Ekspertene avblåser økonomisk krise i Kina

- Det vi nå ser er kun at myndighetene slipper litt opp på kontrollen, mener senior porteføljeforvalter.

SELFIE PÅ TUR: Senior porteføljeforvalter Olav Chen (t.h) i Storebrand er i Kina med Swedbanks Peter Hermanrud (t.v) og Harald Magnus Andreassen for å studere utviklingen i kinesisk økonomi.

privat
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

De siste ukene har mediene verden over skrevet om en frykt for økonomisk kollaps i Kina. Samtidig har markedene reagert ved å vise nedgang på Asia-børsene.

- Fokuset på Kinas avtagende veksttakt, kombinert med frykt for kredittboblesprekk, er neppe over med det første. Krise er likevel å dra det litt langt, skriver senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storbrand i en epost til E24 fra Kina.

Han mener likevel at dette kommer an på om landet klarer å holde en veksttakt på mellom seks og syv prosent.

- De som tror på såkalt "hard landing" tror vel også på en Lehman-parallell med systemkrise som gir kraftig stagnasjon i økonomien. Jeg tror ikke det vil skje, og få jeg prater med her i Kina nå tror det vil skje, sier Chen.

Konkurskaos

- Jeg forventer ikke at noe spesielt vil skje de neste ukene. Flere små konkurser kan komme og skremme markedene, men jeg tror ikke konkurser vil komme i stor skala eller blant store viktige selskaper, sier Chen.

Han understreker at heller ikke ratingbyråret Fitch, som startet kjøret om skyggebankmarkedet i Kina, heller ikke virket redde for stor økonomisk nedgang, da han møtte dem i Shanghai mandag.

Likevel friskmelder Chen ikke helt kinesisk økonomi.

- Største trussel er jo en ukontrollert bølge av konkurser som skaper frykt og demper veksten kraftig. Det er likevel ikke min nullhypostese, og tror fortsatt at myndighetene har mer kontroll enn folk aner, sier Chen.

Vet mer

Heller ikke Kina-ekspert DNV-GL og tidligere professor Henning Kristoffersen tror det vil bryte ut økonomisk krise i Kina.

-Verdens tillit til den kinesiske økonomien toner det ned til om vi har tillit til at de kinesiske lederne vet mer enn vi gjør. Tilbakevisning av utallige dommedagsprofetier de siste tiårene tyder på at vi bør ha muligheten åpen for at det kan være tilfelle, sier han til E24.

Kinaekspert Henning Kristoffersen i DNV-GL

Marte Vike Arnesen

Han mener at en utflating av veksten fra tidligere års tosifrede vekstrater er naturlig, og ønsket av kinesiske myndigheter.

Slipper kontrollen

- For Kinas ledere er alltid sosial stabilitet det aller viktigste, og en ukontrollert rask nedgang i veksten vil utvilsomt true stabiliteten i landet. Derfor vil president Xi Jinping og hans nærmeste bruke de økonomiske musklene de fortsatt har til å unngå dette.

Kristoffersen mener det er her den største faren for Kina ligger, nemlig at økonomiske tiltak og statlig styrte investeringer for å unngå en krise på kort sikt, sakker den dreiningen i økonomien som Kina virkelig trenger.

- Selv om hard landing ikke kan utelukkes, er det mindre sannsynlig at Kina går inn i noen akutt økonomisk krise. Spørsmålet er heller hvilken pris Kina må betale på sikt dersom myndighetene igjen tvinges til sterke stimulanser for å opprettholde veksten, sier han.

I motsetning til Kristoffersen tror Chen og Fitch den utviklingen vi har sett den siste tiden i stor grad er et produkt av at myndighetene slipper opp på kontrollen i markedene.

- Grunnen til at konkursene nå øker mener Fitch henger sammen med at myndighetene lenge har kausjonert ut svake bedrifter, sier Chen.

Dermed har kinesiske myndigheter hatt god kontroll på markedene. Dilemmaet er at de nå må gi opp noe av denne kontrollen for å skape en selvregulerende mekanisme som reelle markedskrefter skal bidra til, og det vil bety flere konkursen, mener han.

Les også:

Bankpanikk i KinaVår vs. WarRykter om støttetiltak setter fart i Shanghai-aksjer- Kinesisk økonomi kan vokse 7,5 prosent i år

Publisert:

Flere artikler

  1. Kinas vekst synker mindre enn fryktet

  2. - Kina er inne i en skjør overgangsfase

  3. Kina har nå den svakeste investeringstakten siden 2009

  4. Økonom frykter Kina-smell: – Utviklingen går i gal retning

  5. - Frykten er over for denne gang