaper Norges Bank har i verktøykassen utover tre-fire knepp til på renten, sier han.

Les også

SSB: Så mye mørkere ville norsk økonomi vært med «normal» krone

Svak krone avgjørende

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, og usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en oljesmurt norsk økonomi (se faktaboks).

Usikre utsikter og mange rentekutt har gjort at kronekursen er kolossalt svekket sammenlignet med bare ett og to år tilbake i tid.

På rundt to år har kronen for eksempel svekket seg om lag 50 prosent mot dollar.

Bruce bruker store ord om den viktige kronesvekkelsen.

– En viktig del av politikkpakken nå, er å ha en svakere krone slik at omstillingen går best mulig i norsk økonomi.

–Men dersom valutaen virkelig styrkes, kan Norges Bank kjøre i gang negativ styringsrente. Skulle kronen da gå sterkere, må Norges Bank vurdere alle virkemidler, også kvantitative lettelser. Bare signalene ved slike tiltak vil være viktig, sier Bruce.

Den massive kronesvekkelsen har høyt og lavt blitt hyllet som en viktig støtdemper for økonomien, fordi den har utradert årevis med forverret konkurranseevne relativt til utlandet.

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets

Håkon Mosvold Larsen

– Har kronekursen blitt avgjørende for pengepolitikken i Norge?

– Ja, det vil jeg si. Det er den klart viktigste kanalen pengepolitikken virker på norsk økonomi for øyeblikket.

Også Østnor mener kronekursen er blitt viktigere for sentralbanken, og peker blant annet på at også Norges Bank i sin kommunikasjon er «uvanlig eksplisitte» i sin omtale av kronesvekkelsen.

– Svekkelsen i kronen, den har Norges Bank vært på jakt etter. Og det er klart, dersom vi ser en kraftig kronestyrking fremover, er det et problem for Norges Bank, sier han.

Les også

Renterådet: Spår minusrente i Norge i 2017

Glovarm seddelpresse

I landene rundt oss kryr det av styringsrenter på null eller minus.

Samtlige av landene rundt oss som har minusrente i dag, det være seg Sverige, Danmark, Sveits eller ESB (negativ innskuddsrente) har valutaen som viktig argument i én eller annen forstand.
Videre bedriver flere sentralbanker pengetrykking, det som på fagspråket kalles kvantitative lettelser, i et forsøk på å få de økonomiske hjulene i gang.

** Mens Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, i fjor avsluttet sin storstilte seddelpresse, kjøper Den europeiske sentralbanken (ESB) verdipapirer for 60 milliarder euro hver måned frem til mars 2017, og flere, blant annet DNB, tror på mer.

** Svenske Riksbanken, som styrer pengepolitikken i et land der veksten i tredje kvartal var på hele 0,8 prosent og boligprisene har en årlig vekst på massive 16 prosent, har ved flere anledninger økt sin «mini-seddelpresse» i sine forsøk på å svekke svenskekronen. Det har ikke alltid fungert: Maktet ikke å svekke den svenske kronen: – Verktøykassen begynner å gå tom

I valutamarkedet, hvor en valuta alltid er bundet til en annen, vil det alltid være slik at én valuta styrkes på bekostning av en annen. Det er et nullsumspill.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Javad Parsa

Bruce er blant dem som mener at Norge er med i en valutakrig.

– Så langt er Norge vinneren i valutakrigen, sier han, med klar henvisning til den massive kronesvekkelsen.

Han peker på at euroen ikke startet den kraftige svekkelsen mot blant annet dollar før markedet begynte å spekulere i pengetrykking fra sentralbanken

– Se på eurosonen. Det var i en situasjon der Storbritannia, USA og Japan kjørte disse tiltakene, mens eurosonen var området som aller mest trengte en svak valuta. Man kan argumentere for at de var tvunget inn i valutakrigen, sier Bruce.

Les også

Duket for thrilleravslutning på 2015: – Nå kommer «alt»

Norges fortrinn

En av tingene som skiller Norges klart fra andre land, er en «krigskasse» helt utenom det vanlige, nemlig oljefondet.

Finansminister Siv Jensen kan godt kommer til å åpne pengesekken i større grad dersom Norges Bank har få våpen igjen å ta i bruk, mener Østnor i DNB Markets.

– Pengepolitikken er førstelinjeforsvaret, men når den begynner å komme inn i ukjent terreng her hjemme også, har vi muligheter i finanspolitikken i langt større grad enn andre har, sier han.

Les også

- Valuta-geriljakrig kan gi uventede rentekutt i Norge

Les også

Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

Les også

Draghi forlenger seddelpressen til mars 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank

Flere artikler

  1. – Vi har gått fra oppbygging av reserver til stopp og revers

  2. – En bekreftelse på at verden fortsatt har problemer

  3. – Norges Bank er trengt opp i et hjørne

  4. Annonsørinnhold

  5. Dersom denne grafen fortsetter å falle, kan det bli Norges Banks største problem

  6. Japanske yen på sterkeste nivåer siden høsten 2014