Dette skjer denne uken

Forbrukerrådets møte med DNB i retten, kriserammede Norske Skogs kvartalsresultat og Black Friday er noe av det som vil prege uken. 

RETTSSAK: Rettsaken mellom DNB og Forbrukerrådet er forventet å få mye oppmerksomhet denne uken.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Resultatsesongen går mot slutten, og denne uken skal selskaper som Aker, Norske Skog, Frontline, Opera Software og Seadrill i ilden.

Kriserammede Norske Skogindustrier skal etter planen levere sitt resultat torsdag morgen.

Selskapet har ennå ikke fått på plass en redningsplan for å ta det ut av gjeldskrisen det står i. Tidligere denne måneden ga styreleder Christen Sveaas beskjed om at fristen for en løsning har gått ut. Det ble også sagt at man jobbet med en ny redningsplan for selskapet.

Om vi ser noe til denne redningsplanen og om det i det hele tatt blir noen kvartalspresentasjon torsdag, er foreløpig ukjent.

DNB-søksmål

Også i rettssalen skjer det ting denne uken.

I Oslo tingrett starter mandag saken mellom Forbrukerrådet og DNB. På vegne av 180.000 kunder krever førstnevnte 690 millioner kroner av storbanken.

Les også

Duket for «norgeshistoriens største gruppesøksmål»: Dette strides DNB og Forbrukerrådet om

Forbrukerrådet mener DNB solgte og markedsførte tre fond som såkalt aktivt forvaltet, mens de i realiteten lignet mer på passivt forvaltede fond. Siden aktivt forvaltning er dyrere enn passiv, mener Forbrukkerrådet at kundene har betalt for noe de ikke har fått, og vil argumentere for at de har krav på erstatning.

– Vår primære interesse er å få reetablert en rettferdig situasjon for de 180.000 kundene. Men i bakkant er det flere kunder som også vil bli berørt av dette, sa fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til E24 i helgen.

DNB på sin side hevder fondene det er snakk om alltid har vært aktivt forvaltet, og at forvalterne har tatt aktive valg.

– Over to tredjedeler av andelseierne omfattet av gruppesøksmålet har tjent mer penger på å være investert i DNB Norge-fondene enn i et indeksfond i perioden 2005 til 2015, forklarte Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til E24 i helgen.

Rettssaken som omtales som «norgeshistoriens største gruppesøksmål» er forventet å vare til 8. desember.

DNB arrangerer dessuten kapitalmarkedsdag i London tirsdag.

Europa

Det er ikke bare rettssak og resultater som kommer den neste uken.

I Europa skal Draghi holde tale til Europaparlamentets økonomiutvalg mandag, hvor han blant annet skal snakke om det transeuropeiske samarbeidet Target og om hvordan den europeiske sentralbanken skal se ut i fremtiden.

Les også

Honda tilbakekaller 900.000 biler

– Det høres interessant ut, skriver Nordea i sin ukesrapport.

Utover det er det langt mellom makrohøydepunktene. Det kommer riktignok PMI-tall fra Frankrike og Tyskland torsdag, og onsdag får vi foreløpig forbrukertillit fra eurosonen.

Det kan også bli en roligere uke enn på lenge i aksjemarkedene, ettersom Wall Street holder stengt torsdag og halve fredag på grunn av Thanksgiving.

Oljeinvesteringer

Her hjemme er det undersøkelsen om oljeinvesteringer for fjerde kvartal som kommer torsdag som trekkes frem som det store høydepunktet. Nordea Markets venter seg at investeringene i oljesektoren vil gå svakt oppover.

Les også

Finanstilsynet advarer mot kryptoinvesteringer: – Fare for svindel og hvitvasking

– Norges Banks forventede vekst på 1,3 prosent i 2018, kan virke mye om man ser på tredjekvartalsrapporten. Det er fordi en del kjente prosjekter ikke var med i rapporten den gangen. Dersom alle er med i fjerdekvartalsrapporten forventer vi en svak økning, skriver Nordea Markets.

Selv om børsuken blir kort i USA, kan de by på en liten godbit onsdag når Yellen skal holde tale til Stern Business School. I tillegg kommer det samme dag referat fra sentralbankens pengepolitiske komité.

– Resultatsesongen har vært dårlig. Nå hva er den neste katalysatoren? Nå finnes det folk som tenker på hva Fed vil gjøre fremover. Vi må fortsatt se på forskjellene på hva markedet tror Fed vil gjøre, og hva Fed selv tror de vil gjøre, sier Paul Hickey, co-founder i Bespoke til CNBC.

Fed har tidligere sagt de forventer tre rentehevninger i 2018, samtidig som markedet tror det blir maks to, skriver CNBC.

Les også

Snart kan du få gjeldsbevis på to minutter

Black friday

Deler av handelsnæringen ser nok frem til slutten av uken og «black friday». Handledagen omtales i USA som starten på julehandelen. Også i Norge har handledagen blitt stadig større.

Da Virke la frem forventningene foran julehandelen i starten av November var det tydelig at dager som «Black friday» har gjort store innhugg i desemberhandelen.

– Vi ser at betydningen av desemberhandelen har gått ned, sa Bror William Stend, direktør for Virke Faghandel.

Tall fra Virke viste at i fjor steg omsetningen «bare» 30 prosent, mot 60 prosent i årene før.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Norske Skog

Flere artikler

  1. Beskylder DNB for skapindeks-forvaltning: – Det har vært en tornefull vei

  2. Omkamp om millionerstatning til 180.000 norske fondskunder

  3. Dette strides DNB og Forbrukerrådet om

  4. Nedgang for kjøpesentrene i årets siste måned

  5. Forbrukerrådet vant frem i ankesaken mot DNB