Sjeføkonom om nytt skatteforslag:
- Regjeringen feiler

Shakeb Syed mener regjeringen angriper konsekvensene i stedet for roten til problemene.

- VELSIGNELSE: At oljesektoren gjør det godt, er ikke et problem for norsk økonomi, påpeker sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets.
Publisert:

- Regjeringen forsøker å balansere den todelte økonomien i Norge, men angriper ikke det virkelige problemet, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets i en kommentar om det nye skatteforslaget.

På en hasteinnkalt pressekonferanse søndag annonserte statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen den største endringen i skattesystemet på over 20 år.

LES OGSÅ: Slik er regjeringens nye skatteforslag

- Velsignelse for Norge

For første gang siden 1992, endrer regjeringen skattesatsen for norske bedrifter - fra 28 prosent til 27 prosent.

Internasjonale storselskaper tar regningen, men også oljenæringen må ut med mer. Ved at den såkalte friinntekten reduseres fra 30 til 22 prosent (satsen settes ned fra 7,5 til 5,5 prosent), tar regjeringen grep for å dempe den brennhete industrien.

Målet er å handle før en krise inntreffer Norge.

Syed mener at skatteletten i tradisjonell industri vil gi større positive effekter for den norske økonomien, enn det mer skatt i oljerelatert næring vil føre til av negative effekter.

LES OGSÅ: Derfor kunne Sigbjørn kutte skatten nå

Likevel er han skeptisk.

- Ved å skattelegge oljesektoren hardere, og samtidig lette på skattetrykket for resten av industrien, angriper regjeringen konsekvensene i stedet for roten til problemene, skriver Syed.

At oljesektoren gjør det bemerkelsesverdig godt er ikke et problem, men en velsignelse for den norske økonomien, mener han.

- Høye lønninger i oljesektoren er bare en naturlig konsekvens av at høyere produktivitet belønnes med høyere lønninger. Problemet i det norske arbeidsmarkedet er at det fortsatt holdes på frontfagmodellen, skriver sjeføkonomen videre.

LES OGSÅ: Ser mangler i regjeringens tiltakspakke

- Bør justeres eller droppes

Frontfagmodellen går ut på at konkurranseutsatt industri legger premissene for lønnsoppgjøret. Modellen ble oppfunnet på 60-tallet for å motvirke at lønnsveksten skulle være høyere enn hos handelspartnerne.

En åpenbar svakhet ved modellen i dagens situasjon, er at frontfagene rommer både oljerelatert og all annen industri som ikke har like høy produktivitet, mener Syed.

Sjeføkonomen mener modellen har bidratt til å fyre opp under et lønnsnivå som ikke er bærekraftig for de mindre lønnsomme næringene.

- Å justere eller å droppe frontfagmodellen er den viktigste faktoren for å kunne rebalansere den todelte økonomien vi nå har fått i Norge, konkluderer Syed.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no