Sanner lover endringer i byggereglene: - Det skal bli billigere, men ikke dårligere boliger

«Boligminister» Jan Tore Sanner starter en total overhaling av regelverket som styrer norsk boligbygging. Han vil ha bransjens hjelp til å gjøre ting enklere og bedre.

BER OM RÅD: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner(H) vil ha råd fra hele byggebransjen for å forenkle de mange tusen reglene som regulerer boligbyggingen her i landet. I 2017 skal et nytt regelverk være på plass.

Marius Lorentzen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Det er heftet som offisielt kalles «Forskrift om tekniske krav til byggverk» Sanner nå skal gå gjennom på jakt etter forbedringer. I boligbransjen refereres det til regelboken bare som «Tek 10» – tallet står for hvilken versjon det er snakk om.

Tek-regelverket er selve bibelen i byggebransjen, fordi den styrer alt som har med hvordan man bygger, til hva slags materialer man kan bruke, og hvor energieffektivt det skal være.

Det er Tek 10 som er det gjeldende regelverket, men boligbransjen bygger faktisk etter tre standarder i dag. Tek 5, Tek 07 og Tek 10 brukes fordi man har søkt om bygging på forskjellige tidspunkt.

Onsdag lanserer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner den nye reformen på bransjekonferansen Byggedagene 2015.

– Vi har et veldig tydelig mål for regjeringen: Det skal bli billigere og enklere å bygge nye boliger. Flere flytter mot de store byene og vi er nødt til å holde kostnadsnivået nede, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til E24.

– Nå tar vi en helhetlig gjennomgang av Tek 10. Den består av 140 regler og flere tusen krav. Dette gjør det vanskelig og kostbart, sier han videre, og forklarer at det også finnes krav som har funnet veien inn i selve veilederen til forskriften.

Sanner illustrerer poenget sitt ved å vise den tykke papirbunken som dagens regelverk utgjør.

– Sluttresultatet skal bli Tek 17 som skal være enklere å forholde seg til og skal gi flere og billigere boliger.

Billigere ikke dårligere

PER JÆGER: dministrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Terje Pedersen

Når Jan Tore Sanner nå skal forenkle og gjøre ting billigere, skal det imidlertid ikke bli dårligere. Det garanterer Sanner:

– Ja, jeg mener det ikke er noen motsetning mot å forenkle og det å sette høye krav. Vi skal ha høy kvalitet, sier Sanner og plukker opp det tykke regelheftet:

– Ingen skal fortelle meg at flere tusen regler alene er garantien for god byggekvalitet. Jeg tror du kan få vel så god byggkvalitet ved å ha et regelverk som ikke er så kostnadskrevende, og som er enklere å forholde seg til.

– Vil en 20-åring som skal inn på boligmarkedet i fremtidene merke en lavere pris takket være denne reformen?

– Det er ikke noe tvil om at dette vil påvirke kostnadsnivået i bransjen. Jeg kan ikke si at prisene skal ned, for det er det så mye som påvirker, men kostnadene skal ned.

Sanner får støtte i forenklingsarbeidet av bransjeforeningen Boligprodusentene, som ledes av Per Jæger:

– Om vi blir ferdige i 2017 eller 2018 er ikke jeg så opptatt av, fordi dette er så viktig. Det som koster bransjen mest er at ting endrer seg hele tiden, sier Jæger og etterspør forutsigbarhet:

– Man kan ikke si nøyaktig at man kan spare 50.000 eller 100.000 per bolig på dette, men hvis vi ikke får strukturert dette regelverket kommer vi ingen vei, sier Jæger, og forklarer at dagens regelverk er så komplisert at de har måttet lage egne verktøy til medlemmene for å finne frem i paragrafjungelen.

Jæger sier at arbeidet med Tek 10 er svært viktig, men at hans håndtering av innsigelser fra statlige aktører trolig er det aller viktigste gjennomslaget vi har sett så langt.

Ber bransjen om råd

Jan Tore Sanner skal nå sette i gang en rekke innspillsmøter med boligbransjen, der de kan komme med innspill i månedene fremover, før det nye regelverket utformes. Det første møtet holdes allerede neste uke. Deretter skal hele forslaget ut på høring og etter planen tre i kraft i 2017.

– Det vi er ferdige med er tilgjengelighetskrav, og nye energikrav er nå på høring, men resten skal vi gå gjennom nå, sier statsråden.

Sanner lister opp en rekke ting som allerede er vedtatt:

 • Det er vedtatt forenklinger i både plan- og byggedelen av Plan- og bygningsloven
 • Noen forenklinger rundt tilgjengelighet i Tek 10 (blant annet kan halvparten av små nye leiligheter bygges uten krav til tilgjengelighet, noe Obos mener reduserer salgsprisen med 300.000 til 400.000 kroner)
 • Øke folks muligheter til å bygge på egen tomt uten å søke (garasjer, småhus, balkonger, osv.)
 • Forslag om færre og enklere krav ved utleie i egen bolig er sendt på høring

– Jeg har hele tiden sagt at det kommer mer, sier Sanner og ser over på Per Jæger, som leder bransjeforeningen Boligprodusentenes Forening.

– Det er viktig å ta ut de enkle forenklingene, men også sette i gang de tingene som vil ta lengre tid, sier Sanner og viser blant annet til en bred innsats på digitalisering:

– Folk skal kunne sitte hjemme på kjøkkenbenken med iPad’en å kunne laste ned kartet, se på tomten, hvor man skal bygge og få en sømløs prosess. Dette vil komme gradvis. I tillegg jobber vi også tett med bransjen for å gjøre det enklere å være seriøs.

– Har fått en del verktøy i verktøykassen

Mens Sanner nå lanserer en stor reform for å forenkle regelverket rundt boligbygging, lanserte han for en måneds tid siden nye energikrav som vil koste samfunnet rundt 1,6 milliarder, ifølge myndighetenes beregninger.

Samtidig kom Finanstilsynet tirsdag med et nytt forslag som skal stramme inn boliglånsveksten. Både bolig- og finansbransjen har uttalt at det bare vil gjøre det dyrere og muligens dempe boligbyggingen.

Les også:– Boligeiere må tjene 60.000 kroner mer i året

– Hvem i regjeringen er det som skjærer igjennom når det er forskjellige interesser?

– Det er regjeringen. Jeg mener med en del av de nye verktøyene som byutviklingsavtaler, så gjør vi det. Da ser man areal, infrastruktur og samferdsel under ett, sier Sanner.

– Men det er mange regler som drar i motsatt retning her?

– Det er jeg ikke enig i. Det er ulike hensyn som skal veies opp mot hverandre. Nå tar jeg tak i noe vi må gjøre noe med uansett.

– Når dere diskuterer boligspørsmål i regjeringen, føler du at du vinner frem på vegne av boligbyggere og -kjøpere?

– Jeg synes jeg har fått en del verktøy opp i verktøykassen. Det har ikke vært noen uenighet om det vi har fått på plass, men det er et press på å få fortgang.

Ber staten tenke helt annerledes

Ett av de viktigste rådene som boligprodusentene nå gir Jan Tore Sanner er å endre tilnærmingen til regelverket.

De vil gå fra å et regelverk som bare sier hvor tykt, tynt, bredt og høyt alt skal være, til å gi bransjen flere alternativer.

De vil vri regelverket mot såkalte ytelseskrav, slik at man heller må dokumentere at bygget leverer det resultatet man ønsker, enn at det er bygget på en spesifikk måte. Det mener bransjen vil åpen opp for innovasjon og nye løsninger.

Per Jæger gir et eksempel på det han mener er resultatet av dagens regelverk: I vinduer i og rundt dører kreves det sikkerhetsglass. Samtidig krever nye regler for energieffektivitet at man skal bruke trelagsvinduer.

– Disse klarer man ikke knuse hvis man ikke bruker en hammer. Så resultatet er at det bare blir dyrere, sier Jæger.

Ved å heller la bransjen vise til at løsningen de velger innfrir kravet om energieffektivitet og sikkerhet, kunne man altså holdt seg til trelagsglass.

Jan Tore Sanner er åpen for at vi kan få et regelverk som setter ytelseskrav, fremfor å diktere spesifikt hvordan det faktisk skal bygges:

– Denne prosessen vil kunne vise oss hva som er mest hensiktsmessig. Jeg møter bransjen med et åpent sinn, sier Sanner og legger til at det er ekspertene som nå må finne ut hva som er den teknisk beste løsningen.

Les også

NHO vil likestille bolig- og aksjeskatt

Les også

Høyre-talsmann: Vil kjempe for fleksibiliteten lovet i regjeringsplattformen

Les også

Finansnæringen vil heller ha boligskatt enn tettere lånetak

Publisert:

Flere artikler

 1. Slik vil Sanner bygge flere boliger

 2. Nå kommer Sivs boligpakke

 3. Enklere byggeregler skal frigjøre byråkrater

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny måle-lov skal gi raskere boligbygging

 6. – For oss betyr dette et sted mellom 15 og 25 prosent besparelse