Studentene jubler over økt studiestøtte

Studentene er blant dem som får den største økningen i årets statsbudsjett. Elleve måneders studiestøtte og 1.300 nye studentboliger er blant tiltakene som får studentene til å juble.

ØKT STØTTE: Studentene får økt støtte i statsbudsjettet. Illustrasjonfoto
  • NTB
Publisert:

Den avtroppende rødgrønne regjeringen foreslår å styrke Statens lånekasse med om lag 2,5 milliarder kroner, en økning på 22,7 prosent, i 2014. Studentene skal heretter få stipend og lån i elleve måneder, mot dagens ti.

I tillegg økes studiestøtten med over 11.000 kroner fra 94.400 til 105.600 kroner årlig.

Regjeringen vil også øke finansieringen til bygging av studentboliger med drøyt 100 millioner kroner, noe som vil gi 1.300 nye studentboliger i 2014. I tillegg foreslås det å opprette 400 nye studieplasser, samt bevilge 1,3 millioner kroner til bygg i universitets- og høyskolesektoren.

Jubler

Norsk Studentunion (NSO) er henrykt over forslaget.

– Dette er en historisk studiestøtteøkning og et vanvittig bra gjennomslag for studentbevegelsen, jubler NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

NSO peker på at de siste 38 årene har studentene aldri hatt mindre å rutte med enn i dag. I flere år en forlengelse av studiestøtten vært et av studentbevegelsens viktigste krav.

– Studentbevegelsen har i en årrekke kjempet for heltidsstudenten og for lik rett til utdanning. Dette er et enormt steg i riktig retning og sikrer at studenter kan bruke mer tid der de skal – nemlig på lesesalen fremfor deltidsjobben, sier Magnussen.

Studentene jubler med god grunn, mener Unio-leder Anders Folkestad. Han peker på at regjeringen også foreslår å utvide retten til videregående opplæring med ett år.

– Det vil gi elever som har fått fagbrevet rett til et påbyggingsår på videregående skole dersom de ønsker studiekompetanse, sier han.

Mer til grunnopplæring

Totalt får Kunnskapsdepartementet 4 milliarder kroner mer å rutte med i forslaget til statsbudsjett for 2014, som ble lagt fram mandag.

Det er en økning på 5,4 prosent i forhold til i år og betyr en betydelig satsing på kunnskap, ifølge avtroppende kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Bevilgningene til grunnopplæringen foreslås økt med 750 millioner kroner eller drøyt 9 prosent.

Regjeringen vil også utvide retten til barnehageplass og gi barn som fyller ett år i september eller oktober i 2014, en lovfestet rett til barnehageplass.

LES OGSÅ:

  • Vil bruke 135,1 milliarder oljekroner
  • 150 millioner til Mongstad
  • Nesten 200 milliarder til olje- og gassinvesteringer
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Studenter jubler over 11.000 kroner mer for studenter: Øker studiestøtten til elleve måneder

  2. Dette betyr statsbudsjettet for studenter

  3. Studentene får bare 345 kroner mer å rutte med i måneden

  4. Slik påvirker statsbudsjettet studenter og unge

  5. 11 måneders studiestøtte ikkehøyest på KrFs agenda