Landbruksministeren vil ikke erstatte jordbærtap

Bøndene som får jordbæravlingene ødelagt av sopp, må håndtere tapene på egen hånd, mener landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

MÅ LØSE PROBLEMET SELV: Bjørn Ekeberg i Sylling i Lier er blant dem som opplever å få jordbæravlingene ødelagt av gråskimmelsopp. Regjeringen sier det ikke finnes noen erstatningsordning for slike skader og at bøndene må håndtere tapene selv.
Publisert: Publisert:

Soppen gråskimmel har forårsaket store skader og tapte inntekter for mange jordbærbønder i deler av landet.

– Først og fremst er dette en kjedelig situasjon for produsentene som er rammet, og jeg forstår at det er en vanskelig situasjon. Men det er alltid er en risiko med landbruk, om det så er jordbær- eller kornbønder som opplever dårlige avlinger enkelte år. Det er en risiko produsenten selv må håndtere, sier Dale til NTB.

Han avviser dermed Senterpartiets forslag om en ekstraordinær tiltakspakke til jordbærbønder.

– Enhver som driver med produksjon, vet at forholdene varierer, men i år er det helt ekstraordinært. Da må vi være villige til å vurdere ekstraordinære tiltak, sier Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget, til NTB.

Sopp dekkes ikke

Ifølge Bama har det aldri før vært så mye skade på bærene som i år, og Bondelaget og Senterpartiet etterlyser erstatningsordninger. Fra før finnes det erstatningsordninger for bær som rammes av klimaproblemer og frost.

Dale sier at disse ikke dekker denne typen angrep.

– Det er heller ikke noe Bondelaget har prioritert i forhandlinger, sier han.

Pollestad mener imidlertid at dersom det finnes politisk vilje, er regelverket såpass fleksibelt at det bør være mulig å finne en god løsning.

Mistet 95 prosent

De første meldingene om problemer med gråskimmelsopp kom fra Agder og Rogaland, der flere bønder opplyser at de har mistet over halvparten av produksjonen. I en melding på Norsk Bondelags nettsider opplyser Bama Rogaland om at enkelte produsenter har mistet opptil 95 prosent av avlingen.

– Om dette skyldes at plantene har blitt resistente mot de virkemidlene man har for å bekjempe sopp, må det også settes inn innsats på forskningsområdet for å finne en løsning på det, sier Pollestad.

Han mener det er viktig å ta vare på de produsentene som finnes, ettersom det vil være vanskelig å få nye til å starte opp igjen senere.

Handlingsplan

Dale sier diskusjonen om resistens er relevant.

– Vi har en egen handlingsplan for at man ikke skal bruke for mye plantevernmidler, men nok og rett så vi ikke skal komme i en resistenssituasjon. Om den har behov for justeringer er det for tidlig å konkludere med nå, men det er vi åpne for å vurdere, sier han.

Dale opplyser at Landbruksdepartementet vil imøtekomme Bondelagets ønske om et møte med Landbruksdepartementet om saken,

Norske forskere er bekymret for at sprøytemidler ikke lenger hindrer sopp fra å ødelegge jordbæravlinger.

– Det er viktig å være klar over at store mengder nedbør, sprøyteteknikk, bredden på radene og gjødsling også er viktige faktorer som kan påvirke sprøyteresultatet, sier Arne Stensvand, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og ekspert på soppsykdommer i frukt og bær, til NTB.

Vil dyrke i tunnel

I dag finnes det bare ett lovlig sprøytemiddel i Norge som det ikke er funnet resistens mot hos gråskimmelsoppen.

Stensvand mener den viktigste løsningen er å dyrke i høye plasttunneler. Da kan man manipulere klima og unngå for mye nedbør og fuktighet.

– Vi jobber tett med Norsk Landbruksrådgivning for å utrede og finne en løsning, men vi har begrenset med midler, sier Stensvand.

Les også

Sponheim ber alenekommuner ta en ny runde

Les også

Advarer sjømatselskapene mot å gå i «oljefellen»

Les også

​Enighet om jordbruksavtale

Publisert:

Her kan du lese mer om