BI-forsker: - Mange oppfattet norske hjelpeorganisasjoner som naive

Avsløringer om misbruk av bistandsmidler overrasker ikke BI-professor.

BISTANDSFORSKER: BI-professor Anne Welle-Strand har forsket på norske bistandsprosjekter, og fant at mange lokale samarbeidspartnere mente norske hjelpeorganisasjoner var naive.
Publisert: Publisert:

– Kontrollen har vært dårlig, og dette har vært enkelt å utnytte. Det burde være en selvfølge at alle prosjekter er underlagt en uavhengig evaluering.

Det sier professor Anne Welle-Strand ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Hun er ikke overrasket over avsløringene om at norske bistandsmidler misbrukes, og i noen tilfeller er blitt brukt til investeringer i aksjer og andre verdipapirer.

– Nei, det er ikke overraskende at slike saker dukker opp. Mange av prosjektene har over tid hatt prosjektplaner som er såpass uklare at det kan være vanskelig å kontrollere, sier hun.

BAKGRUNN: Organisasjoner om nødhjelp brukt på børs: - Gjelder ikke oss

- Naive nordmenn

Welle-Strand sier at det er blitt sett på som mistillit til lokale samarbeidspartnere å kontrollere.

– I en studie jeg gjennomførte for noen år siden i åtte land i det sørlige Afrika, hevdet mange av samarbeidspartnerne at norskstøttede prosjekter var velkomne, ikke minst fordi kontrollen var svak. Mange oppfattet norske hjelpeorganisasjoner som naive.

BI-professoren håper maktskiftet i norsk politikk vil føre til at kontrollen og evalueringen av prosjektene blir bedre.

– Den nye regjeringen har flagget viktighet av resultatoppnåelse og evaluering. Så nå bør en kunne forvente at Utenriksdepartementet kontrollerer at slik evaluering gjennomføres.

Kan ikke evaluere alle

Hans Brattskar.

Statssekretær Hans Brattskar i UD sier at norske myndigheter samarbeider med seriøse humanitære organisasjoner som hver dag viser at de kan drive risikostyring under vanskelige forhold.

– Hjelpeorganisasjonene foretar egne evalueringer, og det foretas regelmessige eksterne evalueringer. Vi snakker om flere tusen bistandsprosjekter og det er ikke praktisk mulig å foreta eksterne evalueringer av alle bistandsprosjekter – dette vil også koste enormt mye tid og penger.

LES OGSÅ: UD vil rydde opp i nødhjelpsavtaler

Publisert:
Gå til e24.no