Norske nøkkeltall

Kjerneinflasjonen kom inn på 2,1 prosent i februar

Lavere strømpriser bidro til å trekke inflasjonsveksten nedover, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

 • Ine Brunborg
Publisert:

Kjerneinflasjonen kom inn på 2,1 prosent i februar, ned 0,8 prosentpoeng fra den overraskende sterke veksten måneden før. Det viser ferske tall fra SSB.

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) ville stige med 2,2 prosent på årsbasis i februar, ifølge konsensustall innhentet av TDN Direkt.

Kjerneinflasjon kalles ofte underliggende inflasjon, og ekskluderer priser på strøm og drivstoff. Det er denne Norges Bank ser på når den setter renten.

Norges Banks anslag fra desember var en vekst i kjerneinflasjonen på 1,8 prosent.

DNB Markets, som ventet en kjerneinflasjon på 2,1 prosent, skriver i sin morgenrapport at den norske prisveksten, sammen med regionalt nettverk, normalt er de viktigste datapunktene for Norges Bank.

«Men siden undersøkelsene er gjort før virusutbruddet ble virkelig alvorlig, vil det komme mer i bakgrunnen denne gangen,» skriver meglerhuset.

Svakeste vekst siden 2012

Samme måned var veksten i konsumprisindeksen (KPI) på 0,9 prosent, målt mot samme måned året før. Det er den laveste målte årsveksten siden september i 2012, ifølge statistikkbyrået.

Årsaken til nedgangen var hovedsakelig prisutviklingen på klær, som fra januar til februar hadde en nedgang på 2,3 prosent. I samme periode året før viste utviklingen en oppgang på 5,5 prosent.

Også strømprisene, i tillegg til prisen på møbler og innredning, trakk veksttakten nedover.

Strømprisene falt kraftigere fra januar til februar i år, enn de gjorde i samme periode i fjor, blant annet grunnet mildvær og mye nedbør. Samlet viste elektrisitet inkludert nettleie et prisfall på 27,8 prosent fra februar 2019 til februar 2020, skriver SSB.

Konsumprisindeksen falt samtidig med 0,1 prosent fra januar til februar. Her var det elektrisitet med nettleie som var den største bidragsyteren til nedgangen, dempet av en prisøkning på matvarer og alkoholfrie drikkevarer.

Overraskende vekst i januar

Måneden før, i januar, steg årsveksten i kjerneinflasjonen til 2,9 prosent, noe som i sin tid var langt over forventningene.

– Vi ble slått langflate hele gjengen når inflasjonstallene for januar ble publisert, som ga et løft i kjerneinflasjonen fra 1,8 til 2,9 prosent. Dette var utenfor alle sine anslag. Vi skal være forsiktige med å spå sikkert nå, men vi venter at kjerneinflasjonen faller til 2,3 prosent i februar, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til TDN Direkt mandag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. SSB
 3. Statistisk sentralbyrå
 4. Inflasjon
 5. Konsumprisindeksen

Flere artikler

 1. Inflasjonen langt over forventningene i januar

 2. Julehandel bidro til nedgang i inflasjonen

 3. Høyere strømpriser løfter total inflasjon

 4. Strømprisene trakk inflasjonen opp

 5. Økning i flybillettprisene trakk opp inflasjonen