Verste børsdag på syv år

Det amerikanske aksjemarkedet stuper mandag.

SHANNON STAPLETON
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Det er en nitrist dag på de amerikanske børsene mandag. Åpningen var ikke like ille som ventet, men etterhvert har kursene bare falt og falt.

Til slutt endte det med en nedgang på 4,7 prosent for S&P 500-indeksen, som er det beste målet på det amerikanske aksjemarkedet. Dow Jones-indeksen falt med 4,4 prosent, mens Nasdaq-indeksen var ned 3,6 prosent.

Fallet for S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen er det kraftigste på en enkelt dag siden september 2001. S&P 500-indeksen får sin verste runde med juling siden 11. september i 2001, ifølge Bloomberg, som legger til at for hver aksje som steg i verdi var det 16 som falt.

S&P 500-indeksen er nå på sitt laveste nivå siden oktober 2005.

Følg det amerikanske aksjemarkedet med E24 Børs.

- Frykten er i førersetet, sier toppsjef Henry Herrmann i Waddell & Reed Financial til Bloomberg.

Tirsdag avholder Federal Reserve rentemøte, og i rentemarkedet har man mest tro på at sentralbanksjef Ben Bernake kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent etter den siste utviklingen i finansmarkedet.

Les også: Panikken spredde seg på Oslo Børs

Finanskrise

Det er krisen i finanssektoren som virkelig raserer verdiene til aksjeinvestorene. Lehman Brothers har søkt om konkursbeskyttelse (Chapter 11) og faller med 95 prosent. Samtidig har forsikringsgiganten AIG bedt om nødlån på 40 milliarder dollar fra myndighetene etter å ha tapt 25 milliarder dollar de fire seneste kvartalene.

Les også: Alt om Lehman-kollapsen

Aksjemarkedet svarer med å sende kursen ned med 50 prosent.

Avisen Wall Street Journal melder at myndighetene har bedt bankene Goldman Sachs og JP Morgan Chase å lede et konsortium som skal sette sammen en lånepakke på 70 til 75 milliarder dollar for å redde AIG.

Det går ikke så mye bedre for de andre storbankene i USA. Citigroup faller med 14 prosent, Bank of America er ned 17 prosent etter at banken kjøper opp kriserammede Merrill Lynch for 50 milliarder dollar.

Nedtur er det også for Wall Streets to siste giganter blant investeringsbankene, Goldman Sachs og Morgan Stanley. Goldman faller med 13 prosent, mens Morgan Stanley stuper 12 prosent. Andre banker som Washington Mutual og Wachovia faller med rundt 23 prosent.

Merrill Lynch er på sin side opp med snaut 12 prosent etter budet fra Bank of America, hvor betalingen gjøres opp i sistnevntes aksjer.

- Vi må se slutten på kredittkrisen før finansaksjer er noe sted å plassere pengene, sier investeringsstrateg Bruce McCain i Key Private Bank til Bloomberg.

Bloomberg skriver at finansaksjene har sin svakeste dag siden minst 1989.

Oljestup

Det er imidlertid ikke bare finanssektoren som sliter. Uroen har sendt oljeprisen kraftig nedover mandag, og rundt klokken 22.00 norsk tid koster et fat med amerikansk lettolje 94,60 dollar per fat etter et fall på over 6,5 dollar. og det sender oljeselskapene nedover. Chevron er ned med over 4 prosent, ExxonMobil faller med 5,5 prosent og ConocoPhillips stuper med 6,4 prosent.

Industrikonglomeratet General Electric faller over 7 prosent.

Følg oljeprisen med E24 Børs.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Finansaksjene raser i USA

  2. Styrer mot børsstup i USA

  3. Wall Street finner ikke retningen

  4. Annonsørinnhold

  5. Kræsjlanding i USA

  6. Goldman styrer mot sitt første tap noensinne