Oslo vokser mindre – boligbyggingen øker kraftig

Nå igangsettes det flere nyboliger i Oslo enn den årlige befolkningsøkningen fordrer, men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er ikke bekymret for overskudd.

FÅR DRAHJELP AV LAVERE BEFOLKNINGSVEKST: Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen (Ap), her sammen med miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) inntok Rådhuset i 2015 med en klar lovnad til velgerne om å doble boligbyggingen i hovedstaden.

Da galopperte prisene for leiligheter i Oslo med tosifret vekst hvert år, og anslag antydet at hovedstaden måtte regne med 14.000-15.000 i årlig befolkningsøkning mot 2030.

I 2017 snudde utviklingen, og i mai koster det mindre å kjøpe bolig i Oslo enn for ett år siden.

Høyere boligbygging og den laveste befolkningsveksten på 15 år i Oslo er to av mange årsaker til at de brennhete tidene i hovedstadens boligmarked er forbi.

– Vi har hatt et taktskifte i boligbyggingen, som vi sa vi skulle få til, sier Johansen til E24.

Boligbygging i balanse

Johansen sikter til at boligbyggingen i 2016 og 2017 er i balanse med befolkningsveksten, ifølge Plan og bygningsetaten, SSB og Boligprodusentens forening.

Ifølge årsberetninger fra Plan- og bygningsetaten ga Høyre-byrådet klarsignal til oppføring av mellom 1.420 og 2.087 nye Oslo-boliger i hvert år mellom 2011 og 2014.

Det var mindre enn befolkningsveksten på 10.497 til 14.055 årlig i perioden utløser i boligbehov.

Under det rødgrønne byrådet er det til sammenligning gitt klarsignal til mellom 3.531 og 15.481 boliger årlig i perioden 2015 til 2017.

I fjor ble spaden satt i jorden for bygging av 6.493 boliger i hovedstaden. Nivået er dobbelt så høyt som i 2015.

Men befolkningsveksten mot 2030 ligger an til å bli halvparten av hva Johansen fryktet da han lanserte boligambisjonen, og atskillig lavere enn SSBs anslag. I fjor økte befolkningen med bare 6.700 innbyggere.

Oslo er dermed i ferd å få flere nye boliger enn den årlige befolkningsveksten tilsier det vil bli behov for de kommende årene.

– Prisene er høye

Det får ingen konsekvenser for planene når Byrådet legger frem et forslag til ny kommuneplan for Oslo torsdag.

Johansen ser gjerne at byggetakten er høy slik at prisene presses ned.

– Det er fortsatt slik at prisene er høye i Oslo. Vi ønsker at man alle skal kunne bo i byen, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Det at byen vokser mindre gjør at vi har større mulighet til å få kontroll over veksten, sier Johansen.

– Du er ikke bekymret over at det bygges for mange boliger i Oslo?

– Nei, det er jeg ikke. Ikke i det hele tatt, sier Johansen lattermild.

– Det følger av det at du heller ikke har noe imot at prisene bremser?

– Prisene kan bremse mer enn de har gjort. Jeg ser de stiger igjen, og vi ønsker at lærere, sykepleier og unge mennesker skal ha råd til å bo i Oslo, sier Johansen.

FORTETTER BYEN: Det bygges stadig flere hus i Oslo. Her fra Grefsen stasjon.

Støtter Jensens innstramminger

Flere økonomer har pekt på endringene i boliglånsforskriften fra 1. januar 2017 som utslagsgivende for boligprisfallet som kom våren 2017, og som ga brattest prisfall i hovedstaden.

I strid med Finanstilsynets råd, besluttet regjeringen med finansminister Siv Jensen (Frp) i spissen å videreføre endringene som betyr at folk ikke kan få større lån enn fem ganger inntekt, og at boliginvestorene må stille med 40 prosent egenkapital for å investere i Oslo.

– Det var en klok beslutning fra regjeringen, sier Johansen.

Les også:
– Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger

Bryter lovpålagte frister

Tross økningen i regulering av boliger, viste en gjennomgang fra 2013 til 2017 av Kommunerevisjonen at Plan og bygningsetaten i Oslo har brutt lovpålagte frister i saksbehandlingen.

Boligtopp Per Jæger mente rapporten understreker at byrådet kan gjøre langt mer for å sørge for at Plan og bygningsetaten ikke blir en flaskehals for utbyggerne.

«Vi tar tilbakemeldingene fra Kommunerevisjonen alvorlig, og jeg vil følge opp dette tett. Samtidig er det en utfordring å overholde saksbehandlingstider i en kompleks by som Oslo og i et parlamentarisk styringssystem,» skriver byråd for byutvikling, Hannah Marcussen (MDG), i en e-post til E24 om kritikken.

ANSVARLIG FOR BYUTVIKLING: Oslo-byråd Hanna Marcussen i Miljøpartiet De Grønne.
Les også

– Kvinner er ikke fødemaskiner

Les også

Sjeføkonom om boligutbyggere: – Mange vil aldri innrømme priskutt

Les også

Rister på hodet av SSBs nye boligprognose

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik vil byrådet i Oslo gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet

  2. Ap opprettholder leilighetsnorm i Oslo – Høyre kaller det boligbløff

  3. Full strid om nye kommunale boligkjøp i Oslo: – Forrige gang gikk det helt over styr

  4. Oslo-byråd må svare om byggesak-lovbrudd: – Nok er nok

  5. Oslo kommune økte konsulentbruken med 400 millioner kroner