Kronekursen

Sissener mener rekordsvak krone skyldes MDG

Kronen graver seg stadig dypere ned i bunnivåene mot euroen, og ekspertene klør seg i hodet. Men Jan Petter Sissener er klar: Det er MDG.

 • David Bach
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har mange klødd seg i hodet over den uvanlig svake kronen, i en periode med relativt høy oljepris på rundt 60 dollar fatet.

Tirsdag nådde kronen sitt hittil svakeste nivå mot euroen noensinne, og det svakeste nivået mot handelspartnernes valutaer på flere tiår.

Torsdag formiddag står en euro i 10,27 kroner.

Magne Østnor i DNB Markets sa tidligere i oktober at Norges bytteforhold er svekket, noe som taler for en svakere krone enn før, og i september sa sentralbanksjef Øystein Olsen at behovet for omstilling av Norge bort fra oljen kan ha påvirket synet på kronen.

– Utenlandske investorer mister tillit

Sentralbanksjefen kan ha vært inne på noe, skal vi tro investor Jan Petter Sissener.

Sissener deltok mandag på Nordnet Investorkveld, hvor rundt 650 gjester hørte ham si at årsaken til den uvanlig svake kronen blant annet er Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Utenlandske investorer er nemlig urolige for at MDG snart kan få større makt i norsk politikk, og dermed fase ut oljeaktiviteten i nær fremtid.

Dette vil svekke norsk økonomi, og valutamarkedet ser denne risikoen nå og selger kroner, var Sisseners forklaring.

Han har nå utdypet utsagnene overfor E24:

– Det var vel en litt flåsete kommentar, men det jeg helt sikkert sa var at all den politiske støyen i Norge rundt olje og oljens fremtid – og en vinglete Jonas Gahr Støre og et MDG som er helt klare på at oljeproduksjonen skal avsluttes innen 2030 – absolutt har en påvirkning på utlendingers tillit til den norske fremtiden, sier Sissener til E24.

Les også

Kronen nådde ny bunn mot euro og på viktig indeks

– Klarer ikke erstatte

MDG har som formål å redusere klimagassutslippene fra norsk territorium med 60 prosent innen 2030, og 95 prosent innen 2050. Samtidig vil de stanse åpning av nye olje og gassfelt på norsk sokkel.

– Jeg har ingen problemer med å skylde på den støyen MDG pisker opp, for det er de som går foran, sier Sissener.

– Det er ikke vanskelig å se for seg en rødgrønn regjering i 2021 etter årets valgresultat, og hvis utlendingene begynner å tro at oljevirksomheten i Norge skal opphøre innen 2030, så er de ikke dummere enn å skjønne at Norge ikke klarer å erstatte de 280 milliardene i kroner som oljen tilfører Norge i året, sier han.

– Da er det dessverre slik at Norge har svært lite å slå i bordet med. Vi har verdens høyeste lønnsnivå, en produksjon som bare synker, ingen kompetitive fortrinn «whatsoever», og en stat som koster dobbelt så mye som den svenske gjør for svenskene. Og vi har et skattenivå som ikke belønner risikoinvesteringer, sier investoren.

MDG takker Sissener

Miljøpartiet De Grønne tar kritikken fra Sissener som et kompliment.

– Hvis Sissener vil gi oss i MDG æren for at investorene endelig begynner å flytte penger fra fossilt til fornybar energi, så ser jeg det som et bevis på at vi virkelig gjør en forskjell til det beste for mennesker og miljø, sier nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad.

Han gjentar, som mange ganger tidligere, at norsk økonomi er altfor oljeavhengig - og at det må gjøres tiltak raskt.

– Det er helt avgjørende for å nå klimamålene våre og for norsk økonomi at vi setter i gang med en gradvis og styrt avvikling av oljenæringen, sier Hermstad.

MDG-toppen sier det eneste ansvarlige er å sette ned en oljekommisjon som lager en god plan for omstillingen de mener er nødt til å komme med slutten på oljebransjen.

TAKKER OG BUKKER: Nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad, takker Sissener for at partiet påvirker investorer bort ifra den norske oljebransjen.

Etterlyser Støre

Sissener mener opposisjonslederen nå må komme på banen, og berolige markedene.

– En mann som må komme på banen er Jonas Gahr Støre, han må være bastant og si at norsk olje består og kommer til å bestå så lenge den er lønnsom. Så må man overlate til oljeselskapene å vurdere når den ikke lenger er det. Det er ikke noe Lan Marie Berg eller noen andre har noen som helst forutsetning for å uttale seg om, mener han.

At usikkerheten rundt den norske oljefremtiden gjør at utenlandske investorer mister tilliten til Norge og den norske kronen, er han «ganske bestemt på».

– Det er ingen realøkonomisk grunn til at den norske kronen skal være så svak – det går på tillit. Og med de politikerne vi har som ikke kan si fra klart og tydelig, så er mistilliten overdøvende, sier han.

– Min vurdering er at svekkelsen kommer som følge av tilliten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. Jan Petter Sissener
 4. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Tang og tare
 7. Nordnet

Flere artikler

 1. Valutastrateg: Klimafokus kan ikke forklare den svake kronen

 2. Kronen med ny årsverste

 3. Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene

 4. Kronen på sitt svakeste på 30 år: – Vi skal ha en svak krone

 5. Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler