– De bedriftene som trenger en euro på ni kroner, har ikke livets rett
Sjeføkonom mener svak krone kan tilsløre svak konkurranseevne.
Sentralbanksjef Øystein Olsen sier han kuttet styringsrenten med et «varmt hjerte og et kaldt hode», men sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener han skulle holdt hodet kaldere og unngått rentekuttet.
– Nå er ikke 0,25 prosentpoeng forskjellen på himmel og helvete, mener jeg mener man burde unngått å kutte renten nå, sier Dørum til E24.
Norges Bank kutter renten
Han viser til at den norske kronekursen allerede før rentebeslutningen var svært lav og ble handlet til nivåer rundt 8,90 kroner per euro.
Da renten ble kuttet, svekket kronen seg slik at en euro kostet litt over ni kroner.
Følg den svake kronen i Aksjelive
Den svake kronekursen hjelper den delen av norsk eksportindustri som ikke er knyttet til oljevirksomheten. Denne delen av norsk næringsliv går ganske bra, noe også Norges Banks prognoser er et uttrykk for.
– De bedriftene som trenger en euro på ni kroner, eller 8,90 kroner for den saks skyld, har ikke livets rett. Den svake kronen er forbigående og vil styrke seg, sier Dørum.
– Det er en fare for at den svake kronen tilslører en svak konkurranseevne, legger han til.
Har ligget en krone lavere
Selv om Dørum er glad for at Norge har en fri valuta som gjennom sin svekkelse de siste månedene har ført til at effektene oljeprisfallet for norsk økonomi er begrenset, advarer han mot at det kan være en kortvarig trøst.
– Den ekstra kronesvekkelsen vi fikk etter rentekuttet, kan være borte på en uke. Kronen kommer høyst sannsynlig til å styrke seg igjen.
Dette betyr rentekuttet for din lommebok
– Hva vil euroen ligge på fremover?
– Det er ikke godt å si. Men ser vi på euroens 20-årige historie så har den ligget rundt åtte kroner, sier han og understreker at han håper bedrifter som etableres nå tar høyde for en langt sterkere krone enn dagens.
Slik sett mener Dørum rentekuttet stimulerer en skjermet sektor i tillegg til at det bidrar til å bygge opp finansielle ubalanser gjennom for høy gjeldsvekst som kan bli et stort problem for norsk økonomi når renten en gang stiger.
Påvirker kronen
Selv om kronen nå er svært svak i lys av det kraftige oljeprisfallet på over 40 prosent så langt i år, er det flere faktorer som isolert sett kan føre til sterkere krone.
** Selv med rekordlav rente har Norge langt høyere rente enn i landene rundt oss. Normalt pleier valutaer med høy rente å stige i forhold til valutaer med lav rente, hvis økonomien er i balanse.
Svak krone gir Jensen 32 milliarder mer å rutte med
I Sverige er styringsrenten null, mens den er så godt som null i eurosonen. I Storbritannia er styringsrenten 0,5 prosent, mens de viktigste styringsrentene i USA ligger på fra null til 0,25 prosent.
** Norges Bank må kjøpe enda flere kroner neste år enn i år. Det skyldes delvis at oljeinntektene stuper. Men den viktigste grunnen er at statens faktiske oljepengebruk (oljekorrigert budsjettunderskudd, red.anm.), trolig blir atskillig høyere enn de 173 milliarder kronene regjeringen så for seg da statsbudsjettet for 2015 på grunn av langt lavere anslag for den økonomiske veksten neste år.
** Muligheten for at den europeiske sentralbanken kommer med nye utradisjonelle tiltak for å få i gang veksten i økonomien har økt i sannsynlighet etter at det har vist seg at tiltakene som allerede er innført har hatt begrenset suksess. Slik nye tiltak, som innebærer kjøp av statsobligasjoner i markedet, fører normalt til at euroen svekkes.
Sentralbanksjef Øystein Olsen sa til E24 torsdag at Norges Bank at det ikke lå en vurdering av muligheten for nye slike tiltak da det ble besluttet å kutte den norske styringsrenten.
Les også: