32 ordførere krever umiddelbare oljegrep fra regjeringen

I et felles opprop advarer ordførerne i 32 kommuner om full stans i nye oljeprosjekter. De krever umiddelbare tiltak fra regjeringen for å sikre arbeidsplasser.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er blant dem som har signert oppropet. Her er hun sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre under valgkampen i fjor sommer. Støre er en av mottagerne av brevet.

Carina Johansen / NTB scanpix.
 • NTB
Publisert:

– Vi ber om at regjeringen umiddelbart setter inn tiltak som vil avhjelpe den dramatiske situasjonen for Norges viktigste næring, heter det i oppropet, som er signert av ordførerne i blant annet Stavanger, Bergen, Bodø, Ålesund, Sandnes, Haugesund, Trondheim og Kristiansand.

Brevet er sendt til statsminister Erna Solberg (H), olje- og energiminister Tina Bru (H), finansminister Jan Tore Sanner (H), finanskomiteen på Stortinget og partilederne.

– Flere norske kommuner rammes i dag av en dobbel krise, både covid-19-pandemien og den globale oljekrisen. De fleste opplever allerede stor arbeidsledighet, men for kommuner som har et næringsliv med vesentlig olje- og gassrelatert virksomhet, er situasjonen enda mer alvorlig, skriver ordførerne.

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Carina Johansen / NTB scanpix

– Bør endres snarest

De mener at tiltaket som vil ha størst betydning for å sikre arbeidsplasser innen olje- og gassnæringen, er å forskuttere selskapenes skattefradrag.

– For å stimulere olje- og gassbransjen som er i en dyp krise på grunn av lav oljepris og coronakrisen for øvrig, bør Stortinget snarest endre skattereglementet og innføre avskrivninger samme år som investeringen foretas. Næringen trenger stabilitet i aktivitetsnivået, og ikke minst sikre fagkompetansen, arbeidsplassene og rekrutteringen, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som har gått i bresjen for initiativet.

Ordførerne mener at skatteendringene vil gjøre flere investeringer lønnsomme, noe som igjen kan bidra til å holde ansatte i arbeid i leverandørindustrien.

«For eksempel vet vi at Aker BP vil kunne iverksette et prosjekt dersom en får gjennomslag for disse endringene. Det er estimert at utbyggingen av prosjektet vil generere 3 000 årsverk», heter det.

– Vil gi økt likviditet

I tillegg vises det til at Equinor har 20 større prosjekter i Norge som kan startes innen utgangen av 2022.

– Dette er et målrettet forslag som umiddelbart vil få effekt fordi det vil gi selskapene økt likviditet og forbedret prosjektøkonomi som bidrar til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel. Det vil skape aktivitet i leverandørindustrien som vil bidra til å sikre arbeidsplasser i kommuner over hele landet, skriver ordførerne.

Les også

Tankhopp på Oslo Børs etter oljepriskollapsen

Her er den fullstendige listen over kommunene som har signert oppropet: Alstadhaug, Alver, Asker, Aukra, Aure, Austrheim, Bodø, Bergen, Eigersund, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Herøy, Kongsberg, Kristiansand, Porsgrunn, Lindesnes, Rana, Randaberg, Stjørdal, Verdal, Sør-Varanger, Sandnes, Stavanger, Gjesdal, Trondheim, Tysvær, Ulstein, Øygarden, Sola, Stord, Ålesund.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Oljeindustrien
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette er Vegvesenets prioriteringsliste

 2. Stort opprop for olje-skattepakke: – Vi frykter krisen vil sette Nord-Norge mange år tilbake

 3. Stavanger-ordfører ber Stortinget rydde opp: – Tapene vil være katastrofale

 4. Annonsørinnhold

 5. Grønn omstart: Slik blir regjeringens tiltakspakke for klimaet

 6. Betalt innhold

  Ekspert: Slik kan Norge sikre oljeinntekter og få opp aktiviteten