Renterådet tror Olsen vil trosse verdens rentefall – spår flere rentehopp

Mens verdens viktigste rente faller kraftig, og den tyske stat får betalt for å låne, skal norske renter oppover, tror Renterådet. E24s ekspertpanel tror Øystein Olsen vil sette opp renten inntil tre ganger før det er stopp.

VENTER RENTEHOPP: F.v. Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, sjeføkonom Jan L. Andreassen Eika Gruppen og Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

Foto: Mattis Sandblad
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Tross handelsuro og økonomisk svekkelse internasjonalt tror økonomene i E24s rentepanel at sentralbanksjef Øystein Olsen vil sette renten opp her hjemme.

Norges Banks beslutning torsdag morgen blir at styringsrenten øker fra 1 til 1,25 prosent – den tredje rentehevingen på et knapt år venter de.

Renterådet møtes i banken SEBs lokaler på Aker Brygge. Ute skinner solen. Det gjør den også over norsk økonomi, mener seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Situasjonen i norsk økonomi er veldig gunstig nå. Bildet ser veldig positivt ut. Det fikk vi en god bekreftelse på i regionalt nettverk, sier han, med henvisning til den siste utgaven av sentralbankens temperaturmåler i økonomien.

Ifølge undersøkelsen melder norske bedrifter om enda høyere vekst. De tror også på høyere lønnsvekst og økte investeringer.

– Så kommer det kanskje en dag hvor vi ligner mer på våre naboland, enten fordi vi rammes av eksporteffekter eller råvareprisfall, eller at vi bare blir like pessimistiske som alle andre. For det er veldig rart med den norske optimismen i et hav av stor nervøsitet for fremtiden, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Sentralbanksjefen svarer om renten - send inn dine spørsmål her

– Negative renter for alltid

Bildet av norsk økonomi står i kontrast til situasjonen internasjonalt, hvor viktige statsrenter har falt kraftig. Økonomisk vekstbrems, handelskrig og forventninger om at sentralbankene igjen må gi gass er noen av forklaringene.

Les også

Bratt fall for den amerikanske «tiåringen»: – Det vi ser nå er en ganske dramatisk vending

 • Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti år løpetid, gjerne kalt verdens viktigste rente, har i løpet av kort tid falt til to prosent fra over tre prosent.
 • I Europa har den tyske statens lån med ti års løpetid fått en rekordlav rente på minus 0,3 prosent. Det betyr at investorene betaler for å låne ut penger.
 • Samtidig har to av verdens store sentralbanker, den europeiske (ESB) og amerikanske Federal Reserve, gjort en helomvending og åpnet døren for nye rentekutt.

– I Europa prises det inn at du skal ha negative renter for alltid, med mulighet for at de kan senkes litt, snarere enn å heves, sier Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB.

Andreassen peker på det han mener er faresignaler fra fallende statsrenter.

– Alle må være mer bekymret enn i mars. Jeg synes det er ganske skremmende når du ser disse obligasjonsrentene.

– Jeg har lenge sagt at vi blir som et nytt Japan, men europeiske renter er lavere enn i Japan, sier han.

E24 (+): Obligasjonsmarkedet prøver å fortelle oss noe

Trapper opp handelskrigen

Markedene regner nå inn en sannsynlighet på 95 prosent for at den amerikanske sentralbankens styringsrenten er lavere i september. Hvis sentralbanken kutter renten som en forsikring mot dårligere tider har det mindre å si for Norges Bank enn hvis kuttet kommer fordi det faktisk går dårligere i økonomien, mener Dalstø.

Les også

Free falling i amerikanske renter

– Det er ikke noen indikasjoner på at man står rett foran stupet. Men hvis man kommer i en resesjon i USA, er alle veddemål tatt av bordet. Da er det rett ned til nullrente, og QE (sentralbankens pengetrykking) igjen, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

USA og Kina har nylig trappet opp handelskrigen. USA økte tollen på kinesiske varer for 200 milliarder dollar, og Kina svarte med hevntoll. Chen tror Trump-administrasjonen vil øke tollen også på resten av importen fra Kina.

Han sier det vil ramme den økonomiske veksten, mest i Kina, men også i USA.

– Det vil merkes, men det vil ikke føre til at Norges Bank avblåser alt, sier han.

E24 (+): Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

Balansegang

Den norske sentralbankens balansegang er mellom den sterke hjemlige økonomien og situasjonen internasjonalt, som også kan påvirke Norge.

Les også

Draghi og Trump i valutakrangel: – Ikke fokus på kursen

– Norsk økonomi i dag, med stigende kapasitetsutnyttelse, som gjør at du har kontinuerlig risiko på oppsiden i inflasjonstrykket, gjør at det er for tidlig for Norges Bank å la seg styre 100 prosent av det som skjer ute, sier Dalstø i SEB.

Hov i Handelsbanken tror lavere renter internasjonalt kan bety færre rentehevinger her hjemme.

– Samtidig er det ikke åpenbare resesjonsvarsler og katastrofescenarioer ute nå. Det er mer det at markedet tror sentralbankene kommer til å holde rentene fortsatt lave, eller enda litt lavere, men at det skal være nok til at veksten fortsatt klarer å tikke videre.

– Det vi snakker om nå er graden av hvor mye Norges Bank skal øke renten. Tidligere sa de at renten kanskje skulle opp til 1,75 prosent, og nå skal den opp til 1,5 prosent kanskje, sier han.

Les også

Disse har tapt på fastrente i Lånekassen

Les også

Analytiker advarer om ny Italia-storm

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Norges Bank

Flere artikler

 1. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

 2. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank

 3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonomer tror rentetoppen er nådd: – Norges Bank sitter stille i båten

 6. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen