STÅR SAMMEN: Finansminister Jan Tore Sanner (H) (t.v.), administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid (nr 2 f.v), administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen (nr 2 f.h), administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer (bak) og leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen (bak t.h.) på pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Staten gjør sitt. Nå må bankene, NHO, Virke, LO, du og jeg stille opp

Regjeringens støttepakke for de bedriftene som er aller hardest rammet av corona-krisen kom sent, men den kom godt. Nå er det faktisk opp til oss.

 • Johann D. Sundberg
  Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø presenterte fredag morgen regjeringens nødhjelp-pakke for bedriftene som er hardt rammet av corona-krisen. Det kunne kommet mye før og den burde vært langt mer detaljert. Men det er ikke viktig nå. Pakken har kommet. Den vil virke, hvis resten av oss nå stiller opp.

De siste par ukene har vi fått arbeidsledighetstall vi ikke kunne drømme om i våre verste mareritt for få uker siden. Vi snakker om 300.000 mennesker som har gått fra det de trodde var en trygg og god jobb, til å stå i kø hos et overarbeidet Nav. Bak disse 300.000 menneskene står småbedrifter som er eid av skikkelige folk som ser sine livsverk nesten gå til grunne under krisen som har rammet oss.

Les også

DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

Regjeringen stiller nå opp. Den vil bruke store penger på å dekke de rammede bedriftenes faste kostnader. Regjeringen gjør altså noe kraftfullt for at bedrifter som i utgangspunktet er veldrevne, skal kunne overleve den ekstraordinære situasjonen vi er inne i.

Detaljene er uklare. Og ja, dette burde regjeringen har forberedt for lenge siden. Men nå er pakken her, og det er bra. Det at Finans Norge, NHO, Virke og LO stilte seg opp skulder til skulder med statsrådene, bør gi trygghet til de mange fortvilte næringsdrivende her i landet, selv om detaljene fortsatt er uklare.

Pengene fra staten kommer ikke før om tre uker, fikk vi vite på pressekonferansen. Eller kanskje to uker. Det kan være for sent for noen. Det er da du, jeg, Finans Norge, NHO, Virke og LO har fått vår besøkelsestid.

Les på E24+

Kommer boligkrakket nå?

Da Idar Kreutzer stilte seg skulder ved skulder med statsrådene, er det nesten en beordring om at medlemsbankene tillater at noen småbedrifter kan overtrekke kontoen i noen dager slik at lønningene kan bli utbetalt. NHO, Virke og LO kan, og bør, skape trygghet for de bedriftene som nå står på felgen om at pengene til neste lønnsutbetaling vil komme, og eventuelt forskuttere disse, der det er nødvendig. NHO, Virke og LO har da tilstrekkelig med penger på bok.

Men like lite som at staten kan løse alle våre problemer, så kan heller ikke de nevnte organisasjonene løse alle problemer. Med en trygghet for at staten stiller opp med det staten gjør, vet småbedriftenes leverandører at pengene kommer, men det kan ta noen uker.

Kanskje kan den siste regningen avkortes med 10–15 prosent. Så er det ingen vits å sende purring nå. Og sist, men ikke minst. Du og jeg kan også bidra.

Dersom vi har råd, kan vi gå på den ene restauranten som holder åpent borte i gaten mot alle odds og spise middag. Tipse godt, kan vi også.

Dersom vi har råd, kan vi ringe høyfjellshotellet hvor påskeferien ble avbestilt da reiseforbudet ble innført å si at vi kommer igjen i juli, hvis det går.

Dersom vi har råd, og det har flere av oss, kan vi spandere litt ubemerket på den naboen vi tror eller vet sliter med å få endene til møtes, etter å ha mistet jobben.

Ikke for å være snille, men av pur egeninteresse. Det er nemlig i alles interesse at så mange bedrifter og så mange arbeidsplasser som mulig overlever corona-krisen.

Les på E24+

– Norwegian skal fly igjen

Les flere kommentarer:

Les på E24+

Nybø og Sanners siste sjanse til å vise at de forstår alvoret for næringslivet

Les på E24+

Kan Tysklands virus-fiks være redningen for Oslo Børs?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Jan Tore Sanner
 2. LO
 3. NHO
 4. Virke
 5. Finans Norge
 6. Idar Kreutzer
 7. Iselin Nybø

Flere artikler

 1. TV: Regjeringen legger frem tiltakspakke

 2. NHO: – Håper inderlig at Norwegian kan nyte godt av disse midlene

 3. Reagerer på utbyttedebatt: – En ren avsporing

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen varsler full brems som følge av virusutbruddet

 6. Betalt innhold

  Eiendomsinvestor: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen