- Dollaren vil bli truet som verdensvaluta

Dollarens posisjon som verdens viktigste valuta står i fare, mener økonomiprofessor Nouriel Roubini.

Publisert:

Roubini, som er økonomiprofessor ved New York University, ble berømt etter å treffe med sine dystre spådommer om finanssystemet vinteren 2007.

Nå varsler han at den amerikanske valutaen vil få utfordrere på valutamarkedet.

- Vi kan komme til å se supplerende reservevalutaer, sa Roubini på en konferanse i Athen torsdag, ifølge Bloomberg.

- Det vil ikke skje over natten, men utviklingen vil svekke dollarens rolle over tid.

BRIC utforder

Det er særlig BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) som har bidratt til å sette diskusjonen om dollarens status på dagsordenen.

Også Russlands president Dmitry Medvedev ønsker en "supernasjonal" utfordrer til dollaren. I tillegg uttalte den kinesiske sentralbanksjefen Zhou Xiaochuan i mars at IMF burde opprette en ny reservevaluta.

Og spekulasjonene har bare økt i takt med at USAs budsjettunderskudd blir stadig større. Dette har gjort landet stadig mer avhengig av utenlandsk finansiering. Kina alene eier nå amerikanske statsobligasjoner for rundt 744 milliarder dollar, eller rundt 4723 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Nedsyltet i gjeld

- Det kan godt tenkes at USA har for høy statsgjeld nå, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

- Roubini er absolutt verdt å høre på, og han fikk skremmende rett i sine spådommer om en fullstendig kollaps i finansvesenet.

Men "Dr. Doom", som Roubini også kalles, er langt fra alene om sine spådommer denne gangen, påpeker Eek-Nielsen.

- Jeg hadde blitt mer imponert om han hadde spådd dette da dollaren styrket seg fra 1,60 til 1,25 mot euro. Nå, når den har gått fra 1,25 til 1,40 mot euro er det mer nærliggende å si det, sier analytikeren.

Han ser likevel ikke bort fra at Roubini kan få rett på lenger sikt.

- Men det er bare mulig over veldig lang tid. Det er fortsatt mange krefter som trekker i favør av dollaren.

USA står fortsatt for en betydelig andel av verdens BNP, for å nevne noe. Dette styrer i stor grad flyten og behovet for valuta, forklarer analytikeren.

Dyster fremtid

Det er ikke bare dollaren som vil miste terreng, også amerikansk økonomi som helhet går en dyster fremtid i møte, anslo Dr. Doom. De neste årene vil preges av svært svak vekst, og i 2010 vil amerikansk BNP vokse med beskjedne 1 prosent.

Samtidig vil Japan og Europa stagnere, spådde Roubini.

- Oppturen vil bli svak, blodfattig, og uvanlig skjør. Optimistene ser for lyst på fremtiden, for de utviklede økonomiene kommer til å ha en uvanlig lav veksttakt så snart resesjonen er over.

Flere nyheter på E24.

Publisert: