Theresa May overlever mistillitsforslag etter avstemning

Theresa May forblir statsminister i Storbritannia etter at en avstemning om hennes fremtid resulterte i 200 stemmer i Mays favør, av 316 mulige.

BEHOLDER MAKTEN: Storbritannias statsminister Theresa May.
Publisert:

– Det et sterkt resultat, sier en statsråd til BBC, og viser til at hun fikk flere stemmer nå enn i valget i 2016.

Resultatet ga May 42 flere stemmer enn minstekravet hun trengte for å overleve mistillitsforslaget.

– Jeg er glad for å ha fått støtte fra mine kolleger. Selv om jeg er takknemlig for støtten, stemte et betydelig antall partikolleger i mot meg, og jeg har lyttet til hva de har sagt, sa statsministeren i sin første kommentar utenfor Downing Street nummer 10 onsdag kveld.

– Nå skal vi fullføre Brexiten som folket stemte for, avsluttet hun.

Selve avstemningen ble utløst da det onsdag ble klart at minst 48 konservative parlamentarikere har skrevet brev hvor de utrykker mistillit til May. De utgjør 15 prosent av partiets parlamentsgruppe – noe som er grensen for når en mistillitsavstemning blir utløst.

Ingen store bevegelser i pundet

Det britiske pundet blir på stedet hvil, og hverken styrker eller svekker seg mot kronen på nyheten.

Heller ikke mot øvrige valutaer som euro og dollar, styrker eller svekker pundet seg noe særlig.

Ett britisk pund koster onsdag kveld 10,81 kroner, som er en styrkelse på 11 øre for dagen, eller 0,99 prosent.

Seieren til statsministeren var ventet på forhånd, etter at Bloomberg kunne rapportere om at 158 partimedlemmer allerede hadde meddelt sin støtte offentlig. Men mistillitavstemningen var hemmelig, så de måtte ikke nødvendigvis stemme i tråd med deres uttalelser, skrev nyhetsbyrået.

Nå er Theresa Mays fremtid som statsminister sikret - da et nytt mistillitforslag ikke kan bli holdt før om et år.

Usikker vei videre

Til tross for at statsministeren kan puste lettet ut, er kampen om Brexit langt fra over. I dagene fremover må May overbevise egne partimedlemmer samt opposisjonen til å stemme på Brexit-avtalen hun har forhandlet frem med EU.

Dersom hun ikke får stemmene som trengs, øker sjansen drastisk for at Storbritannia forlater EU uten en avtale - eller at de avlyser hele utmeldingen.

Brexit-avstemningen i Underhuset skulle etter planen ha blitt holdt tirsdag tidligere denne uken, men May kunngjorde samme dag at avstemningen vil bli utsatt, og innrømte at hun ville tapt «med god margin» dersom den hadde blitt holdt som planlagt.

Hun sa imidlertid ingenting om når avstemningen blir flyttet til.

Publisert: