- Kun 4 skatteparadis igjen

For noen år siden hadde man 40 såkalte skatteparadis. I dag er det kun fire igjen, ifølge OECD.

 • E24
 • Hanne Finstad
Publisert:

"OECD er glade for å meddele at man har fjernet Liberia fra sin liste over samarbeidsuvillige skatteparadis, etter de har gått inn for å gjennomføre et program for å forbedre innsynet og informasjonsutbyttet i skattespørsmål", heter det på organisasjonens hjemmeside.

Nå står bare Andorra, Liechtenstein, Marshalløyene og Monaco igjen på "svartelisten", ifølge OECD.

Flere nyheter fra E24

Kun fire igjen

Siden slutten av 1990-tallet har OECD gått inn for å drastisk redusere antall skatteparadis. Og det har båret frukter: I tillegg til Liberia har 33 andre såkalte skatteparadis gått med på liknende programmer de siste årene.

Også utenfor listen skjer det ting. For en måned siden skrev Jersey og Nederland under på en avtale om informasjonsutveksling, samtidig som finansministrene i Norden var i samtale med skatteparadis som Aruba, Isle of Man, Bermuda, Caymanøyene og Jomfruøyene om liknende overenstemmelser.

Før jul i fjor erklærte statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen en nulltoleransepolitikk mot såkalte skatteparadiser.

LES OGSÅ: Felles front mot skatteparadiser

Unngår skatt

Et skatteparadis er et land med veldig lave eller ingen skatter, og brukes av selskaper for å unngå å betale skatt som ellers måtte betales. Dessuten svikter et skatteparadis, ifølge OECDs definisjon, når det kommer til utveksling av informasjon, samt muligheter til innsyn i det rettslige, lovmessige og administrative arbeidet.

Taktikken til de såkalte skatteparadisene er å tiltrekke seg søkkrike mennesker som vil bruke penger på varer og tjenester. Dermed kan staten skaffe inntekter på andre måter enn ved vanlige skatter.

LES OGSÅ: Verdens beste skatteparadis

Se magasinet Forbes liste over de fremste skatteparadisene her!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Derfor bruker verdens rikeste skatteparadiser

 2. SKATTEPARADISENE: - Skatteavtalene fungerer ikke

 3. Betalt innhold

  Nye metoder gjør det fortsatt mulig å gjemme penger i skatteparadis

 4. Et av ti selskaper på Oslo Børs har kontorer i skatteparadiser

 5. Vil ha liste over skatteparadiser