Draghis rentedilemma

Et nytt rentekutt kan gi negative innskuddsrenter for Euro-bankene.

- HAR ET PROBLEM: Det er knyttet stor spenning til hva ESB-sentralbanksjef Mario Draghi vil bestemme seg for på rentemøtet torsdag.
  • E24
  • Stine Grihamar
Publisert:

Torsdag er det duket for nytt rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB). Lav inflasjon i euroområdet peker i retning av at ESB bør senke renten for å få opp farten i økonomien.

Men bestemmer sentralbanksjef Mario Draghi seg for å kutte renten fra dagens 0,75 prosent, kan det skape problemer for bankene, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

LES OGSÅ: Tror felles banksystem kan løse eurokrisen

- Renten er allerede så lav, at det nesten ikke er mulig å senke den ytterligere. Innskuddsrenten ligger på null. Hvis den skal senkes, vil det bety at renten blir negativ, skriver sjefsøkonom Jacob Graven i Sydbank i en kommentar, ifølge Jyllands-Posten.

Innskuddsrenten endres normalt i takt med styringsrenten, og er den renten ESB tilbyr når bankene setter penger på konto i sentralbanken.

I såfall vil et rentekutt føre til at bankene i eurosonen må betale for å plassere penger i ESB, forklarer Graven.

- Det er aldri blitt prøvd tidligere i eurosonen, og kan å skape flere problemer enn det løser, skriver han videre.

Det fikk imidlertid Danmark erfaring med i fjor, da Nationalbanken på grunn av landets fastkurspolitikk, måtte innføre negative renter.

Problemet med negative pengepolitiske renter er økte utgifter for bankene, noe som videre kan føre til lavere fart i økonomien. Situasjonen blir spesielt vanskelig for de svakeste bankene, påpeker Jyllands-posten.

LES OGSÅ: Rører ikke renten

Ifølge en undersøkelse blant 61 økonomer utført av Bloomberg, er det på forhånd ventet at sentralbanksjef Mario Dragh vil holde den rekordlave renten i ro torsdag.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Dette følger ekspertene med på når Draghi snakker

  2. Draghi må bekjempe deflasjonsfrykten

  3. I ettermiddag kan Draghi slå på stortrommen igjen

  4. Venter noe høyere vekst i Europa

  5. Derfor er dagens møte så viktig