Venter superkutt fra Gjedrem

Knut Anton Mork tror at Svein Gjedrem kutter renten med 1,25 prosentpoeng i desember.

Publisert:

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Markets venter at Norges Bank trår til i desember, og at han kutter med 1,25 prosentpoeng til 3,5 prosent.

Prognosen er et kompromiss.

- Det kan hende at Norges Bank er like dristige som Bank of New Zealand eller Riksbanken, eller er forsiktig som Den europeiske sentralbanken. Anslaget på 1,25 prosentpoeng er et slags kompromiss, sier Mork til E24.

Bank of New Zealand kuttet renten med 1,5 prosentpoeng torsdag morgen, mens Riksbanken fulgte opp med 1,75 prosentpoeng noe senere. ESB kuttet med 0,75 prosentpoeng torsdag ettermiddag.

- Det er iallfall blitt mye lettere å kutte rente aggressivt, hvis banken tenker på det, sier Mork.

DnB Nor henger seg på

Også makroøkonomene i DnB Nor Markets mener rentene skal kuttes kraftig. I et ferskt analysenotat skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug at det er mest sannsynlig med et kutt på 1 prosentpoeng i desember. Tidligere har DnB Nor ventet halvparten.

Grunnen er nettopp de kraftige kuttene i utlandet.

Fremdeles fare for inflasjon

Handelbanken venter at rentebunnen nås til sommeren, og at styringsrenten da er 2,5 prosent.

- Så skal renten opp igjen. Inflasjonspresset i Norge er fremdeles høyt, mye høyere enn i Sverige og Storbritannia. Det skyldes særlig at arbeidsmarkedet i Norge fremdeles er stramt, sier Mork.

Inflasjonen vil falle til 1,6 prosent i 2009, utenom energi og avgifter, for å stige til 3,0 prosent i 2011.

BNP-fall

Mork regner med at BNP for Fastlands-Norge faller med 0,5 prosent neste år. Dermed er han på linje med Statistisk sentralbyrås prognoser, som ble lagt frem torsdag formiddag.

Han venter også at ledigheten skal stige til 4,5 prosent i løpet av et par år.

Publisert:
Gå til e24.no