Nordea-sjefen tror kapitalbufferen blir skrudd på

Men Gunn Wærsted har ingen planer om å skru opp lånerenten nå.

FORNØYD MED UTVIKLINGEN: Nordea-sjef Gunn Wærsted er fornøyd med resultatutviklingen for den norske delen av det internasjonale bankkonsernet.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Finansminister Siv Jensen risikerer å bidra til å gi norske boliglånskunder varsel om renteøkning i julepresang.

Det kan i verste fall bli resultatet om hun i desember, etter råd fra Norges Bank, bestemmer seg for å innføre krav om ekstraordinære kapitalkrav som på fagspråket blir kalt «motsyklisk kapitalbuffer».

Kort tid før regjeringsskiftet ble nemlig forskriftene rundt motsyklisk kapitalbuffer fastsatt. Dermed er alt klart for at Norges Bank i desember gir sitt første råd til Finansdepartementet om innføring av et ekstraordinært kapitalkrav på fra null til 2,5 prosent med virkning fra 1. januar 2015. (Les mer om kravene i faktaboksen til siden, litt lenger ned)

- Den blir slått på

Nordea-sjef Gunn Wærsted mener det ligger an til det kommer et slikt ekstraordinært kapitalkrav.

- Jeg tror den (kapitalbufferen, red. anm.) blir slått på, sier hun til E24.

- Det som er spennende er hvor stor den blir, legger hun til.

Norske banker, inkludert Nordea, har historisk begrunnet renteøkninger med behovet for å bygge opp ny egenkapital for å møte strengere krav fra myndighetene.

Det argumentet blir ikke svakere hvis det blir innført krav om en motsyklisk kapitalbuffer som ligger på eller opp mot maksimalgrensen på 2,5 prosent.

Wærsted vil ikke i dag forskuttere hvordan Nordea vil håndtere innføring av en kapitalbuffer.

På den ene siden vil en kapitalbuffer øke presset for å redusere bankenes kostnader. På den andre siden bidrar økte kapitalkrav til å presse opp bankenes rentemarginer, mener Nordea-sjefen.

- Det er ikke det enkelte tiltak som avgjør. Det er summen av nye kapitalkrav som blir avgjørende. Men Nordea har i dag ingen planer om å øke rentene på boliglån, sier hun.

Rentehopp i vår

Renten på boliglån gikk opp allerede i vår hos Nordea og de fleste storbankene varslet økninger for å møte strengere kapitalkrav.

Men Nordea har ikke skrudd igjen utlånskranen, som enkelte av konkurrentene sier de har gjort. Banken hadde i 3. kvartal en utlånsvekst på 1,3 prosent til små og mellomstore bedrifter og to prosent i boliglånene.

- Jeg tror nok at vår utlånsvekst kan ha sammenheng med at andre banker holder igjen, sier Wærsted.

Renteøkningen i vår bidrar sitt til at Nordea Bank Norge i 3. kvartal fortsetter å øke inntektene og til at overskudd tap på utlån i årets ni første måneder har økt med syv prosent til 5,7 milliarder kroner.

Spareboom

Men det er ikke lånekundene at Nordeas inntekstvekst er sterkest.

- Det er på sparesiden at inntekstveksten er størst, sier Wærsted.

- Vi ser en endring i adferd blant kundene i retning av mer sparing. Det kan skyldes at folk nå har mer penger mellom hendene og at det går opp for flere at folketrygden ikke vil den pensjonen man trenger, legger hun til.

I tillegg viser hun til at interessen blant bankens kunder for å investere i utleieboliger som spareform kan ha avtatt etter mange års prisoppgang på boliger.

Les også

Nordeas overskudd: 8,2 milliarder kroner- En av de viktigste sakene jeg har jobbet medDNB-sjef Rune Bjerke: - Absolutt ikke god timingAdvarer mot innstramming i nedgangstiderNorges Bank om egenkapitalkravet: - En veldig viktig buffer for norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. I dag får bankene beskjedom kapitalbuffer

  2. Finansministeren skjerperkravet til bankene

  3. Tror ikke på rentehopp til jul

  4. Nå kan hun få tre råd som gjør det vanskeligere å låne

  5. Finansdepartementet: - Ingen bråstopp i norsk økonomi