Dette mener folk på gaten om de nye sedlene

De nye norske sedlene får skryt i internasjonale medier. Blant folk på gaten er mottakelsen mer lunken.

STOR FORANDRING: Blant nordmenn på gaten er mottakelsen delt. - Det er jo greit å vise fram litt natur på sedlene, sier Svein Ove Slinde (øverst til venstre) som var ute i Oslo og handlet med sønnen Ulrik i dag. Nederst fra venstre: Egil H. Olsvik, Alexander Nohr Kokkin og Knut Syvertsen (øverst til høyre)
Publisert:

De norske sedlene skal skiftes ut for å øke sikkerheten. Dermed forsvinner kjente motiver som operasangeren Kirsten Flagstad (100-lappen) og Peter Christen Asbjørnsen (50-lappen).

På tirsdag viste Norges Bank fram de nye sedlene for første gang. Temaet er havet, og det er firmaene Snøhetta Desing og The Metric System som har fått ansvaret for hver sin side av lappene.

E24 har vist fram de nye motivene til flere på gata i Oslo, og meningene var delte:

- Jeg er egentlig ikke veldig imponert, sier Alexander Nohr Kokkin (27), mens han blar seg gjennom de nye sedlene på iPaden.

- Dette ser ut som noe samboeren min kunne laget på et tegneprogram. De som har laget disse, har nok tatt seg godt betalt også, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Internasjonalt skryt

Egil H. Olsvik (42) fra Sandefjord er mer positiv.

- Jeg har lagt merke til 100-lappen. Motivet er jo Gokstadskipet som muliggjorde vitenskapelig arkeologi i Norge. Det er gøy for meg som kommer fra Sandefjord sier han.

Olsvik mener designet er spennende.

- Jeg tror sedlene vil få folk til å tenke litt. Samtidig synes jeg Snøhetta er overalt, de kunne kanskje latt noen andre slippe til også, sier han.

Flere internasjonale medier har også fått med seg at norske sedler skal få nytt design. Internasjonalt er beundringen tilsynelatende stor, spesielt for den «pikselerte» versjonen.

«Norges nye sedler er kunstverk», er tittelen på en sak i magasinet The Atlantic. Det samme skriver CNN, som lenger ned i saken omtaler sedlene slik: «Se for deg at 100-dollar-seddelen så ut som en brennende rød soloppgang over Nord-Atlanteren. Norge vil gjøre denne visjonen til virkelighet.

Det har også blitt spøkt med sedlene i sosiale medier: «De er for fulle nordmenn. Når begge sidene ser like ut, er det på tide å slutte å drikke», skriver en bruker på Reddit.

Men få bruker kontanter

Flere på gata bemerker at de sjelden bruker kontanter lenger, og at de derfor ikke interesserer seg veldig for hvordan sedlene ser ut. E24 har tidligere skrevet at andelen kontanter som betalingsmiddel i Norge har halvert seg siden 2001. Sammen med Island ligger Norge i verdenstoppen for kort- og nettbetaling.

- Jeg synes sedlene ser fine ut. Jeg bruker lite kontanter, men det er jo greit å se hvordan de ser ut, sier Knut Syvertsen (52).

Norges Bank opplyser at det er en komplisert prosess å skifte sedler, som ofte tar flere år. Den nye seddelserien blir den åttende i rekken.

Les også:

Slik blir de nye sedlene fra Norges Bank50 Cent vil ha dine BitcoinsDa Norges valutareserve var én sølvskje per nordmannAp: – På tide med samisk profil på pengeseddel

Publisert: