Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

Stortingsgruppene til Venstre og KrF skal ta stilling til et budsjettomriss onsdag ettermiddag. Svaret blir avgjørende for forhandlingene.

FORHANDLINGER: KrF-leder Knut Arild Hareide og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) før dagens budsjettmøte.

Vidar Ruud
  • NTB
Publisert:Partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide fra støttepartiene Venstre og KrF hadde med seg mer enn bare hovedpunkter ut fra det halvannen time lange forhandlingsmøtet med Høyre og Fremskrittspartiet onsdag.

Nå er det endelig noe håndfast å ta stilling til, når KrF samler sin stortingsgruppe klokken 14 og Venstre en halv time senere.

– Helhet, ikke skisse

– Jeg har en helhet jeg kan presentere på gruppemøtet i ettermiddag. Det er ikke en skisse til endelig løsning, men noe i nærheten av det som kan bli resultatet. Jeg vil nå lytte til stortingsgruppen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også

Støre forberedt på kritikk for skatteskjerpelse

Han legger til at det er avgjørende for ham at KrF-gruppen forstår hva en budsjettenighet kan innebære.

– Det gjenstår fortsatt noen spørsmål. Jeg håper vi kan ha en avklaring i løpet av uken, sa han på spørsmål om det blir et ferdig forhandlet budsjettforlik innen fristen fredag.

Godt nok?

Venstre-leder Trine Skei Grande opplyste at hennes møte med stortingsgruppen blir avgjørende for veien videre:

– Vi har kommet langt nok i disse forhandlingene til at jeg kan stille spørsmål til stortingsgruppen om dette er godt nok for Venstre, sier hun til NTB.

Les også

SV vil gi 5 milliarder mer til kommunene

På spørsmål om hva hun tenker om det, smiler Grande at det skal hun først meddele gruppen.

Vei og helse

På den andre siden av bordet har de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald T. Nesvik (Frp) som mål å berge det blåblå preget på budsjettet.

Da Nesvik skulle summere opp status onsdag, sa han følgende om hva som er viktigst for Frp:

– Mer politi i gatene, mer til vei, behandling av flere pasienter.

Helleland nevnte «helse, skole, samferdsel og justis» som viktige saker.

Bil- og bensinavgifter som Frp-kildene de siste dagene har sagt det er «umulig» for Frp å gi seg på, ble onsdag ettermiddag ikke nevnt.

Finansministrer Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens budsjettforslag 8. oktober. Etter dette har særlig budsjettets sosiale profil – herunder omfattende kutt i formuesskatten «for de aller rikeste» og fjerning av barnetillegget for uføre – samt budsjettets miljøprofil – blant annet bilavgifter – vært i skuddsonen.

Men Helleland gjorde det klart onsdag at han har tro på at de fire partiene vil klare å gi landet et budsjett. Han håper også at finansdebatten kan holdes som planlagt 27. november. Det innebærer at de fire partiene må ha kommet til enighet senest fredag.

Les også:

KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringenFremgang for Venstre og KrF på ny målingKrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurtenmail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Budsjettenighet i natt

  2. Tro og håp om budsjettfinale torsdag

  3. Nytt budsjettforhandlingsmøte torsdag kveld

  4. Annonsørinnhold

  5. TV 2: Regjeringen villig til å flytte på 5 milliarder kroner

  6. Grande: Flere dager unna en løsning