Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder
Oljefondets leder vil gå av, men vil fortsette i fondet og blant annet lede satsingen på fornybar infrastruktur, med base i London.
Oljefondets leder Yngve Slyngstad vil slutte som fondets leder etter 11 år i jobben, og har levert sin oppsigelse.
Det opplyste han på en pressekonferanse onsdag i forbindelse med fondets resultater for tredje kvartal. Dette er også bekreftet i en pressemelding.
Kunngjøringen kommer etter at Oljefondet nådde en milepæl da det passerte en verdi på 10.000 milliarder kroner sist fredag.
– Det var også den dagen da jeg leverte min oppsigelse til sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret, sier Slyngstad.
– Dette er et tidspunkt hvor alle stjerner står på riktig måte, sier han.
Fondet har rekordhøy verdi, og har vært gjennom en rekke endringer under Slyngstads ledelse, blant annet med å inkludere investeringer i eiendom. Nå mener han at tiden er inne til å overlate jobben til noen andre.
Slyngstad påpeker at Oljefondets samlede avkastning nådde 5.000 milliarder kroner på torsdag, før milepælen for fondets verdi på fredag, og at dette var en god anledning til å takke for seg.
– Fredag var for meg den beste dagen på jobben i de 22 årene jeg har jobbet i fondet, sier Slyngstad.
På fredag spurte E24 Slyngstad om han kom til å gi seg ved denne milepælen. Da ville han ikke si noe om saken.
– Det er sånne ting vi diskuterer i styret og ikke med mediene, sa Slyngstad fredag i forrige uke.
Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak
Leder i 11 år
Slyngstad har vært leder for Norges Bank Investment Management siden 2008, da han tok over for Knut Kjær.
– Yngve Slyngstad er en tydelig leder. Han har vært en tydelig leder av Norges Bank Investment Management, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
Han sier at det blir viktig å finne en erstatter.
– Følgelig vil hovedstyret nå starte arbeidet med å finne en ny leder av Norges Bank Investment Management.
Slyngstad skal fortsette i fondet med base i London, opplyser Olsen.
– Han vil ha særskilt ansvar, blant annet, for å bygge opp det nye området for investeringer i fornybar energi, sier Olsen.
Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner
Finansministeren takker
– Yngve Slyngstad har gjort en kjempejobb og levert gode resultater som vil komme oss alle til gode i lang, lang tid. Han har gjort NBIM til en organisasjon som høster anerkjennelse internasjonalt og som vi skal være stolte av, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en kommentar.
– Jeg ønsker å takke Slyngstad for den innsatsen han har lagt ned gjennom alle disse årene, legger Jensen til.
Hun påpeker at Slynstad har hatt en krevende stilling med stort ansvar i 11 år, og at hun har forståelse for at han nå etter hvert ønsker å gjøre noe annet.
Satser på havvind
Fondet har fått Stortingets tillatelse til å investere i infrastruktur som for eksempel havvindparker. Dette er et raskt voksende marked med store investeringer.
– Jeg har jo vært med på å bygge opp en aktivaklasse først for aksjer i 1998, sier Slyngstad.
– Så fikk vi en annen aktivaklasse, eiendom, i 2010. Nå går vi inn i en tredje. Jeg håper jeg kan ta med meg erfaringen fra de to andre aktivaklassene, sier han.
Han sier at det kan gjøres feil når man går inn i nye typer investeringer, og at han ønsker å bidra til å unngå dette når fondet går inn i direkte eierskap i infrastruktur for fornybar energi.
Ønsker lykke til
Miljøorganisasjonen Zero ønsker Slyngstad lykke til med arbeidet med investeringer i fornybar energi.
– Vi opplever at Slyngstad som leder for Oljefondet har hatt høy bevissthet om at fondet må ta hensyn til klimarisikoen norsk økonomi står ovenfor. Vi er svært glade for å se at han skal ta ansvaret for å bygge opp fondets investeringer i fornybar energi, som blant annet vil kunne bidra til å redusere denne risikoen, sier fagansvarlig finans Per Kristian Sbertoli i Zero.
– Vi håper han vil sørge for en rask opptrapping av slike investeringer, og også se mulighetene for slike investeringer i vekstøkonomier der fondet både kan få god avkastning og bidra til nødvendige investeringer for å bremse klimakrisen, sier Sbertoli.