Shoppehopp i Sverige
Langt bedre shoppetall enn ventet hos «söta bror». Men seniorøkonom mener det fortsatt er «overhengende fare» for rentekutt.
Det var ventet at svenskene knep igjen lommeboksen i april.
Det skjedde ikke.
Detaljomsetningen i Sverige steg 0,3 april sammenlignet med måneden før, noe som gir en årlig vekst på 5,7 prosent.
På forhånd var det ventet at detaljomsetningen ville falle 0,6 prosent i april. Den kanskje viktigste årsaken til de svake forventningene til detaljomsetningen i april, var marstallene, som viste en månedlig vekst på 1 prosent.
- Trenden i forbruket holder seg veldig sterk. Forbrukerne har lenge gått i bresjen for veksten i Sverige, mens andre deler av økonomien ikke har klart å vise den samme positive utviklingen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.
Fortsatt vanskelig jobbmarked for «söta bror»
Den kanskje viktigste årsaken til de svake forventningene til detaljomsetningen i april, var marstallene, som viste en månedlig vekst på 1 prosent.
- Det ser ikke veldig sterkt ut, men de fleste hadde ventet et betydelig fall, sier hun.
Rentekutt
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, valgte ved forrige rentemøte å holde styringsrenten uendret på 0,75 prosent.
Møtereferatet viste imidlertid at det ikke skulle mye til før flere av medlemmene stemte for rentekutt, og nøkkeltallene fremover vil med argusøyne.
Få dager senere kom sjokket: Tallene for mars avdekket at veksten i kjerneinflasjonen stod stille. Riksbanken hadde ventet en vekst på 0,3 prosent i mars, et anslag som allerede var nedjustert etter flere dårlige måneder.
Det svake tallet fikk flere til å rasle med rentesablene, og en lang rekke økonomer ventet rentekutt i Sverige dersom inflasjonen ikke tar seg merkbart opp.
Tidligere i mai kom tall som viste at prisene igjen stiger i Sverige.
Fortsatt stor kuttfare
Haugland forteller at inflasjonen har kommet opp igjen etter å ha vært «faretruende lav». Den er fortsatt veldig lav, men mer i tråd med Riksbankens anslag.
Dagens tall gjør imidlertid ikke at seniorøkonomien blir sikrere på utfallet til Riksbankens neste rentemøte i begynnelsen juli.
- Boligprisene har utviklet seg veldig sterkt i det siste, og det er nettopp dette som gjør at de ikke ønsker å sette renten videre ned. Det kan øke gjeldsgraden i husholdningene ytterligere.
- Det er fortsatt en overhengende mulighet for rentekutt. Vi holder en knapp på at det blir uendret rente i juli, men det er marginalt. Vi ser på risikoen for rentekutt som veldig stor, sier hun.
Les også: