Draghi varsler kutt i verdipapirkjøpene

Den europeiske sentralbanken holder renten uendret, men skreller kraftig i støttekjøpene med 30 milliarder euro i måneden.

STRAMMER INN: Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi varsler en mindre ekspansiv pengepolitikk neste år.
  • Anders Park Framstad
  • Karl Wig
Publisert:

I dag kjøper ESB verdipapirer for 60 milliarder euro i måneden, et nivå som dermed halveres. Reduksjonen varsles gjeldende fra januar.

Sentralbanksjef Mario Draghi åpner samtidig for å ombestemme seg.

– Hvis utsiktene blir mindre gunstige fremover eller uforenelige med inflasjonsmmålet vårt, er vi beredt til å øke støttekjøpene igjen, sa Draghi på en pressekonferanse etter rentebeslutningen torsdag.

ESB vil holde på støttekjøpsprogrammet frem til september neste år, men perioden kan også forlenges ved behov.

Blant lyspunktene EUs sentralbank nå registrerer er investeringsoppsving blant bedriftene og en global økonomi som tjener EUs eksport.

Inflasjonen fortsetter også å ta seg opp, men er fortsatt laber, påpeker Draghi.

Og når det kommer til rentene, vil disse bli holdt på dagens nivåer i en lengre periode, «betydelig lengre» enn kjøpsprogrammet, varsles det.

ESBs refi-rente er på 0,00 prosent, mens innskuddsrenten i sentralbanken er på minus 0,40 prosent.

Det understrekes at obligasjoner som forfaller vil reinvesteres i en utvidet periode etter at kjøpsprogrammet er avviklet.

Som ventet

I forkant av beslutningen var det rimelig bred enighet om at Draghi ville annonsere en innstramming i den meget ekspansive pengepolitikken sentralbanken har ført de siste årene.

Den første støttekjøpene ble annonsert på nyåret 2015, da inflasjonsutsiktene i eurosonen var spesielt magre.

Nå har imidlertid situasjonen endret seg, og de største norske meglerhusene lå alle inne med en reduksjon i kjøpsprogrammet på mellom 20 til 30 milliarder euro i måneden fra januar før torsdagens melding.

«Uenigheten» i forkant har i stor grad handlet om hva sentralbanken ville si om når kjøpsprogrammet vil være fullstendig avviklet.

Grafen viser euroens bevegelse mot dollaren etter at rentebeslutningen fra ESB ble kjent.

«Vi tror ESB velger å beholde mest mulig fleksibilitet, og at sentralbanken trapper ned månedlige kjøp med 20 milliarder fra inngangen av året til utgangen av juni 2018 uten en konkret exitplan. Når det er sagt så forventer vi at verdipapirkjøpsprogrammet vil ende opp med å bli trappet ned til null på høsten», skrev sjeføkonom Kjersti Haugland i en oppdatering tidligere denne uken.

Moderate markedsutslag

Norges rentenivå avhenger i stor grad av det som skjer i sentralbankene globalt.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa nylig til E24 at han ventet en gradvis reversering av stimulansen hos de store sentralbankene, selv om det kan bli utfordrende å «ta bort punsjbollen».

Den europeiske sentralbanken vil kaste mer lys over avgjørelsen på en pressekonferanse om kort tid.

Da avgjørelsen var omtrent som ventet, har ikke markedsutslagene vært de helt største. Den tyske hovedrenten trakk ned et par punkter, mens euroen svekker seg moderat mot dollaren.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Super-Mario holder renten i ro

  2. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

  3. Den tyske «hauken» åpner for å overta etter Draghi

  4. Draghi holder rentene uendret

  5. Draghi om nedtrappingsplanen: – Det meste vil være besluttet i oktober