Mener bankene står i veien for ny betalingsmåte

80 prosent av landets terminaler kan nå ta imot kontaktløs betaling, men under 30 prosent gjør det. Bankene har ikke tenkt på handelsstanden, mener sjef for utvikling av ny betalingsplattform.

Omtrent 10.000 terminaler er blitt byttet ut den siste måneden. Alle de nye har kontaktløs-teknologi.
Publisert: Publisert:

Det virker som kontaktløs betaling er akseptert som det neste allmenne innenfor betalingsteknologi. I desember passerte BankAxept én million kontaktløse bankkort og én million kontaktløse transaksjoner.

Og ved årsskiftet gikk fristen ut for å bytte ut det som Payment Card Industri (PCI) Security Standards Council mener er utdaterte betalingsterminaler. Den fristen klarte ikke alle terminaleiere å overholde, så de siste ukene har derfor flere tusen terminaler blitt skiftet ut, slik at det store flertallet av landets terminaler nå tilfredsstiller PCIs nye sikkerhetskrav.

– Samtlige av disse er klare for kontaktløs betaling, slik omtrent 80 prosent av alle terminaler i Norge nå er. De er bare ikke aktivert for det, det er det kun 27 prosent som er, sier Kjetil Bøe, leder for det norske kortsystemet i BankAxept.

Butikkjedene venter

Les også

Banker lanserer Facebook- og Fitbit-betaling i Norge

Bøe råder nå alle butikker og forhandlere til å vurdere å aktivere kontaktløs betaling for å nyte av de fordeler det medfører.

Han nevner raskere betalinger (og dermed kortere køer), mindre slitasje på kort og terminal, samt økt sikkerhet, siden man ikke trenger å taste PIN-kode for summer under 200 kroner.

Bøe forteller at kiosker, fastfoodkjeder, kantiner og kafeer har begynt å slutte seg til kontaktløsteknologien, mens en del av de store butikkjedene har satt seg på gjerdet inntil videre.

De venter blant annet på at en større andel av kontaktløse kort er BankAxept-kort.

Raskere, men foreløpig dyrere

Motvilligheten skyldes ofte økte kostnader, forklarer Bøe.

– Å ta imot en betaling fra de internasjonale kortsystemene koster som regel butikken mer enn å ta imot en BankAxept-betaling.

Og selv om BankAxept har et godt grep om den norske bankkort-bestanden, med omtrent 80 prosent av alle transaksjoner, er det for øyeblikket flere Visa- og Mastercard-kort enn BankAxept-kort som kan utføre kontaktløse betalinger.

Dermed vil andelen Visa- og Mastercard-transaksjoner bli høyere når man åpner for kontaktløse betalinger, og kostnadene vil øke for butikkene.

Nå ruller imidlertid bankene ut kontaktløse BankAxept-kort i full fart.

– Vi forventer å runde to millioner kort allerede i første kvartal i år, sier Bøe.

Banker uten god forståelse

– Kostnadene ved å ta imot Visa- og Mastercard-betaling er mange ganger høyere. Er man en dagligvarebutikk med små marginer, vil den posten ha stor betydning. Derfor er det ingen dagligvarekjeder som har åpnet for dette i dag, sier Hans Petter Hoel, administrerende direktør i Aera.

Hans Petter Hoel, Aera-sjef

Aera jobber med å utvikle en felles infrastruktur som kan akseptere alle tilgjengelige betalingsformer. Norgesgruppen og Coop, to aktører som vanligvis er konkurrenter, samarbeider om dette prosjektet.

– Kjedene venter på at bankene får rullet ut BankAxept-kort i større skala. Da NFC-teknologien kom, startet bankene med å sende ut kontaktløse kort kun basert på Visa og MasterCard, uten forståelse for handelsstandens behov. Ikke bare påførte dette varehandelen økte kostnader. Den kontaktløse betalingen fanget heller ikke opp handelens kundeklubber, som mange har knyttet opp mot bankkortene, sier Hoel.

Han mener bankene ikke har latt BankAxept få slippe til i markedet med sine nye betalingsløsninger som dekker handelens behov.

Venter på Trumf-støtte

Norgesgruppen er en aktør som de siste årene har luftet ideen om at kunden skal måtte betale for å bruke kredittkort. Ifølge kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen ønsker kjeden å åpne for kontaktløs betaling, men at den må gå gjennom en kostnadseffektiv plattform.

– Før vi åpner opp for kontaktløs betaling er vi blant annet avhengige av å klare å fange opp trumfmedlemmene slik at de får beregnet sin bonus. Det går kun gjennom BankAxept, sier hun.

Hoel i Aera forteller at selskapet jobber for at den nye betalingsinfrastrukturen skal være klar i løpet av andre halvdel av inneværende år.

– Derfor har vi litt å ta igjen i utbredelse

BankAxept eies av bankene i Norge. Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept, svarer slik på E24s spørsmål:

– Er bankene flaskehalsen for å få lansert kontaktløs betaling?

– Det er bankene som gjør en stor del av jobben. Alle norske banker utsteder nå kontaktløse kort med BankAxept i stort tempo, og bankene er et viktig bidrag for å få ut kontaktløs betaling ut i markedet. BankAxept var ikke klar med kontaktløs teknologi på det tidspunkt hvor bankene lanserte kontaktløs betaling med internasjonale kortsystemer. Derfor har vi litt å ta igjen i utbredelse, svarer Riis Andersen til E24.

Samtidig understreker han at BankAxept forventer å runde 2 millioner kort allerede i første kvartal.

Han legger til:

– Vi ser nå at det er stadig flere i handelen tar i bruk muligheten for kontaktløs betaling parallelt med økningen i antall kontaktløse bankkort med BankAxept. Bankenes jobb med å utstede kort i stort tempo sammen med en handel som i økende grad aksepterer kontaktløse kort bidrar nå til at transaksjonsvolumet nå nær dobles hver måned.

– Hva er svaret ditt på kritikken fra Hoel i Aera?

– Vi ber om forståelse for at det ikke er naturlig for oss å kommentere påstander rettet mot banker, sier Riis Andersen.

Slik svarer bankene på kritikken

E24 har bedt fem av landets største banker om å svare på kritikken fra Hoel i Aera.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB svarer at DNB på ingen måte er en flaskehals for å få lansert kontaktløs betaling.

– Nei på ingen måte. DNB ønsker en mest mulig effektiv betalingsopplevelse, men det er kundene som bestemmer retningen, sier Korsberg Dalsbø.

Han viser til at DNBs debetkort generelt er kombinerte kort, med både Visa og BankAxept. For Visa-delen av kortet, så har banken utstedt kort med kontaktløs siden høsten 2014.

– Når det gjelder den norske betalingsinfrastrukturen BankAxept, så har vi måtte vente på at det tekniske skal være på plass, for eksempel godkjent teknisk kontaktløs profil, sier Korsberg Dalsbø.

Han påpeker at DNB er også avhengig av at brukerstedene selv tar i bruk de nye betalingsterminalene som innehar mulighet for kontaktløs betaling, og i den siste tiden har vi sett en økende fart i utrullingen.

– Banken har for øvrig fulgt kravene til BankAxept, som var at kort utstedt fra og med juni 2017 skulle være med kontaktløs funksjonalitet. Siden da har DNB utstedt debetkort også med kontaktløs BankAxept, i tillegg til kontaktløs Visa, og har nå snart tredel av alle debetkort konvertert over til dette, sier Korsberg Dalsbø.

I løpet av 2020

Kommunikasjon- og pressesjef Synne Ekrem i Nordea svarer at Nordea er ikke noen flaskehals på dette.

– Vi startet implementeringen så fort vi kunne. Vi bytter ut kortene fortløpende og alle kortene vil være byttet ut i løpet av 2020, sier Ekrem.

Digitaldirektør Knut Anders Wangen i Danske Bank tror ikke Hans Petter Hoel sikter på Danske Bank når han fremsetter denne kritikken.

– Vi i Danske Bank har hatt en god dialog med Aera over lengre tid og har sympati for deres ønske om å utstede trådløse BankAxept-kort, sier Wangen.

Samtidig understreker han at Danske Bank ikke har vært en flaskehals for å få lansert kontaktløs betaling.

– Vi er i ferd med å rulle ut trådløse BankAxept-kort til alle våre kunder, sier Wangen.

Konserndirektør for kommunikasjon i SpareBank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland, mener at banken definitivt ikke har vært en flaskehals for å få lansert kontaktløs betaling.

– Definitivt ikke. Vi mener at vi har vært ganske tydelige på at vi har ventet på at antall betalingsstasjoner i varehandelen tar imot denne teknologien, sier Haugland.

–Kontaktløs betaling er fremtiden

Han påpeker at banken mener at kontaktløs betaling er fremtiden. Banken tvangsendrer ikke alle kort, fordi det ville bli for kostbart. Men alle nye bestillinger og alle fornyelser av kort som går ut på dato er kontaktløse kort. Ingen av de kort banken har utstedt siden august i fjor er basert på den gamle teknologien.

– 60.000 av våre rundt 150.000 kortkunder har nå fått kontaktløse kort og antallet kontaktløse kort øker med 10.000 nye i måneden. Så når året er omme skal du lete lenge etter kort som ikke er kontaktløse, sier Haugland.

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest svarer at Sparebanken Vest er ingen flaskehals.

– For vår del ble Visa kontaktløs lansert for et par år siden, og BankAxept sin kontaktløs-løsning ble lansert i august 2017 så fort den sentrale tekniske løsningen var klar. Våre kunder får kort med kontaktløs BankAxept-funksjon etter hvert som kort skal fornyes og kunder som ønsker det før kan selv bestille nytt kort i nettbanken/mobilbanken, sier Breivik.

Publisert:
Gå til e24.no