Oljeministeren drysser nye millioner over en kriserammet oljeindustri

Regjeringen legger i revidert budsjett ytterligere 50 millioner kroner på bordet for å øke rammen i det såkalte Demo2000-programmet. Dermed øker pengebruken på oljerelatert teknologiutvikling til 220 millioner i år.

MER TIL OLJEN: Olje- og energiminister Tord Lien avbildet ved en tidligere anledning på fjellpartiet ved Åkneset i Geirangerfjorden.
Publisert:

LILLEAKER (E24): – Dette er den største bevilgningen til dette formålet jeg kan huske, sier Tord Lien.

Mandag hadde han tatt turen til seismikkselskapet PGS for å komme med en budsjettlekkasje.

Før revidert nasjonalbudsjett presenteres av finansminister Siv Jensen onsdag, kan olje- og energiministeren røpe at han nå legger ytterligere 50 millioner kroner på bordet til Forskningsrådets Demo 2000-program.

Programmet støtter teknologiprosjekter i olje- og gassnæringen med opp til 25 prosent av kostnadene. Økningen løfter årets ramme fra 170 til 220 millioner, en økning fra 70 millioner i fjor.

Per april hadde Demo 2000-programmet delt ut 125 millioner så langt i år.

– Disse pengene skal være med på å dempe fallet i den kompetansedrevne industrien, sier Tord Lien, og sier til E24 at dette er Olje- og energidepartementets største satsing i revidert budsjett.

Olje- og energiministeren påpekte over ledelsen i PGS og Statoils seismikksjef Jan Helgesen, at oljenæringen må klare å både håndtere den kortsiktige krisen som rammer nå, samtidig som man forbereder seg på det han beskriver som en kommende opptur for oljenæringen.

– Det er ikke alltid vi politikere klarer å ha to tanker i hodet på én gang, men nå må dere tørre å satse. Det budskapet går kanskje særlig til oljeselskapene, sier Lien.

Oljebransjens ledende talsmann, Norsk Olje og Gass-sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, kaller budsjettpåplussningen for gledelig:

– Det kan utløse flere prosjekter som bidrar til mer effektiv produksjon og mindre utslipp. Industrien vil stille opp med sin andel. Slik kan myndighetene og næringen sammen bidra til å styrke næringens konkurranseevne, sier Schjøtt-Pedersen.

Mener ledigheten stabiliserer seg nå

Teknologimillionene til Tord Lien kommer i kjølvannet av en omfattende nedtur og krise i olje- og leverandørindustrien.

Oljeprisfallet har bidratt til at arbeidsledigheten i Norge har steget til 4,6 prosent, eller 130.000 mennesker, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Oljebremsen har rammet Sør- og Vestlandet spesielt hardt, men oljeeksponerte bedrifter og hele landet har blitt rammet. Samtidig har økonomien i Innlandet, Østlandet og Nord-Norge så langt vist seg å være relativt motstandsdyktig, ved at ledigheten der totalt sett ikke har økt.

– Har du vurdert andre tiltak til revidert budsjett for å stimulere en kriserammet bransje?

– Nå kommer budsjettet på onsdag. Det statsbudsjettet vi allerede har levert mener jeg begynner å gi effekt. Vi ser at sysselsettingen i Norge øker og at ledigheten er i ferd med å stabilisere seg, sier Tord Lien til E24.

Han mener revidert budsjettet som legges frem på onsdag samlet sett vil fortsette å støtte opp om de som er hardest rammet.

Hvor pengene er tatt fra, vil ikke Tord Lien ut med, men sier at det ikke er noen store kutt i hans departement i denne budsjettrunden.

Bare én av flere pakker

Dette er ikke den første lekkasjen som har kommet fra det oppdaterte budsjettet. Fredag gikk arbeidsminister Anniken Hauglie ut i VG og fortalte at regjeringen skal komme med 1.000 flere tiltaksplasser i måneden for arbeidsledige fra andre halvår i år.

Regjeringen skal også gjøre endringer slik at det blir lettere å kombinere ledighetstrygd og utdanning samtidig, samt at det skal komme mer penger for å hjelpe arbeidsledige over i ny jobb med kursing og omskolering.

I tillegg utvides permitteringsregelverket til totalt 52 uker med lønn og dagpenger.

Regjeringen har tidligere fått kritikk fra både fagforeninger, arbeidsgivere, opposisjonen og industritopper som har bedt om at permitteringstiden utvides, slik Norge har gjort ved tidligere nedgangstider.

Les også

Kværner-sjefen ønsker nye regler: Lenger permitteringer kan hindre ny nedbemanning

Regjeringen har blitt kritisert for å ha gjort for lite, for sent, men allerede i fjor høst i forbindelse med statsbudsjettet, annonserte næringsminister Monica Mæland en pakke for verftsindustrien. Mæland ville ikke kalle pakken på 650 millioner for en «krisepakke», og foretrakk heller «tiltakspakke». I tillegg lanserte regjeringen en «vedlikeholdspakke» på 2,5 milliarder for å stimulere næringslivet i visse sektorer.

Les også

Oljemilliarder splitter sentrum før revidert

Les også

Hauglie: Ingen nasjonal ledighetskrise

Les også

Ordrebøkene minker kraftig i norsk industri

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om