Europabevegelsen skuffet over Islands EU-beslutning

Verken ja- eller nei-siden i Norge er overrasket over at Islands regjering vil trekke tilbake søknaden om medlemskap i EU.

SA NEI: Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson mener det er naturlig at han legger fram forslaget om å trekke EU-søknaden.

Adrees Latif
  • NTB
Publisert: Publisert:

- Jeg er skuffet, men det var ingen kjempeoverraskelse. Det har ikke vært noen hallelujastemning rundt EU-medlemskap på Island, og det er veldig stor skepsis der som i Norge, sier leder Jan Erik Grindheim i Europabevegelsen til NTB.

Natt til lørdag ble det kjent at regjeringen på Island vil trekke tilbake søknaden om EU-medlemskap uten å holde ny folkeavstemning først. Søknaden ble oversendt EU i 2010 etter en folkeavstemning i 2009, da landet var hardt rammet av finanskrisen.

Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier det er naturlig at han legger fram forslaget om å trekke søknaden tilbake, når det var den daværende utenriksministeren som la fram forslaget om en søknad.

- Merkelig avtale

Grindheim tror ikke avgjørelsen vil ha noen konsekvenser for Norge.

- Vi må ta avgjørelser på selvstendig grunnlag og ikke la oss styre av andre land. Jeg mener vi fortsatt må jobbe for medlemskap i EU, sier han.

- Vi sitter her med et halvt medlemskap gjennom EØS-avtalen og lar oss styre. Vi har ingen medbestemmelsesrett. At ikke politikerne vil være med på å bestemme i Brussel, synes jeg er merkelig. Vi melder oss ut av innflytelsesprosessen, men er med på alt annet. Det er rart, sier Grindheim.

Leder Heming Olaussen i organisasjonen Nei til EU er enig i at EØS-avtalen ikke er en god løsning.

- For vår del er EØS-avtalen en negativ situasjon. Den markspiser det norske demokratiet. Jeg ønsker velkommen alt som åpner for endringer, sier han.

Olaussen støtter den islandske regjeringens beslutning.

- Dette vil ikke ha stor betydning for oss, for den norske EU-skepsisen har godt feste i befolkningen. Men jeg tror det vil bli mange spennende diskusjoner om det som vil skje fremover, sier han.

Stor skepsis

EU-motstanderen sier at EUs fundament vakler.

- Det er stor skepsis i blant annet Storbritannia, Ungarn, Tsjekkia og Hellas, og på sikt vil det bli endringer i EU. Jeg mener at en norsk regjering som vil landets beste, bruker mulighetene til å skape en ny situasjon. Men jeg er redd Erna Solberg er blind på det ene øyet og vil gjøre alt for å knytte oss nærmere Brussel, sier Olaussen.

Han ser for seg et Europas forente stater.

- Islands nei, situasjonen i Storbritannia og skepsisen til utviklingen i EU kan føre til at nye allianser dannes og gi muligheter for nye konstellasjoner, sier Olaussen.

Meningsmålinger viser at islendingene i dag er imot EU-medlemskap, og dermed ville en folkeavstemning trolig gitt samme resultat som regjeringen har landet på.

I slutten av januar viste en norsk meningsmåling at 71 prosent sier nei til EU. I en tilsvarende undersøkelse i oktober i 2013 sa drøye 69 prosent nei til EU-medlemskap.

Les også:

Island dropper EU-søknaden- Ingen bank bør loves evig livNytt forsøk på kvoteavtaler- Ny gjeldskrise truer islendingeneIsland dropper trolig EU-søknad for godt

Publisert:

Flere artikler

  1. Island dropper EU-søknaden

  2. Island utsetter å trekke EU-søknaden

  3. Hammond sier britene kan komme til å forlate EU

  4. Obama oppfordrer britene til å bli i EU

  5. Betalt innhold

    Island og Shetland er frustrerte over makrellavtale