Norsk inflasjon svakere enn ventet i mars

Årsveksten i den norske kjerneinflasjonen falt til 1,2 prosent i mars fra 1,4 prosent måneden i forveien.

OVERRASKET: Klesprisene var ventet å stige i mars etter at det ble gitt rabatt i vinter. Utviklingen ble imidlertid ikke som ventet.

Foto: Thomas Brun NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Et forventet prishopp på klær og sko i mars uteble. Dermed ble tolvmånedersveksten i de norske kjerneprisene lavere i den aktuelle perioden, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Årsveksten i kjerneinflasjonen (såkalt KPI-JAE) ble 1,2 prosent. Kjerneprisene økte med 0,2 prosent fra februar til mars.

Dette er betydelig svakere enn ventet.

Norges Bank så på forhånd for seg vekst på 1,5 prosent i mars. Konsensus lå på 1,4 prosent, DNB Markets lå inne med tilsvarende estimat som sentralbanken, mens konkurrenten Nordea Markets trodde på sterkere vekst til 1,7 prosent.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,3 prosent fra februar til mars, hvilket gir vekst på 2,2 prosent på årsbasis. Årsaken til det store avviket mellom KPI og kjerneprisene skyldes at strømprisene bidro til å trekke opp førstnevnte, men er unntatt fra sistnevnte.

Klesprisene overrasket

Før tallene ble lagt frem var det spesielt knyttet forventninger til klesprisene.

Klær og skotøy trakk ned kjerneprisene i mars.

Foto: Statistisk sentralbyrå

«Den sterke økningen skyldes mye sterkere priskutt gjennom vintersalget i år, hvilket peker mot en skarp gjeninnhenting nå i mars», skrev sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i Nordea i en oppdatering.

«Fasit» viser en månedsendring på 7,5 prosent i kategorien «Klær og skotøy», hvilket innebærer at prisene er 5,6 prosent lavere enn for et år siden.

«En nedgang i klesprisene bidro til å dempe tolvmånedersveksten i KPI», skriver Statistisk sentralbyrå tirsdag.

– Hindrer ikke renteøkning

Mars-oppdateringen følger en relativt beskjeden start på året. Kjerneinflasjonen steg 0,8 prosent i februar etter et tilsvarende fall måneden i forveien, hvilket ga en årsvekst på 1,4 prosent.

Norges Bank styrer mot et inflasjonsmål på nær 2,0 prosent, og den labre starten på året kan komme til å påvirke sentralbankens rentepolitikk.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets skriver imidlertid følgende på Twitter:

«Kjerneinflasjonen overrasket negativt med 1,2 prosent år over år, ventet 1,5 prosent. Igjen volatilitet i matvarer og flybilletter som bidrar til overraskelsen. Vårt «kjerne-kjerne-mål», som ekskluderer disse to, steg faktisk fra 1,43 prosent til 1,56 prosent. Hindrer ikke renteøkning i september».

Hos DNB Markets tror man at Norges Bank vil se an de volatile matvareprisene.

«Dermed rokker dagens tall neppe ved Norges Banks vurderinger nå, og vi fortsetter å vente en renteheving i september. Om inflasjonen de neste to månedene også blir liggende godt under forventningene, kan Norges Bank vurdere å avvente den første renteøkningen til den er sikker på at inflasjonen er oppadgående», skriver økonomene Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjære.

Den norske kronen svekker seg på bred basis etter at tallene ble lagt frem. Én euro koster nå omtrent 9,6 kroner, mot 9,57 kroner før statistikken ble offentliggjort.

Les også

Overraskende shoppefall

Les også

Fersk rapport fra Danske Bank: Dette skal drive norsk vekst

Les også

Tror feriepengene kommer på gunstig tidspunkt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Norge
 3. Rentemøte Norges Bank
 4. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

 1. Svakere inflasjon enn ventet: – Skaper usikkerhet om renteøkning

 2. Kjerneinflasjonen kom inn på 2,1 prosent i februar

 3. Prisveksten i juni er i tråd med forventningene

 4. Annonsørinnhold

 5. Dyrere klær trakk opp inflasjonen

 6. Uventet lav prisvekst