Oljefondet om Kina-uroen: – Det skaper usikkerhet

Til tross for en kraftig korreksjon i juni var det Kinas aksjemarked som leverte den beste avkastningen for Oljefondet i andre kvartal. Uroen vi nå ser, vipper ikke fondet av pinnen.

I MINUS FOR FØRSTE GANG PÅ TRE ÅR: Trond Grande, nestleder for Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, la sammen med toppsjef Yngve Slyngstad, frem kvartalstallene til fondet onsdag.

Ole Gunnar Onsøien
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljefondet presenterte onsdag ferske tall som viser at fondet falt 0,9 prosent eller 73 milliarder kroner i verdi (115 milliarder ukorrigert) i andre kvartal.

Det er første gangen fondet har gått i minus på tre år, og det er en kraftig reversering fra første kvartal, da fondet leverte en rekordavkastning på 5,3 prosent eller 401 milliarder.

I perioden april til og med juni måned var det faktisk det kinesiske markedet som leverte den beste avkastningen på aksjesiden. Samlet sett falt aksjeporteføljen med 0,2 prosent i verdi, mens de kinesiske aksjene steg hele 9,2 prosent.

Dette skjedde til tross for at Kinas aksjemarked tapte rundt 30 prosent av verdien sin på tre uker i juni. Etter denne kraftige korreksjonen lanserte kinesiske myndigheter en krisepakke på størrelse med det norske Oljefondet, for å unngå en ukontrollert aksjekollaps.

I tillegg har kinesiske myndigheter de siste dagene gått inn og intervenert i valutamarkedet, først ved å la valutaen yuan falle i verdi, før man deretter gikk inn for å styrke kursen.

Den store oppgangen i aksjemarkedet i Kina kom i kjølvannet av at kinesiske myndigheter har kuttet renten og kuttet i kapitalkravene til bankene, samtidig som man også liberaliserer aksje- og finansmarkedene.

– Vi følger nøye med på dette, og alt annet like er det selvfølgelig uheldig med uforutsigbarhet. Det skaper usikkerhet. Men jeg tror det er noe man må forvente når man jobber med å åpne markedene, sier Trond Grande til E24 etter kvartalspresentasjonen onsdag.

Han er nestleder i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

Les også: Kina nekter nye børsnoteringer

Holder kursen

I kvartalsrapporten fra Oljefondet beskrives situasjonen slik:

– Den strukturelle oppbremsingen i Kina er i hovedsak drevet av en overgang bort fra den raske, kredittdrevne investeringsveksten. Situasjonen har forverret seg det siste halvåret, ettersom både kredittvekst og industriell aktivitet har falt raskere enn forventet, skriver fondet og peker på at selv om bedriftenes resultater har stabilisert seg, har aksjemarkedet vært ustabilt og makrotallene har vært svake.

– Hvordan vurderer dere korreksjonen og den utviklingen vi har sett med stimuli og valutainngrep?

– Vi har et langsiktig perspektiv på investeringene i Kina. Jeg tror man må se korreksjonen vi så i juni på basis av en lang og kraftig oppgang i forkant. Når det gjelder det myndighetene foretar seg, så har ikke vi en annen innsikt enn det andre markedsaktører har, sier Trond Grande.

– Jeg tror vi kan forvente en humpete vei fremover, med rykk og napp, etter hvert som myndighetene forsøker å åpne aksje-, rente- og valutamarkedet mer, legger han til.

Nestlederen for Oljefondet sier at de siste månedenes ustabile utvikling i Kina ikke har fått dem til å endre på investeringstempoet eller investeringsstrategien:

– Nei, det har vi ikke. Så vi driver en langsiktig oppbygging av eksponeringen mot Kina.

Styrer unna eiendomsmarkedet – foreløpig

I november er det fem år siden Oljefondet gjorde sin første eiendomsinvestering.

– I kvartalet har eiendomsporteføljen kommet opp i over 200 milliarder kroner, og det er nå 100 mennesker som jobber med dette hos oss, sa Yngve Slyngstad, som er sjef i NBIM.

Det kom samtidig frem at Oljefondet skal åpne et eiendomskontor i Tokyo denne høsten, for å kunne satse på eiendomsmarkedet der. Kontoret kommer i tillegg til kontoret i Singapore som allerede er oppe og går.

Eiendomsatsingen i Asia betyr imidlertid ikke at Kina er aktuelt med det første, ifølge Trond Grande:

– Sånn som vi ser det i dag, er det ikke aktuelt. Det er svært viktig for oss at eiendomsmarkedene vi skal investere i, har et godt system, både for juridisk beskyttelse og eiendomsrett. Der er det andre markeder som har tydeligere reguleringer, og som vi vil være tryggere i, sier nestlederen til E24.

– Går fondet glipp av mye potensiell avkastning ved å satse på etablerte markeder som Singapore og Japan, fremfor yngre og mindre utviklede markeder i Kina eller andre land i Sørøst-Asia?

– Det vil tiden vise, men vi har lagt vekt på risikoen vi ser ved å gå inn i disse markedet på nåværende tidspunkt.

Under dagenes presentasjon ville ikke Oljefondets ledelse si noe spesifikt om hva vi kan forvente av nye eiendomskjøp i tiden fremover, men det er klart at det fortsatt skal investeres milliardbeløp:

– Vi forventer fortsatt å investere rundt én prosent av fondet i eiendom årlig, noe som tilsvarer rundt 50 til 70 milliarder. Så langt i år ligger vi omtrent på det nivået, sier Trond Grande.

– Hvor vi vil se nye investeringer, avhenger av hvor vi finner interessante objekter.

Les også

Europa havner i skyggen igjen: DNB tror den verste oljesmellen er over for USA

Les også

Spår flere år med oljebrems

Les også

Dette er verdens største aksjemarkeder

Publisert:

Flere artikler

  1. Bare eiendommene kastet av seg: Oljefondet tapte 73 milliarder

  2. Oljefondet gikk i pluss

  3. USAs teknologigiganter løfter Oljefondet

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet redusert med 396 milliarder

  6. Betalt innhold

    Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien