Russisk ambassadør: – Polen var medskyldig i andre verdenskrig

Den russiske ambassadøren i Polen høster storm etter at han hevdet at landet hadde deler av skylden for andre verdenskrig.

BLODIG HISTORIE: Russlands ambassadør til polen har havnet i hard vær for uttalelser om andre verdenskrig. Her vaier Sovjetunionens flagg i Berlin, under en markering for 70-årsdagen for krigens slutt.

John Macdougall
  • NTB
Publisert:

Sårene etter krigen er dype i Polen, som er landet som mistet den høyeste andelen av sin befolkning i konflikten. Landet var det første som ble invadert av Nazi-Tyskland, og bare uker senere gikk også sovjetiske styrker over den polske grensen.

Ambassadør Sergej Andrejev beskylder Polen for å ha «hindret dannelsen av en koalisjon mot nazistene», og at landet derfor var «delansvarlig for andre verdenskrig».

Andreev forsvarte også Sovjetunionens invasjon av Polen 17. september 1939, en invasjon som skjedde etter en hemmelig avtale mellom Adolf Hitler og Sovjetunionens leder Josef Stalin om å dele landet mellom seg.

Ambassadøren mener invasjonen var nødvendig for å «garantere Sovjetunionens sikkerhet». Han konstaterte videre at den sovjetiske beslutningen om å knuse den polske motstandsbevegelsen i krigens sluttfase, var motivert av behovet for å ha «grense mot et vennlig land».

Myndighetene i Warszawa reagerte lørdag skarpt på uttalelsene, og sier de er svært ødeleggende for forholdet mellom de to landene, som allerede er dårlig på grunn av Russlands rolle i krigen i Ukraina.

Les også

– Russlands Assad-støtte kan forverre konflikten

Les også

Opposisjonen satt på sidelinjen i russisk lokalvalg

Les også

Putin og Berlusconi møttes på Krim

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Trosset jernteppet for det felles havet

  2. Dikteren som fikk dem til å holde kjeft

  3. — De gned seg i hendene

  4. Annonsørinnhold

  5. EU: – Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

  6. Obama og Putin barket sammen om Syria i FN