Er du en av de som har en skuff full av 50-øringer?

Da renner tiden ut! Tirsdag 1. mai er det nemlig slutt for den gamle traveren.

UT AV SIRKULASJON: 50-øringen er en gammel traver som har vært med oss siden 1874.
Publisert:

Etter nesten 140 år er det altså over og ut. 50-øringen tas ut av sirkulasjon etter mange år med minkende bruk. Ifølge Norges Bank fungerer ikke 50-øringen lenger som betalingsmynt, skriver NRK.

– Vi ser at den leveres ut i butikker som veksel, men folk bruker den ikke videre. Dermed sirkulerer den ikke, og blir bare liggende, sier assisterende direktør, Leif Veggum, i avdelingen for kontante betalingsmidler i Norges Bank, til NRK.

Og akkurat det koster staten dyrt. Ettersom myntene blir liggende, er man nødt til å lage nye. Dermed er det nå 370 millioner 50-øringer i omløp i Norge.

Vemodig

Myntsamler Stig Westerhus synes det er litt vemodig at de siste ørene nå forvinner ut av sirkulasjon.

– Bruksmessig er det helt greit, lommene blir jo lettere uten 50-øringene. Men som samler synes jeg det er litt synd. Det kan jo hende at interessen for 50-øringer stiger når de går ut av produksjon. Det dukker alltid opp nye samlere når en myntvalør forsvinner, sier han til NRK.

Donér til Kreftforeningen

Fra og med 1. mai vil man altså ikke kunne bruke 50-øringene man har spart på lenger. Prisen i butikken vil fortsatt oppgis i kroner og øre, men ved kontant betaling vil summen avrundes til nærmeste krone.

50-øringene man sitter på kan da innløses enten i ens egen bank, eller hos Norges Bank i Oslo.

Det er også slik at flere banker kostnadsfritt tar imot dine gamle 50-øringer, og donerer dem til Kreftforeningen.

Les også:

50-øringen: Fra gangbar mynt til kamp mot kreft

Bruk opp 50-øringene mens du kan

Publisert: