Tror Norges Bank er bekymret for boligprisutviklingen

Norske boligpriser stiger videre fra allerede høye nivåer, viser ferske tall. Ekspertene mener dette kan påvirke rentesettingen hos Norges Bank.

Publisert: Publisert:

Boligprisveksten i august var den høyeste for denne måneden på ti år, viser ferske tall lagt frem av Eiendom Norge mandag.

Boligprisene steg nominelt med 2,8 prosent fra juli til august. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,1 prosent.

Prisutviklingen det siste året viser en økning på 9,1 prosent.

– Dette understøtter bildet av at det er sterk driv i boligmarkedet. Det ser ut som om Oslo fortsatt er i tet, med særskilt høy prisvekst og rask omsetning av boliger, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

– Er det grunn til å være bekymret?

BEKYMRET? Sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det er nok slik at Norges Bank er litt bekymret for utviklingen. Risikoen for den finansielle stabiliteten øker når prisnivået blir høyt. Mye av dette er jo også finansiert gjennom gjeldsopptak.

Aamdal mener nå at boligprisveksten være en av flere faktorer som vil påvirke rentesettingen på kort sikt.

– Vi tror at dette er én av grunnene til at Norges Bank ikke vil sette ned renten ytterligere nå, som varslet i juni. Det er ikke den eneste, men en viktig årsak, sier han.

Saken fortsetter under bildet...

OPPGANG: Boligprisene stiger, og Oslo leder an.

– Naturlig reaksjon

– Nok en sterk måned, slår sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets fast overfor E24.

Han er imidlertid mindre bekymret, og mener at boligprisveksten er en naturlig refleks av lavere økonomisk usikkerhet og lave renter.

Les også

E24 spurte 471 meglere: Slik opplever de bolig-trøkket landet rundt

– Det er en naturlig reaksjon på at rentene har kommet så mye ned. Boliglånsrenten har gått fra fire til to prosent på få år, og det har en kraftig effekt på boligmarkedet.

Lave renter vil få større fokus senere i september, når Hovedstyret i Norges Bank møtes senere denne måneden for et nytt rentemøte.

Ved forrige korsvei i juni viste den såkalte rentebanen, sentralbankens forventning om styringsrenten tre år frem i tid, at sannsynligheten for et rentekutt før september var omme på nesten 100 prosent.

Men siden den gang har norske makrotall vært i relativt sterk bedring. Ledigheten har begynt å falle. Temperaturmålere fra næringsliv og industri har begynt å ta seg opp. Og boligprisene har notert rekord etter rekord etter rekord.

Hverken DNB eller Nordea venter at Norges Bank vil kutte styringsrenten ved rentemøtet senere i september.

– Tror du Norges Bank ved rentemøtet vil være bekymret for utviklingen i boligprisene?

– Det er helt opplagt at Norges Bank er bekymret for konsekvensene av lavrentepolitikken, som blant annet er kraftig stigende boligpriser. Dette er absolutt noe de vil ta med i vurderingen, sier Bruce.

Les også

Sterkeste august-vekst i boligprisene på ti år

Les også

Sjeføkonom tror på meglertoppens ville boligspådom

Les også

Slik opplever meglerne bolig-trøkket landet rundt

Publisert: